Cele mai recente date statistice care ar atesta diminuarea migrației sunt prezentate de partidul de guvernământ drept dovada managementului eficient al Guvernului Filip căruia îi atribuie meritul de a fi stopat exodul populației și de a le fi redat cetățenilor încrederea în ziua de mâine. Pe ce se întemeiază concluziile guvernării?
Your browser doesn’t support HTML5
Statistica aparţine Agenţii pentru Servicii Publice de la Chişinău, o entitate creată în urma celei mai substanţiale restructurări guvernamentale, pe care autoritățile o consideră foarte eficientă.
Anul trecut, spune agenţia, din Republica Moldova au emigrat doar 1700 de persoane. Comparând această cifră cu datele din anul 2000, se obține o diminuare de cinci ori a exodului de forță de muncă. Presa cunoscută pentru limbajul laudativ la adresa guvernului nu a ratat ocazia să valorifice prilejul.
„Pe vremea Guvernului Filip se înregistrează cel mai mic număr de moldoveni care părăsesc ţara”, scrie presa pro-guvernamentală.
„Este un mare câştig… Oamenii au încredere în potenţialul Moldovei de a deveni o ţară prosperă”, a comentat ştirea pe reţelele sociale deputatul democrat, Sergiu Sîrbu.
Pentru că n-a mai rămas cine să plece. Când tot sorbeşti dintr-un pahar cu apă, rămâne tot mai puţină...
„Pentru că n-a mai rămas cine să plece. Când tot sorbeşti dintr-un pahar cu apă, rămâne tot mai puţină”, i-a răspuns un internaut. „La câte dosare la cetăţenia română se depun, nu e nevoie de emigrare oficială”, a comentat altul.
Angela Negrudnaia, şefa Direcţiei paşapoarte a Agenţiei Servicii Publice, spune că la procedura de emigrare autorizată, reflectată în statisticile în discuţie, apelează doar anumiţi migranţi, în particular cei ce vor să se stabilească în state ce condiţionează eliberarea permiselor de şedere permanentă prin prezentarea obligatorie a autorizaţiei de emigrare. Altfel spus, nu toți migranții ajung să fie luați în calcul de statisticile oficiale.
„În general țările care vor să știe sigur că cetățenii care intră la ei în țară nu au probleme cu justiția, nu sunt în căutare. Dacă cetățeanul trece prin procedura de emigrare autorizată, în mod obligatoriu se scoate de la evidență de la asistența socială și nu mai primește pensia pe teritoriul Republicii Moldova. Persoanele care stau în evidență militară, depun livretul militar.”
O astfel de destinaţie este Rusia, tot mai neatractivă ca loc de trai permanent pentru cetăţenii Republicii Moldova, ceea ce ar explica parţial reducerea cifrelor din statistica de emigrare. Printre ţările UE, care în general nu operează cu astfel de restricţii, doar unele state, de exemplu Germania, cer moldovenilor care se mută acolo cu traiul autorizaţie de emigrare.
Din nou Angela Negrudnaia: „Cu țările din Europa, lor chiar nu le este interesant. El [migrantul] primește pensia și aici, el deține și buletin de identitate pe teritoriul Republicii Moldova, el obține permis de ședere pe teritoriul Spaniei sau Italiei. Pe dânșii nu-i interesează. Acestea sunt mai mult cerințele statelor CSI.”
Prin urmare, cifrele cu care operează Agenţia Servicii Publice nu cuprind şi migraţia spre cele mai multe state europene, chiar dacă e vorba despre o migraţiune permanentă.
Apoi, cifrele respective nu includ nici migraţia temporară, spune şefa Direcției Cetățenie și Evidența Populației a instituției, Nadina Gorincioi:
Mulți pleacă nu ca cetățenii Republicii Moldova, dar ca cetățenii altui stat, pentru că Republica Moldova recunoaște pluralitatea de cetățenie...
„Mulți pleacă nu ca cetățenii Republicii Moldova, dar ca cetățenii altui stat, pentru că Republica Moldova recunoaște pluralitatea de cetățenie și nu este necesar ca să se radieze de la evidență.”
Mult la relevante par să fie datele Ministerului de Interne, care înregistrează cetăţenii plecaţi din R. Moldova pe o durată mai lungă de un an. Evidența Internelor arată cifre de trei ori mai mari decât cele ce descriu emigraţia permanentă, înregistrată în mod oficial de autorităţile moldovene. Experții cu care am stat de vorbă tratează cu rezerve interpretările demnitarilor de la Chișinău legate de încrederea în statul moldovean recăpătată de cetăţeni grație lui Pavel Filip. Ei dau mai multă crezare sondajelor recente, care au identificat o cotă de 50 la sută din populaţia ţării care nu-şi leagă viitorul de Republica Moldova şi abia aşteaptă să se alăture sutelor de mii de emigranţi moldoveni.
Prin urmare, dacă acești oameni își vor pune în aplicare intențiile, Republica Moldova ar putea să aibă mai puțini cetățeni acasă decât în afară. Dacă este un lucru benefic sau malefic - este o altă temă de discuție.
* Acest reportaj a fost produs cu suportul programului „Consolidarea Presei Independente și a Educației Mediatice în Moldova” implementat de IREX Europe.