Linkuri accesibilitate

Alegători din diasporă propun amendarea sistemului mixt de vot


O secţie de votare deschisă la Londra la alegerile prezidenţiale din 2016, unde mulţi cetăţeni cu drept de vot nu au reşit să voteze
O secţie de votare deschisă la Londra la alegerile prezidenţiale din 2016, unde mulţi cetăţeni cu drept de vot nu au reşit să voteze

„Nu sunt modificări de anvergură, dar care aduc echitate şi semnificaţie votului”, a spus consul onorific al Republicii Moldova în SUA, Sergiu Gherman

Mai mulți reprezentanți ai diasporei moldovene anunţă că pregătesc un proiect de lege privind modificarea sistemului electoral mixt astfel încât să obţină condiţii mai bune pentru a participa la votare. Ce anume propune diaspora şi care sunt şansele acestei iniţiative​?

Amendamentele diasporei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:00 0:00
Link direct

Reprezentanți ai diasporei au avansat nouă propuneri care vor fi sintetizate într-un proiect de lege ce va fi transmis parlamentului. Ele vizează îmbunătățirea legislației electorale, pe care acești reprezentanți ai diasporei au criticat-o anul trecut când guvernarea democrată sprijinită de opoziţia socialistă au decis trecerea la sistemul de vot mixt.

Șansele ca aceste propuneri să fie acceptate sunt însă minime ne-a spus deputatul democrat Sergiu Sîrbu şi secretarul CEC Veaceslav Agrigoroae. O excepţie fiind propunerea de a majora numărul de buletine de vot per secţie până la 5 mii, care însă deja este prevăzută în legislaţie.

O altă solicitare a diasporei este să poată vota atât cu pașaportul, cât și cu buletinul de identitate, inclusiv cu termen expirat. Alegătorii şi-au argumentat propunerea spunând că majoritatea moldovenilor plecaţi peste hotare au dublă cetățenie şi nu au neapărat pașaport moldovenesc.

Secretarul CEC amintește că acest lucru a fost acceptat cu titlul de excepţie la alegerile prezidențiale din 2016, când s-a înregistrat o participare-record a diasporei la vot.

„A fost o excepţie şi nu ştiu dacă e cazul să se repete şi să se facă din asta o regulă”, ne-a spus Veaceslav Agrigoroae.

Propunerile diasporei legate de secțiile de votare sunt câteva și anume deschiderea unui număr mai mare de secții, introducerea caracterului permanent pentru acestea...

Propunerile diasporei legate de secțiile de votare sunt câteva și anume deschiderea unui număr mai mare de secții, introducerea caracterului permanent pentru acestea şi deschiderea suplimentară a secțiilor de votare la solicitare a cel puțin 300 de persoane sau acolo unde au votat mulți cetățeni la scrutinele precedente. Ideea este că astfel vor fi evitate problemele din prezidențiale, când cetățenii au parcurs sute de kilometri pentru a ajunge la secțiile de votare unde au trebuit să stea ore în şir la coadă, iar mulţi au plecat fără a-şi putea exercita dreptul la vot.

Câte secţii pentru diaspora vor fi deschise peste hotare nu se ştie deocamdată, ne-a spus secretarul CEC, precizând că decizia urmează a fi luată de Ministerul de Externe şi de guvern.

Se ştie doar că pentru cetățenii din diaspora au fost alocate trei circumscripții uninominale, una pentru cei din Europa, cea de-a doua pentru cei din SUA şi Canada, iar a treia pentru cei din Rusia şi spaţiul CSI.

Alte trei propuneri ale diasporei sunt de competenţa directă a parlamentului. Două vizează modificarea Codului electoral, şi anume includerea în cod a noțiunii de alegător din diasporă şi organizarea alegerilor în diasporă pe parcursul a două zile. Deputatul democrat Sergiu Sîrbu spune că această propunere este irealistă din câteva motive:

Sergiu Sîrbu
Sergiu Sîrbu

„Unu la mână, modificări la legislaţia electorală acum, în ajun de alegeri, nu sunt recomandate. Ştim bine regulile Comisiei de la Veneţia. Doi la mână, votarea două zile va fi neconstituţională din start, pentru că nu putem discrimina alegătorii. Trei la mână, nu există niciun mecanism de a asigura securitatea buletinelor de vot pe un teritoriu străin şi necontrolat de forţe de ordine ale R. Moldova.”

O altă propunere vizează modificarea legii partidelor politice pentru a oferi alegătorilor din diaspora dreptul de a finanța concurenți electorali și partide, contribuția nedepășind cinci salarii medii pe an. Autorii propunerii au invocat că aceasta se regăseşte şi printre recomandările Comisiei de la Veneţia. Deputatul Sergiu Sîrbu spune că şi această propunere că nu poate fi realizată în practică deocamdată:

„Teoretic, pe viitor ar putea fi posibil, dacă am găsi un mecanism de verificare a provenienței banilor. Chiar şi Comisia de la Veneţia a spus că trebuie să examinăm această posibilitate doar dacă vom găsi un mecanism de a verifica foarte atent de unde provin aceşti bani, cum pot fi ei controlaţi ca să nu fie bani murdari, criminali.”

O altă propunere avansată de diasporă ţine de sistemul electoral mixt într-un singur tur. Ei cred că acest sistem este nereprezentativ şi anti-democratic, favorizând Partidul Socialiştilor, şi au cerut anularea lui sau cel puţin introducerea turului doi în circumscripțiile uninominale. Săptămâna trecută, când PLDM a anunţat că propune o iniţiativă legislativă privind introducerea turul doi de balotaj, promotorii sistemului mixt au lăsat să se înţeleagă că nu mai rămâne loc pentru vreun compromis pe care guvernarea democrată şi opoziţia socialistă să-l facă în privința aplicării sistemului electoral mixt, în pofida tuturor criticilor.

Reprezentanţii diasporei şi-au prezentat propunerile prin spoturi video din ţările în care se află, spoturi care au fost difuzate azi la o conferinţă de presă moderată de fostul consul onorific al Republicii Moldova în SUA Sergiu Gherman şi activistul civic Valeriu Paşa.

Sergiu Gherman a făcut apel către autorități să dea curs inițiativei diasporei:

„Nu sunt modificări de anvergură. Sunt modificări modeste, dar care aduc echitate şi semnificaţie votului celor care au contribuit şi continuă să contribuie cu aproximativ un miliard de dolari în economia R. Moldova.”

Sergiu Gherman a mai spus că în prezent R. Moldova nu oferă diasporei participarea semnificativă la procesul de votare. El a îndemnat societatea civilă, partidele politice și partenerii externi să susțină acest demers al diasporei care se pare, însă, aşa cum lasă să se înţeleagă unii deputaţi, ar avea şanse minime de reuşită.

XS
SM
MD
LG