Pe 10 martie, mii de civili și soldați au mărșăluit împreună pe străzile din centrul Kievului, scandând „Glorie Ucrainei” și „Glorie eroilor” într-un omagiu adus lui Dmytro Kotsiubailo, cel mai tânăr comandant care a fost decorat vreodată ca Erou al Ucrainei.
Dmytro era cunoscut printre camarazi ca Da Vinci, el fusese ucis luptând cu forțele ruse lângă Bahmut, în Donbas, cu trei zile mai devreme.
La vârsta de 18 ani, Kotsiubailo a jucat un rol activ și la protestele din 2014, care l-au îndepărtat de la putere pe președintele Viktor Ianukovici, un aliat al Rusiei. La fel, Dmytro a luat armele în mâini când războiul - dintre separatiștii susținuți de Moscova și Ucraina - a izbucnit în Donbas. A continuat lupta și după invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia.
Pe măsură ce ofensiva rusă continuă în estul Ucrainei, provocând pierderi tot mai mari asupra armatei, mulți ucraineni speră că o contraofensivă, despre care oficialii de la Kiev spun că va avea loc în curând, va fi decisivă în alungarea forțelor ruse.
Unii se alătură unităților de gardă ofensivă, o rețea de brigăzi de asalt care se formează în cadrul Ministerului de Interne, în timp ce Ucraina se pregătește pentru efortul de reluare a controlului asupra teritoriului ocupat de ruși în estul și sudul țării.
Ministerul de Interne a lansat o campanie majoră de recrutare pentru unitățile ofensive. Pe străzi, în piețe și alte locuri din jurul Kievului, soldați bine echipați și hotărâți privesc trecătorii de pe afișe care poartă sloganuri precum: „Este timpul să recuperezi ceea ce este al tău” și „Alătură-te”. Potrivit ministrului ucrainean de Interne, peste 28.000 de oameni s-au oferit voluntari deja.
### Vezi și... ### Ucraina afirmă că noile unități de gardă sunt aproape complet constituiteProiect cu prioritate maximă
Ideea unităților de gardă ofensivă a fost discutată pentru prima dată acum șase luni. Scopul proiectului este de a crea brigăzi de asalt care să combine experiența soldaților cu determinarea noilor voluntari, a declarat pentru RFE/RL adjunctul ministrului de Interne Kateryna Pavlichenko.
Unitățile Ministerului de Interne, în special Garda Națională, luptă alături de forțele armate regulate, aflate în subordinea Ministerului Apărării, de la invazia din februarie 2022 și, în unele cazuri, de la izbucnirea războiului din Donbas în 2014.
După lansarea unei campanii de recrutare foarte mediatizată, interesul este mare, iar unitățile de gardă ofensivă au aproape toți voluntarii necesari pentru moment, a spus Pavlichenko. Acestea vor cuprinde zeci de mii de militari, a spus ea, iar primii dintre ei vor fi gata de luptă la începutul lunii aprilie.
În pregătire
Una dintre unitățile de gardă ofensivă, Brigada „Bureviy”, se pregătește în prezent pe unul dintre terenurile de antrenament din apropierea Kievului. Membrii acesteia participă într-un amplu program de antrenament după standardele NATO.
După ce stăpânesc tragerea cu arme de foc și exploatarea diferitelor tipuri de echipamente, recruții practică operațiuni ofensive în condiții apropiate cu cele ale unui război pe viu. Unii dintre comandanții și membrii brigăzii au participat sau participă acum la programe de pregătire în Polonia, Germania sau Marea Britanie.
Brigada „Bureviy” are la dispoziție echipamente de artilerie, vehicule blindate de transport de trupe și câteva tancuri. Unitatea ar mai avea nevoie însă de „mai multe echipamente grele, obuze și sprijin aerian” pentru a efectua atacuri majore.
În ciuda acestor provocări, doi bărbați care s-au alăturat în urmă cu o lună, Dmytro Horditsa, un pictor de icoane în vârstă de 41 de ani, și Denys Irzhytskiy, un student la medicină în vârstă de 21 de ani, cred că contraofensiva ucraineană va fi un succes.
„M-am săturat să fiu observator”, a spus Horditsa într-o pauză de la antrenament. El spune că s-a alăturat unităților de gardă ofensivă pentru că aici vin „cei mai buni dintre cei încă în rezervă”.
Reconstruirea Armatei
Campania de recrutare pentru unitățile de gardă ofensivă promite că membrii acesteia vor lua parte la eliberarea teritoriilor ocupate de ruși, dar rolul pe care îl vor juca brigăzile sale în timpul contraofensivei este neclar.
Expertul militar Mykhaylo Zhirokhov a declarat pentru RFE/RL că gărzile ofensive vor juca cel mai probabil un rol de susținere, în timp ce forțele armate regulate vor trasa principalele direcții ale contraofensivei. Aproximativ 50.000 de soldați ucraineni sunt pregătiți pentru asta, a spus el.
Potrivit lui Zhirokhov, ofensiva Rusiei în est, a arătat că „Moscova vrea să impună logica de război din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, unde câștigă cine are mai mulți soldați”.
„Dar în cele din urmă, nu putem concura cu Rusia la număr și, fără un avantaj tehnologic, trupele noastre [de asalt] se vor pomeni în poziția soldaților Wagner în jurul orașului Bahmut”, a spus el cu referire la luptătorii grupului rus de mercenari care a suferit pierderi masive.
Mykola Byelyeskov, analist la Institutul Național pentru Studii Strategice din Ucraina, a declarat pentru RFE/RL că crearea unităților de gardă ofensivă se încadrează într-un model istoric văzut în multe războaie din trecut, când o armată trebuie reconstruită după un an de lupte. Crearea lor, adaugă el, trimite un semnal bun susținătorilor internaționali ai Ucrainei că „mai există un segment al societății dispus să se alăture luptei”.
Sursa: rferl.org. Traducere și adaptare Silvia Rotaru.