Ministrul Agriculturii a discutat cu omologul său de la Kiev despre interzicerea temporară a importurilor de cereale ucrainene în R. Moldova

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea și omologul său ucrainean, Mykola Solski la Chișinău, 6 mai, 2023

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, l-a anunțat pe omologul său ucrainean, Mykola Solski, despre intenția R. Moldova de a se alinia deciziei Uniunii Europene privind interzicerea temporară a importului de cereale și semințe oleaginoase din Ucraina.

Vladimir Bolea a declarat, în cadrul întrevederii de sâmbătă, 6 mai, cu ministrul ucrainean al politicii agrare și al alimentației, Mykola Solski, că fermierii sunt îngrijorați de faptul că nu vor dispune de spații pentru noua recoltă de cereale din cauza că depozitele sunt încă aproape pline.

„În același timp, tendința de export a cerealelor autohtone are o dinamică descendentă, cheltuielile de logistică au crescut și prețurile la bursele internaționale s-au prăbușit. Fermierii noștri au nevoie să-și valorifice stocurile de cereale și să se pregătească de noul sezon agricol. Noi suntem solidari cu poporul ucrainean care este impus să facă față multiplelor provocări în acest război și condamnăm cu desăvârșire atrocitățile agresorilor”, a spus Vladimir Bolea, potrivit unui comunicat al ministerului.

Vineri, 5 mai, ministrul Agriculturii a discutat și cu șeful Delegației UE la Chișinău, ambasadorul Jānis Mažeiks, despre intenția Chișinăului de a restricționa importurile de grâu, porumb, rapiță și floarea-soarelui din Ucraina, așa cum a decis, pe 2 iunie Comisia Europeană pentru 5 state comunitare. Este vorba de România, Polonia, Bulgaria, Ungaria și Slovacia, care au fost afectate de livrările mari de cereale ucrainene, comercializate la prețuri cu mult mai mici decât ale producătorilor autohtoni, și de blocajele logistice cauzate de aceste afluxuri.

### Vezi și... ### Ministrul Agriculturii l-a informat pe ambasadorul UE că R. Moldova vrea să interzică importurile de cereale ucrainene

Restricțiile sunt valabile până pe 5 iunie. Deși este interzis importul cerealelor și oleaginoaselor ucrainene în aceste țări, tranzitul pe teritoriul acestora este permis.

Cantități mari de cereale și oleaginoase ucrainene au ajuns în bazinul Mării Negre după ce accesul la porturile din statul vecin a fost blocate din cauza invaziei rusești. În cadrul unui acord dintre Kiev și Moscova, a fost creat un „coridor verde” pentru exporturile producției ucrainene către Uniunea Europeană. Exportatorii ucraineni vând cereale și oleaginoase la prețuri foarte mici din cauza nesiguranței că vor putea scoate producția din țară din cauza războiului și a lipsei garanțiilor din partea Kremlinului că vor avea permanent acest „coridor verde”.