Ministrul danez de Externe: UE nu trebuie să coboare „ștacheta” pentru țările candidate

Ministrul danez de Externe, Lars Lokke Rasmussen.

Danemarca susține aderarea la Uniunea Europeană a Ucrainei, R. Moldova, Georgiei și statelor din Balcanii de Vest, dar „circumstanțele geopolitice” nu justifică „patinarea peste reforme”, a declarat ministrul danez de Externe, Lars Lokke Rasmussen, pentru Financial Times.

Rasmussen a mai spus, în același interviu, că UE riscă să „importe instabilitate” dacă își relaxează standardele privind democrația și corupția pentru a grăbi aderarea Ucrainei și a altor țări candidate.

„Dacă procesul de reformare nu este finalizat înainte de intrarea în UE, atunci ar putea încetini ulterior și, în acest caz, nu exportăm stabilitate, ci riscăm să importam instabilitate. De aceea este atât de important să subliniem nevoia de a îndeplini criteriile de aderare la UE”, a spus șeful diplomației din Danemarca.

Întrebat despre integrarea Ucrainei, Rasmussen a spus că UE nu ar trebui să „coboare ștacheta”, ci să ajute Ucraina cu investiții și asistență.

Deși Ucraina a îndeplinit două din șapte condiții pentru a lansa negocierile de aderare, un oficial european familiarizat cu recomandările pentru Ucraina a spus că sunt necesare reforme judiciare cheie.

### Vezi și... ### Raport intermediar: R. Moldova a îndeplinit mai multe condiții înaintate de Comisia Europeană decât Ucraina și Georgia

R. Moldova mizează pe sprijinul Danemarcei

În ziua în care a fost publicat interviul, șeful diplomației moldovene, Nicu Popescu, a avut o întrevedere cu Rasmussen, în timp ce se afla într-o vizită de lucru în Danemarca.

Popescu i-a spus omologului său danez că obiectivul R. Moldova este lansarea negocierilor de aderare până la sfârșitul acestui an și că mizează pe suportul Danemarcei.

De asemenea, ministrul moldovean de Externe a dat asigurări că autoritățile de la Chișinău se angajează „pe deplin în respectarea și implementarea criteriilor de la Copenhaga pentru a accelera procesul de aderare la UE”.

Ce sunt criteriile de la Copenhaga și de ce contează

Criteriile de aderare la UE sau criteriile de la Copenhaga (denumite după reuniunea Consiliului European de la Copenhaga din 1993, care le-a definit) sunt condițiile esențiale pe care trebuie să le îndeplinească toate țările candidate pentru a putea deveni state-membre ale UE. Acestea sunt:

  • criterii politice: stabilitatea instituțiilor care garantează democrația, statul de drept, drepturile omului, respectarea și protecția minorităților;
  • criterii economice: o economie de piață funcțională, capacitatea de a face față concurenței și forțelor pieței;
  • capacitatea administrativă și instituțională de a pune în aplicare în mod eficient acquis-ul UE (corpul de drepturi comune) și capacitatea de a-și asuma obligațiile care decurg din calitatea de stat-membru al UE.

Danemarca, Olanda, Franța, Suedia și Austria au fost considerate state care au rezerve față de extinderea UE.

De exemplu, Danemarca, împreună cu Franța și Țările de Jos, a blocat cererile de aderare la UE ale Albaniei și Macedoniei de Nord în 2019, stopând atunci întregul proces de extindere a uniunii.

Rasmussen a declarat pentru FT că Danemarca și-a schimbat poziția față de extindere și este chiar deschisă reformei interne a uniunii, care ar putea să influențeze și procesul de admitere a noilor membri.

### Vezi și... ### Explainer | De ce unele state-membre ar putea avea rezerve față de extinderea UE și dacă R. Moldova va fi afectată