Miniștrii de externe G7: Ucraina, energie și securitate alimentară

În Germania are loc reuniunea de trei zile a miniștrilor de externe din țările G7 (principalele șapte țări industrializate din lume) la care, pentru prima dată, este invitată și R. Moldova, alături de Ucraina pentru că subiectul principal al dezbaterilor este războiul din Ucraina provocat de invazia Rusiei și efectele sale pe termen lung. Delegația R. Moldova este condusă de ministrul de externe Nicu Popescu.

Vorbind joi la Berlin, ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a salutat decizia recentă a guvernului german de a-și intensifica sprijinul militar pentru Ucraina, acceptând pentru prima dată să trimită arme grele, inclusiv tancuri.

Kuleba și-a exprimat totodată speranța că Uniunea Europeană va aproba în curând cererea Ucrainei de a începe procesul de aderare. „Nicio alternativă la integrarea europeană a Ucrainei nu va fi acceptabilă”, a declarat ministrul de externe.

Luni, președintele francez Emmanuel Macron a sugerat în Parlamentul European că ar putea trece decenii până când Ucraina va fi pregătită să devină membră cu drepturi depline a UE. Macron a propus însă revizuirea tratatelor europene, astfel încât să devină posibilă crearea unei „comunități politice europene”, din care ar putea face parte Ucraina, Georgia sau Moldova, ba chiar și Marea Britanie, care a ieșit din Uniunea Europeană.

Propunerea lui Macron a fost salutată la Chișinău de ministrul de externe Nicu Popescu, care a spus că „orice inițiativă care ne va permite, în paralel cu făgașul tradițional, să fortificăm legătura cu UE, este binevenită”.

Joi, la Berlin, ministrul de externe Dmitro Kuleba a lăsat de înțeles că Ucraina ar fi deschisă să discute această inițiativă numai dacă primește statutul oficial de țară candidată. Discuția despre viitorul structurilor europene este una „deschisă”, a spus el, dar „noi trebuie să primim statutul de candidat”.

Ucraina a depus cerea de aderare la UE imediat după începerea invaziei rusești, în februarie, fiind urmată la scurt timp de R. Moldova și Georgia.

La reuniunea din Germania, găzduită de ministra de externe Annalena Baerbock, participă miniștrii de externe din Marea Britanie, Canada, Franța, Italia și Japonia. Statele Unite sunt reprezentate de subsecretarul de stat Victoria Nuland.

Secretarul de stat american Antony Blinken se reface după COVID-19, dar va fi la Berlin la sfârșitul săptămânii pentru reuniunea miniștrilor de externe NATO, la care sunt așteptați și miniștrii de externe din Finlanda și Suedia, cele două state neutre așteptate că ceară oficial aderarea la NATO, ca urmare a războiului declanșat de Rusia în Ucraina.