Mitropolia Moldovei a oprit de la slujbe încă șase preoți care au trecut la Mitropolia Basarabiei

Parohul Maxim Melinti și preotul Vasile Manica din Ghidighici se numără printre preoții opriți din a oficia slujbe.

Mitropolia Moldovei anunță că patru preoți de la Biserica „Sf. Ierarh Nicolae” din Chișinău și doi de la Biserica „Acoperământul Maicii Domnului” din Ghidighici au fost opriți de a oficia cele sfinte, pe motiv că au „părăsit samavolnic” Eparhia Chișinăului a Bisericii Ortodoxe din Moldova.

„Noi regretăm acest act al trădării și urmează să fie aplicate sancțiuni canonic bisericești. Astfel, acești preoți sunt opriți din a săvârși cele sfinte, deocamdată. Ulterior, sinodul se va expune și va decide cu privire la caterisirea lor”, a spus Europei Libere vicarul Mitropoliei Moldovei, Episcopul de Soroca, Ioan Moșneguțu.

Parohul bisericii din Ghidighici, Maxim Melinti, a declarat Europei Libere că nu a primit nicio înștiințare de la Mitropolia Moldovei și că parohia sa a aderat la Mitropolia Basarabiei după multiple solicitări ale enoriașilor din satul Ghidighici.

„Eu sunt cleric oficial al Patriarhiei Române și voi sluji în continuare”, a spus preotul Maxim Melinti.

Nu este prima dată când aceasta este sancționat canonic. În anul 2018, Mitropolia Moldovei i-a interzis să oficieze slujbe, după ce preotul a acceptat diploma oferită de organizația Genderdoc-M „pentru promovarea acceptării persoanelor LGBT în R. Moldova”.

Ulterior, la un briefing de presă, preotul s-a pocăit public, așa cum i-a cerut Mitropolia Moldovei, a renunțat la orice conlucrare cu Genderdoc-M și a întors diploma, rugând să-i fie restabilit dreptul de a sluji.

Preotul Maxim Melinti a anunțat că Biserica „Acoperământul Maicii Domnului” din Ghidighici trece la Mitropolia Basarabiei la Liturghia de duminică, 10 decembrie. Cu o săptămână mai devreme, parohul Bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” din Chișinău a făcut un anunț similar, tot în fața enoriașilor.

De la începutul invaziei rusești în Ucraina, zeci de preoți din R. Moldova au trecut de la Mitropolia Moldovei la cea a Basarabiei, motivul principal invocat de aceștia fiind că Patriarhia Moscovei susține războiul dus de Rusia în Ucraina.

Mai mulți preoți care au trecut la Mitropolia Basarabiei (parte a Patriarhiei Române) au fost caterisiți de Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova (subordonată Patriarhiei Moscovei).

### Vezi și... ### Mitropolia Moldovei respinge ideea de a adera in corpore la Patriarhia Română