Mitropolia Moldovei respinge ideea de a adera in corpore la Patriarhia Română

Vicarul Mitropoliei Moldovei, Episcopul de Soroca, Ioan Moșneguțu (în centru), răspunde la întrebările jurnaliștilor.

Mitropolia Moldovei nu a acceptat propunerea preoților din sectorul Botanica din Chișinău de a adera la Patriarhia Română cu toată structura și cu Mitropolitul Vladimir în frunte, a anunțat vicarul Mitropoliei Moldovei, Episcopul de Soroca, Ioan Moșneguțu.

Adunați într-o ședință la Mitropolia Moldovei, episcopii vicari, protopopii, stareții și starețele din Eparhia Chișinăului a Bisericii Ortodoxe din Moldova au examinat inclusiv adresarea depusă pe 13 noiembrie de protopopul Pavel Borșevschi din partea unui grup de preoți din sectorul Botanica din municipiul Chișinău.

„În cadrul ședinței, a fost adoptată o decizie, potrivit căreia, Biserica Ortodoxă din Moldova își păstrează statutul ei actual. Îl avem pe Înaltpreasfințitul Vladimir întâistătător al Bisericii Ortodoxe din Moldova. Clerul și poporul rămân fideli Bisericii Ortodoxe din Moldova. Nu vor fi inițiate discuții privind aderarea Bisericii Ortodoxe din Moldova la Patriarhia Română sau la alte structuri”, a spus Episcopul Ioan Moșneguțu.

Semnatarii adresării depuse de preotul Pavel Borșevschi se arătau nemulțumiți că trebuie să facă ascultare în fața Patriarhului rus Kirill, care sprijină războiul dus de Rusia în Ucraina. Ei au cerut ca Mitropolia Moldovei să părăsească Biserica Ortodoxă Rusă și să adere la Patriarhia Română, rămânând în continuare sub omoforul Mitropolitului Vladimir.

Your browser doesn’t support HTML5

Mitropolia Moldovei nu vrea să adere la Patriarhia Română

Preotul Borșevschi, care conduce sectorul II (Botanica) al Protopopiatului Chișinău, a participat și el la ședința din 16 noiembrie. Abordat de jurnaliști înainte de intra în Palatul Mitropolitan, el și-a reconfirmat poziția: „Urmează să avem o singură Biserică în R. Moldova, numaidecât în Patriarhia Română. Cum anume, se va vedea mai departe, dar noi așa vrem”.

La rândul său, Mitropolia Basarabiei, parte a Bisericii Ortodoxe Române, a dezaprobat această inițiativă, spunând că în R. Moldova nu poate fi dezvoltată o altă structură canonică a Patriarhiei Române.

Mitropolia Moldovei dezminte că se așteaptă un exod al clericilor săi

Potrivit Episcopului Ioan Moșneguțu, la ședința din 16 noiembrie s-a discutat și despre „păstrarea și consolidarea Bisericii Ortodoxe din Moldova” în contextul în care se așteaptă ca un număr mare de preoți să adere la Mitropolia Basarabiei. „Astăzi dezmințim această informație eronată”, a spus vicarul Mitropoliei Moldovei.

El susține că, de la începutul invaziei rusești în Ucraina, la Mitropolia Basarabiei au trecut doar 13 preoți cu tot cu parohiile lor, dintre care cinci - în ultima lună. Pe de altă parte, reprezentanții Mitropoliei Basarabiei au spus Europei Libere că numărul lor a trecut de 60 și că alți 50 s-au adresat pentru a-i urma, nemulțumiți de poziția pro-război a Bisericii Ortodoxe Ruse.

De altfel, într-o scrisoare trimisă în septembrie Patriarhului Kirill, Mitropolitul Vladimir se plângea că Mitropolia Moldovei pierde, din același motiv, preoți și enoriași. Mitropolitul mai spunea că aceștia sunt atrași în Mitropolia Basarabiei cu salarii mari și că, în ultima perioadă, autoritățile moldovene și române susțin deschis Mitropolia Basarabiei.

Episcopul Ioan Moșneguțu susține că de la Moscova a venit deja un răspuns la această scrisoare și a promis că Mitropolia Moldovei va reveni cu niște comentarii.

Eparhia de Chișinău cuprinde 16 din cele 32 de raioane ale R. Moldova și este condusă de Mitropolitul Vladimir, care are titulatura completă de Mitropolit al Chișinăului și al Întregii Moldove.