Linkuri accesibilitate

Mitropolia Basarabiei dezaprobă inițiativa preotului Borșevschi: „Nu poți ajunge la Patriarhia Română, neglijând Mitropolia Basarabiei”


Mitropolitul Vladimir (dreapta) sosește la parohia „Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” din sectorul Botanica al capitalei și este întâmpinat de protopopul Pavel Borșevschi (stânga), Chișinău, noiembrie 2021.
Mitropolitul Vladimir (dreapta) sosește la parohia „Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” din sectorul Botanica al capitalei și este întâmpinat de protopopul Pavel Borșevschi (stânga), Chișinău, noiembrie 2021.

Mitropolia Basarabiei respinge inițiativa protopopului Pavel Borșevschi și a grupului de preoți din sectorul Botanica din municipiul Chișinău, care își doresc să facă parte din Biserica Ortodoxă Română, dar avându-l în continuare ca ierarh pe Mitropolitul Vladimir.

„Dezaprobăm această adresare (...), neglijând Mitropolia Basarabiei, nu poți ajunge în Patriarhia Română”, a spus Europei Libere preotul Ion Marian, protopop al raionului Orhei, responsabil la Mitropolia Basarabiei de chestiunea primirii noilor parohii.

Reacția survine la o zi după ce protopopul Pavel Borșevschi a propus ca Mitropolia Moldovei, aflată încă în cadrul Bisericii Ortodoxe Ruse, să revină integral „la Biserica neamului nostru, în cadrul Patriarhiei Române”, dar nu prin intermediul Mitropoliei Basarabiei, ci rămânând în continuare „sub omoforul și îndrumarea părintească” a Mitropolitului Vladimir.

Pentru preotul Ion Marian, propunerea nu poate opri dezintegrarea Mitropoliei Moldovei, după ce zeci de preoți ai acesteia, nemulțumiți de atitudinea pro-război a Patriarhului rus Kirill, au aderat în ultimele luni la Mitropolia Basarabiei.

În discuția cu Europa Liberă, el a citat poziția Patriarhului român Daniel, care a „spus clar și răspicat că noi avem o structură canonică în R. Moldova, Mitropolia Basarabiei, și nu mai poate fi dezvoltată o altă structură, pentru că ar exista din nou treceri dintr-o parte sau din alta”.

„Nu cred că ideea se va materializa”, a comentat protopopul Ion Marian. După el, preoții de la Mitropolia Moldovei nu pot adera nici la Patriarhia Română, nici la Mitropolia Basarabiei, avându-l ca ierarh pe Mitropolitul Vladimir și nu pe Mitropolitul Basarabiei, Petru.

„Credem că părintele Pavel Borșevschi, având autoritatea de protopop, a fost împins de oamenii care-l înconjoară să facă un pas spre Patriarhia Română, să se rupă de Biserica Rusă”, a mai spus responsabilul de la Mitropolia Basarabiei.

Mitropolitul Vladimir îl decorează pe protopopul Pavel Borșevschi cu ordinul mitropolitan „Sfântul Gavriil Bănulescu Bodoni” de gradul II, noiembrie 2021.
Mitropolitul Vladimir îl decorează pe protopopul Pavel Borșevschi cu ordinul mitropolitan „Sfântul Gavriil Bănulescu Bodoni” de gradul II, noiembrie 2021.

Pe 13 noiembrie, preotul Pavel Borșevschi, parohul Bisericii „Sf. Dumitru”, a depus la cancelaria Mitropoliei Moldovei o adresare din partea clerului și credincioșilor din sectorul II al Protopopiatului Chișinău, pe care-l conduce.

În demersul semnat de preoți reprezentând circa 30 de biserici, aceștia se arată „tot mai nedumeriți și mai nemulțumiți” față de ascultarea pe care trebuie să o facă față de Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii Kirill și cer ca Mitropolia Moldovei să adere integral și cu tot cu șeful ei actual la Patriarhia Română.

Prima mănăstire care și-a dorit să treacă la Biserica Ortodoxă Română

O propunere similară cu cea a protopopului Borșevschi a mai făcut, luna trecută, o mănăstire din R. Moldova. La sfârșitul lunii octombrie, soborul Mănăstirii „Sfântul Mare Mucenic Iacov Persul” din satul Sireți, raionul Strășeni, a propus ca Mitropolia Moldovei să adere în întregime la Biserica Ortodoxă Română, în frunte cu ierarhul său actual. Dar acel demers nu a primit niciun răspuns de la Mitropolitul Vladimir.

Natanael Prisăcaru, arhimandritul mănăstirii din Sireți
Natanael Prisăcaru, arhimandritul mănăstirii din Sireți

„Discuții au fost, dar până la urmă nu am reușit, am rămas în componența Mitropoliei Moldovei”, a spus Europei Libere preotul Natanael Prisăcaru, arhimandritul mănăstirii din Sireți.

El crede că preoții din capitală care au semnat noul demers depus la 13 noiembrie „sunt mult mai influenți și, poate, vor izbuti”.

„Cei din Sinod spuneau că i-am trădat” a mai povestit Europei Libere preotul Natanael Prisăcaru, descriind reacția din sânul Mitropoliei Moldovei la demersul mănăstirii sale și a adăugat: „Trebuie să fie respectată libertatea fiecăruia. Dacă unul vrea să plece, de ce trebuie să arunci cu noroi în el?”.

Deocamdată, nicio mănăstire nu a trecut de la Mitropolia Moldovei la Mitropolia Basarabiei.

Preotul Ion Marian de la Mitropolia Basarabiei a explicat Europei Libere că în mănăstiri viețuiesc mulți călugări și maici, care pot „avea opinii diferite”, dar asemenea decizii trebuie luate „de întregul sobor”, adică unanim.

Următorii pași ai Mitropoliei Moldovei

Joi, 16 noiembrie, la Mitropolia Moldovei, urmează să aibă loc o ședință a episcopilor vicari, protopopilor, stareților și starețelor din cadrul Eparhiei Chișinăului a Bisericii Ortodoxe din Moldova.

Vicarul Mitropoliei Moldovei, Ioan Moșneguțu, Episcop de Soroca, a spus Europei Libere, pe 13 noiembrie, că ordinea de zi nu era cunoscută: „Se lucrează la aceasta, dar se vor aborda diverse probleme cu care se confruntă la etapa actuală parohiile și mănăstirile noastre”.

De la începutul războiului dus de Rusia în Ucraina, zeci de preoți din R. Moldova au părăsit Mitropolia Moldovei și au aderat la Mitropolia Basarabiei. Alți zeci de preoți sunt pe cale să facă același pas, reînregistrând parohiile la Agenția Servicii Publice.

Într-o scrisoare trimisă în septembrie Patriarhului Kirill, Mitropolitul Vladimir se plângea că Mitropolia Moldovei pierde, din același motiv, preoți și enoriași. Mitropolitul mai spunea că preoții sunt atrași în Mitropolia Basarabiei cu salarii mari și că, în ultima perioadă, autoritățile moldovene și române susțin deschis Mitropolia Basarabiei.

Episcopul Ioan Moșneguțu susține că Mitropolitul Vladimir a primit un răspuns de la Moscova și a promis că Mitropolia Moldovei va reveni cu niște comentarii pe marginea acestui răspuns din partea Patriarhului Kirill.

  • 16x9 Image

    Eugenia Apostu

    Visul meu a fost să ajung la radio și am ajuns în 2008. Pe parcursul a 15 ani am combinat munca de la radio cu cea de la televiziune, iar în luna mai 2023 am venit la Europa Liberă, unde sunt reporteră pe domeniul drepturilor omului.

XS
SM
MD
LG