Linkuri accesibilitate

„Ruptura este inevitabilă”. Cum poate fi citită scrisoarea Mitropolitului Moldovei trimisă la Moscova


Mitropolitul Vladimir i-a trimis în luna septembrie o scrisoare Patriarhului rus Kiril, în care se plânge că Mitropolia Moldovei pierde teren din cauza războiului dus de Rusia în Ucraina.
Mitropolitul Vladimir i-a trimis în luna septembrie o scrisoare Patriarhului rus Kiril, în care se plânge că Mitropolia Moldovei pierde teren din cauza războiului dus de Rusia în Ucraina.

Mitropolitul Vladimir evaluează drept critice perspectivele existenței Mitropoliei Moldovei în Biserica Ortodoxă Rusă, iar mesajul său către Patriarhul Kiril sună extrem de dur, spune jurnalistul rus Serghei Ceapnin, cercetător la Centrul de Studii Ortodoxe al Universității Fordham din New York.

Ceapnin a fost primul care a vorbit în public despre scrisoarea trimisă de Mitropolitul Moldovei Vladimir, în septembrie, Patriarhului rus Kiril. Într-un interviu pentru Europa Liberă, cercetătorul a explicat că această scrisoare este „un document foarte important” care prezintă o viziune „onestă și trează” asupra evenimentelor din R. Moldova.

„Mitropolitul Vladimir încearcă să oficializeze acest divorț într-un mod mai cult, fără conflicte și scandaluri, dar cred că acest lucru nu-i va reuși. Patriarhul Kiril nu este conciliabil”, spune Ceapnin în interviu.

Principalele declarații, pe scurt:

  • „Este greu de imaginat un răspuns bun din partea Moscovei la o astfel de scrisoare. Patriarhul Kiril vrea să vadă Biserica din Moldova în cadrul Bisericii Ortodoxe Ruse, menținând măcar o unitate iluzorie”.
  • „Mitropolitul Vladimir vorbește despre unirea cu România - atât politică, cât și ecleziastică - ca despre o nouă realitate, pe care este gata să o accepte”.
  • „Dacă ar fi să traducem din limbajul diplomației bisericești în limbajul obișnuit, mesajul Patriarhului sună extrem de dur: «Părăsim Patriarhia Moscovei și nu aveți nicio posibilitate să ne influențați decizia»”.
  • „Ruptura este inevitabilă. Singura întrebare va fi cât de ușoară sau, dimpotrivă, cât de scandaloasă și dură va fi această ruptură”.
Serghei Ceapnin este jurnalist rus, cercetător religios și personalitate publică și bisericească. Între 2009 și 2015, a fost editor al „Jurnalului Patriarhiei Moscovei”. Este cercetător senior la Centrul de Studii Ortodoxe al Universității Fordham din SUA. Este autor de publicații în presa creștină și seculară pe teme actuale ale vieții bisericești, misiunea Bisericii în lumea modernă și „comunicarea teologică”.

Europa Liberă: Dacă ar fi să rezumăm, ce este scrisoarea Mitropolitului Vladimir către Patriarhul Kiril: o încercare de a-i explica situația din Moldova pentru a găsi împreună o soluție sau de a-l atenționa că lucrurile au scăpat de sub control și sunt în defavoarea Mitropoliei Moldovei?

Serghei Ceapnin: Scrisoarea Mitropolitului Vladimir este un document foarte important. Ea prezintă o viziune onestă și trează asupra proceselor politice și ecleziastice care au loc în Moldova, legate direct de soarta Bisericii Ortodoxe din Moldova. Nu cred că Patriarhul Kiril urmărește îndeaproape aceste evenimente și, cu atât mai puțin, că le evaluează adecvat. Scrisoarea a fost pentru el o surpriză extrem de neplăcută.

Dar mult mai important este altceva: Mitropolitul Vladimir evaluează drept critice perspectivele existenței ulterioare a Bisericii din Moldova în cadrul Bisericii Ortodoxe Ruse.

Dacă ar fi să traducem din limbajul diplomației bisericești în limbajul obișnuit, mesajul lui Vladimir sună extrem de dur: „Părăsim Patriarhia Moscovei și nu aveți nicio posibilitate să ne influențați decizia”.

Europa Liberă: Vedem din scrisoare că Mitropolitul Vladimir vorbește destul de deschis cu Patriarhul Kiril despre război și despre daunele aduse Mitropoliei Moldovei și poziției sale în țară. Mitropolitul se arată, de asemenea, indignat de modul în care Patriarhul îl ignoră. În opinia dvs., cum s-a ajuns aici și ce arată această atitudine a Patriarhului?

Serghei Ceapnin: Patriarhul Kiril a legat fără echivoc și irevocabil atât soarta sa personală, cât și soarta istorică a întregii Biserici Ortodoxe Ruse (BOR) de regimul lui Putin, participând la formarea unei ideologii care se numește „russkii mir” („lumea rusă”).

Dar orice decizie are avantajele și dezavantajele sale. Partea bună este că Patriarhul Kiril a dobândit o mare putere în Rusia, conducând aproape singur Biserica. Toate celelalte instituții bisericești doar imită conducerea sobornicească a Bisericii.

Datorită loialității sale depline față de regimul lui Putin, Patriarhul Kiril a primit, pe lângă putere, acces la subvenții de stat și la sponsorizări din partea marilor corporații de stat (se pare că anume de asta e legat reproșul Mitropolitului Vladimir cu privire la gaze: Patriarhul Kiril nu i-a putut obține reduceri de la „Transneft” sau de la „Gazprom”).

Serghei Ceapnin, jurnalist rus, cercetător religios
Serghei Ceapnin, jurnalist rus, cercetător religios

Dar și dezavantajele acestei decizii sunt destul de serioase: devenind parte a unui regim totalitar, Patriarhul Kiril a pierdut orice autoritate și influență în afara Rusiei, în primul rând în spațiul post-sovietic. El nu a vrut și nu a putut să se pună deasupra intereselor politice ale unui stat și să devină patriarhul ortodocșilor atât din statele baltice, cât și din Asia Centrală. Ca urmare, mai devreme sau mai târziu, el va pierde toate Bisericile autonome, mitropoliile și eparhiile din afara Federației Ruse.

În acest context, cazul Moldovei este destul de interesant: Mitropolitul Vladimir încearcă să oficializeze acest divorț într-un mod cult, fără conflicte și scandaluri. Cred că nu-i va reuși, Patriarhul Kiril nu este conciliabil. Încercarea Mitropolitului Vladimir este, însă, demnă de respect. El s-a dovedit a fi un bun diplomat bisericesc.

Europa Liberă: Ce răspuns credeți că ar putea primi sau, poate, a primit deja Mitropolitul Vladimir de la Patriarhul Kiril?

Serghei Ceapnin: Este greu de imaginat un răspuns „bun” din partea Moscovei la o astfel de scrisoare. Patriarhul Kiril vrea să vadă Biserica din Moldova în cadrul BOR, menținând măcar o unitate iluzorie. Pentru el, este extrem de important să păstreze caracterul imperial al Bisericii, granițele căreia sunt geografic mult mai mari decât cele ale Federației Ruse.

Mitropolitul Vladimir vorbește despre unirea cu România - atât politică, cât și ecleziastică - ca despre o nouă realitate pe care este deja gata să o accepte. Cu alte cuvinte, părțile au poziții direct opuse.

Repet: ruptura este inevitabilă. Singura întrebare este cât de blândă sau, dimpotrivă, cât de scandaloasă și dură va fi această ruptură.

Europa Liberă: De ce Mitropolitul Vladimir a expediat scrisoarea anume acum, și nu mai devreme?

Serghei Ceapnin: Mitropolitul Vladimir a trimis scrisoarea în ajunul reuniunii de toamnă a Sinodului Bisericii Ortodoxe Ruse și apoi a mers personal la Moscova pentru a participa la reuniune. Se știe că a avut loc și o întâlnire dintre Patriarhul Kiril și Vladimir, unde s-a vorbit pe un ton ridicat.

Cu toate acestea, este evident că Patriarhul a făcut unele cedări. În scrisoare este menționat arhimandritul Filaret (Kuzmin), pe care Mitropolitul Vladimir a vrut să-l facă episcop acum un an, însă Patriarhul a blocat această decizie.

La ultimul sinod, s-a decis, totuși, hirotonirea episcopală a arhimandritului Filaret. Mai mult, Patriarhul Kiril a făcut și alte cedări, în mod neașteptat. Nu doar a aprobat candidatura lui Filaret, dar a fost de acord și ca hirotonirea să aibă loc la Chișinău, și nu la Moscova. Aceasta este o victorie mică, dar, totuși, semnificativă a Mitropolitului Vladimir.

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG