România. Miza scandalului Dragnea-SPP

Emblema SPP.

Scandalul e supradimensionat și e posibil ca mizele lui să nu fie vizibile cu ochiul liber.

Războiul liderului social-democrat Liviu Dragnea cu SPP (Serviciul de Protecție și Pază) se mută în Parlamentul României. Președintele Comisiei de Apărare din Senat, liberalul Marcel Vela, a anunțat că urmează audieri pentru a vedea dacă Dragnea poate dovedi că SPP a fost implicat în jocuri politice.

Serviciul de Protecție și Pază este potrivit legii (Legea 199/1998) o instituție care se ocupă (Art 14) cu prevenirea și anihilarea oricăror acțiuni prin care s-ar atenta la viața, integritatea, libertatea și sănătatea demnitarilor de care se ocupă.

Tot potrivit legii, SPP, desfășoară „deschis sau acoperit, activități de culegere, verificare și valorificare a informațiilor”, necesare în activitatea de protecție. „Orice informație cu valoare operativă de altă natură se transmite îndată autorităților abilitate pentru verificare și valorficare lor” (Art. 14, lit b). SPP poate de asemenea să înceapă monitorizări în anumite cazuri, cu aviz de la judecător.

Tocmai aceste prevederi din lege par să-l fi deranjat pe liderul PSD, care a găsit un pretext pentru a-i determina pe membrii guvernului să renunțe la serviciile SPP și în locul lor să apeleze la jandarmi.

Totul a început acum o săptămână după ce Liviu Dragnea a spus că generalul Lucian Pahonțu, șeful SPP, i-ar fi transmis printr-un „prieten” ministrului dezvoltării Paul Stănescu că președintele PSD Liviu Dragnea va fi „executat” și că el ar putea prelua partidul.

Mai târziu, Liviu Dragnea a adăugat că șeful SPP și-ar fi „depășit” atribuțiile și că folosește informațiile pe care le colectează subalternii săi pentru a „influența” oameni din Guvern sau din partide.

Senatorul liberal Marcel Vela, șeful Comisiei de Apărare, vrea să-l audieze pe Dragnea pentru ca să vadă ce dovezi are, dar și pe ministrul dezvoltării și pe noua prim-ministră, Viorica Dăncilă, pentru a explica la rândul ei de ce a renunțat la serviciile SPP, o premieră în politica românească.

Liderul PSD a ripostat la rândul lui, precizând că va cere formarea unei comisii speciale de anchetare a Serviciului de Protecție și Pază.

Scandalul e supradimensionat și e posibil ca mizele lui să nu fie vizibile cu ochiul liber. Există suspiciunea că șeful social-democraților, Liviu Dragnea, ar fi vrut să-i țină pe miniștri sub supraveghere și de aceea le-ar fi cerut să renunțe la serviciile SPP și să le prefere pe cele ale ministerului de Interne.

În fruntea acestei instituții se află Carmen Dan, una dintre vechile și loialele colaboratoare ale lui Dragnea.

Pe de altă parte, fiindcă SPP se află sub umbrela președintelui, e posibil ca Liviu Dragnea să fi încercat să-i atragă atenția lui Klaus Iohannis cu gândul să înceapă o negociere cu privire la serviciile secrete și directorii acestora.

Iohannis a răspuns, însă, că renunțarea membrilor guvernului la SPP i se pare o „non-problemă”.

Șeful social-democraților români a mers mai departe și a vorbit despre agenda sesiunii parlamentare care abia a început, subliniind că urmează schimbarea legilor siguranței naționale.

Altfel spus, Dragnea încearcă pe mai multe căi să găsească un pretext pentru negocieri mai mult sau mai puțin transparente cu președintele și cu directorii serviciilor secrete.

Unul dintre scopuri este transparent: schimbarea șefului SPP și eventual numirea unuia mai prietenos cu liderul social-democraților.

Conform Legii (Art.7) de organizare a Serviciului de Protecție și Pază, directorul SPP este numit de Președintele României la propunerea Consiliului Suprem de Apărare a Țării, Consiliu care este majoritar compus din membri PSD, subordonați pe line de partid lui Liviu Dragnea.