Guvernul Franței a suspendat pe jumătate de an planurile de majorare a taxelor la carburanți după săptămâni de proteste, uneori violente, ale așa-numitei mișcări a „vestelor galbene”.
Taxa majorată urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie. Anunțând suspendarea la televizor, premierul francez Edouard Philippe a spus că revendicările străzii au fost auzite.
„Timp de peste trei săptămâni, zeci de mii de francezi și-au exprimat furia la sensurile giratorii, la stațiile de taxare pe autostrăzi, lângă zonele comerciale sau pe străzile multor orașe. Această furie are rădăcini adânci (...), iar astăzi este exprimată cu forță în mod colectiv. Trebuie să fii surd sau orb ca să nu o vezi sau auzi”.
Când a decis să majoreze taxa la carburanți, guvernul președintelui Emmanuel Macron a spus că este o măsură crucială pentru reducerea emisiilor nocive și combaterea încălzirii climei. Suspendarea majorării este primul pas înapoi făcut de administrația sa la 18 luni de mandat, notează agenția Reuters.
Premierul Philippe s-a întâlnit de mai multe ori în ultimele zile cu reprezentanții protestatarilor. El a spus că cei care au îmbrăcat vesta galbenă, pe care fiecare șofer francez trebuie să o aibă în mașină pentru semnalarea accidentelor sau defecțiunilor, au început protestul din necesitate.
„Aceste decizii care intră în vigoare imediat trebuie să readucă pacea și calmul în țară. Trebuie să ne permită să începem o discuție adevărată despre principalele chestiuni exprimate în ultimele săptămâni”.
Mulți protestatari au spus că politicile președintelui Macron i-ar favoriza pe cei mai înstăriți, costurile fiind puse pe umerii săracilor...
Premierul francez a sugerat că în jumătatea de an care urmează trebuie găsite măsuri pentru a-i ajuta pe cei cu venituri mici ce depind de mașină pentru a merge la lucru sau după provizii.
Dar Philippe a avertizat francezii că nu pot avea și servicii publice bune, și taxe mici, iar compromisuri trebuie să facă și guvernul, și protestatarii.
Așa-numita mișcare a „vestelor galbene” a apărut mai întâi în spațiul virtual, iar primele proteste în stradă contra majorării taxei la carburanți au avut loc pe 17 noiembrie.
Protestele, care au fost în unele cazuri violente, s-au transformat însă într-o revoltă anti-Macron, mulți spunând că politicile președintelui i-ar favoriza pe cei mai înstăriți, costurile fiind puse pe umerii săracilor.