Mișcări tactice înaintea lansării tratativelor pentru viitoarea coaliție de guvernare

Președintele Igor Dodon, tot el și liderul informal al PSRM, și democrații Pavel Filip și Andrian Candu, șeful guvernului, respectiv, președintele legislativului

Democrații au spus astăzi că printre principiile în baza cărora se vor aşeza la masa de discuţii va fi și adoptarea orientării politice „pro-Moldova”.

La aproape o săptămână de la un scrutin care nu s-a soldat cu identificarea vreunui învingător clar, incertitudinea în Republica Moldova creşte, iar odată cu ea şi energia cu care se avansează tot felul de ipoteze cu privire la eventualele coaliţii. Printr-o sesizare depusă la Curtea Constituţională în vederea prelungirii împuternicirilor actualului Guvern, democraţii păreau să lase de înţeles că s-ar pregăti de o variantă în care coaliţia să nu fie creată vreme îndelungată. Între timp, tot mai multe voci sugerează că o înţelegere deja ar exista între democraţi şi socialişti, iar sesizarea la Curte a fost un mijloc de presiune.

Your browser doesn’t support HTML5

Mișcări tactice înaintea lansării tratativelor pentru viitoarea coaliție de guvernare


În 2016, în cursa prezidenţială, public Partidul Democrat îşi declarase sprijinul pentru contracandidata de atunci a lui Igor Dodon, pro-europeană Maia Sandu, dar ulterior analiştii au contabilizat numeroase mărturii că în realitate ar fi făcut exact invers.

Acum, PD spune că blocul ACUM al forţelor pro-europene PAS, condus de Maia Sandu, şi DA, condus de Andrei Năstase, ar fi singurele deocamdată formaţiuni cărora le-ar fi trimis invitaţii la negocierea unei coaliţii de guvernare, dar au apărut deja speculaţii că, de fapt, au şi bătut palma cu PSRM, formaţiunea loială preşedintelui Igor Dodon, cu care s-ar fi înţeles chiar şi asupra candidaturii viitorului prim-ministru.

Mihai Popşoi, vicepreşedinte al PAS, este unul din cei care au făcut în public astfel de declaraţii. Iată ce ne-a spus el astăzi într-o discuţie telefonică:

„De ce a trebuit sesizarea aceea, câţi oameni au deja, câţi la mai trebuie? – noi nu avem de unde să ştim. Dar ceea ce ştim e că sunt în căutare şi că parcă au convenit la funcţia de premier, PD şi PSRM au convenit. În rest, ghicim şi noi.”

Joi, când la Curtea Constituţională ajunsese o sesizare prin care un deputat democrat solicita instanţei ca, în caz de criză îndelungată, să permită guvernului actual să funcţioneze într-un interimat, chiar să emită acte cu putere de lege, toată lumea s-a gândit că democraţii s-ar pregăti de ce e mai rău –un blocaj de genul celui care nu a permis vreme de doi ani alegerea unui şef de stat. La o privire mai atentă, însă, atât politologii, cât şi constituţionaliştii au spus deja că sesizarea ar putea avea doar o simplă valoare tactică, de exemplu, de a pune presiune pe socialiştii, ca, speriaţi că democraţii ar putea încerca să guverneze prin intermediului actualului executiv, să fie mai flexibili în negocieri.

Speculaţia că socialiştii şi democraţii ar fi pe punctul de a se înţelege a apărut la o zi de la depunerea sesizării democrate la Curte.

### Vezi și... ### Maia Sandu: „Interesul național este să salvăm R. Moldova de controlul acestui clan oligarhic”

Aşa sau altfel, socialiştii au repetat astăzi într-o conferinţă că vor accepta să discute eventuale scenarii de coaliţii doar după confirmarea definitivă a mandatelor de deputat. Democraţii, pe de altă parte, au dedicat astăzi o conferinţă de presă specială anunţului că au trimis invitaţii la tratative blocului ACUM, iar când au trecut la principiile în baza cărora se vor aşeza la masa de discuţii, au enunţat, printre altele, adoptarea orientării politice „pro-Moldova”, o orientare care i-ar apropia mai degrabă de socialişti decât de cele două forţe politice pe care le-au invitat la discuţii.

Între timp, un anunţ ce merită atenţie a venit şi dinspre preşedinţie. Igor Dodon şi-a făcut publică, prin intermediul presei, intenţia de a merge în următoarele zile de odihnă la Moscova. Preşedintele a avut grijă însă să spună că, obosit de campa ia electorală, merge în Rusia nu pentru altceva, ci într-o vizită privată şi că va fi însoţit de familia sa.