Linkuri accesibilitate

Andrei Năstase: „Avem încredere în cei care au acces în Parlament pe lista ACUM”


Lansarea oficială în campanie a blocului electoral ACUM
Lansarea oficială în campanie a blocului electoral ACUM

Interviu cu liderul blocului ACUM despre evoluțiile post-electorale şi eventuala coalizare cu PD şi PSRM.

Co-președintele blocului ACUM, Andrei Năstase a declarat că în viitorul Parlament, alianța pe care o conduce împreună cu lidera PAS, Maia Sandu trebuie să rămână unită. Într-un interviu cu Europa Liberă, Năstase a respins categoric speculațiile din mediile locale, că blocul ACUM ar putea forma două sau chiar trei fracțiuni în viitorul Parlament.

Interviu cu liderul blocului ACUM Andrei Năstase
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:21 0:00
Link direct

Europa Liberă: Să ne spuneți Dvs. ce șanse există ca să fie creată o coaliție majoritară? Sunt mai multe scenarii post-electorale despre care se spune că unele sunt legale, ar fi și nelegale, Partidul Democrat să facă alianță cu blocul ACUM DA şi PAS; socialiștii în coaliție cu ACUM; PSRM + PDM și un scenariu presupune alegeri anticipate. Care dintre ele vi se pare mai realist?

Andrei Năstase
Andrei Năstase

Andrei Năstase: „Întâi de toate, trebuie să spun că blocul ACUM prin unitatea sa, prin consolidarea celor două formațiuni – Platforma DA și PAS – a reușit cel mai bun rezultat pe care putea să-l ofere această societate. Din păcate, frauda masivă, falsificările, implicarea resurselor administrative, implicarea hoardelor de interlopi și de mercenari de către partidele conduse de Plahotniuc și de Șor au făcut ca aceste rezultate să fie viciate. În momentul de față avem o configurație pe care o avem în Parlamentul Republicii Moldova.

Blocul ACUM va rămâne unul unit, va veni cu propria agendă, agenda care se pliază pe așteptările oamenilor, vorbim despre cele două obiective majore cu care am venit în fața oamenilor, și anume am spus că vom face dreptate și le vom face o viață mai bună. Cu dreptatea, cu lupta anticorupție, cu reforma în justiție vom începe, vom veni cu aceste propuneri și cei care se vor ralia la aceste propuneri vor fi bineveniți. Nu vom face niciodată alianță cu partidele oligarhice, cu partidele anti-europene, anti-populare și nici cu partidele de buzunar ale lui Plahotniuc.”

Europa Liberă: Și atunci, alegeți opoziția sau totuși ar putea blocul ACUM să facă parte dintr-o anumită majoritate, una de largă coaliție, așa cum se insistă din partea președintelui Dodon, că ar fi bine dacă ACUM, PSRM și PDM ar face o coaliție largă?

Andrei Năstase: „Da, este o opinie pe care bănuiesc că dl Dodon o exprimă nu în numele propriu, ci în numele lui Plahotniuc, așa cum s-a mai întâmplat deja, la fel cum s-a întâmplat cu votul mixt promovat de către Dodon și colegii săi în interesul exclusiv al Partidului Democrat și acest lucru l-a demonstrat chiar acest scrutin. Nu facem alianță nici cu Partidul Democrat, nici cu Partidul Socialiștilor, condus de facto de Dodon și nici cu cele două partide luate împreună, pentru că ambele sunt oligarhice, sunt anti-europene și antipopulare.”

Europa Liberă: Există temere că ar putea iarăși să se recurgă la cumpărarea mandatelor de deputat. Admiteți ca cineva din blocul ACUM să devină transfug?

Blocul ACUM va rămâne unit și va veni cu o agendă care se pliază pe așteptările oamenilor...

Andrei Năstase: „Am spus-o de la bun început: ne-am luat toate măsurile de precauție ca acest lucru să nu se producă, am avut arhicunoscutele filtrele noastre de integritate, de meritocrație și de capacitate de rezistență în fața a tot felul de ispite și corupere politică. Acum noi cu asemenea ipoteză nu lucrăm, pentru că avem încredere în fiecare dintre cei care au acces în numele blocului ACUM în Parlamentul Republicii Moldova și ceea ce vreau să spun este că avem tot mai multe și mai multe informații că o parte din socialiști sunt gata în momentul de față să facă exact ceea ce au făcut colegii lor din Partidul Comuniștilor, din Partidul Liberal Democrat, din Partidul Liberal.

Cunoaștem foarte bine că Partidul Democrat, după ce a acces în Parlament cu 19 mandate, spre finalul mandatului acestui Parlament aveau deja peste 64 de mandate. Noi vom face apel la opinia publică să ne sprijine în demersul nostru de a rămâne uniți, de a rămâne într-un singur bloc și de a face față tuturor încercărilor de a ne corupe sau de a ne intimida, de a ne persecuta.”

Europa Liberă: Într-un interviu cu Europa Liberă, Igor Dodon spunea că s-ar putea Curtea Constituțională să nu valideze mandatele unor proaspeți parlamentari, să valideze doar mandatele a 80 de deputați. În cazul acesta ar fi mai cu ușurință să se creeze o majoritate pe placul cuiva?

Andrei Năstase: „Totul este posibil. Ceea ce părea imposibil în Republica Moldova s-a dovedit a fi posibil, mai ales demonstrația acestui fapt l-a făcut anularea alegerilor municipale, anularea alegerilor pentru Primăria Chișinău din vara anului trecut. Plahotniuc are la dispoziție și justiția din Republica Moldova, toți judecătorii din această țară sunt capabili să facă tot ce li se dictează la comandă de către Plahotniuc, el are la cheremul său și Curtea Constituțională, așa că orice este posibil, dar, dacă vreți un exemplu, chiar în momentul în care discutăm cu Dvs., Plahotniuc împreună cu Șor pun la cale o anulare de rezultat în raionul Telenești, acolo unde dna Maria Ciobanu a câștigat în mod detașat față de candidatul lui Plahotniuc, un pretins independent la început, mai apoi s-a demonstrat că este totuși candidatul lui Plahotniuc, un oarecare Vadim Lelic.

Deci, aceste tentative deja au început, deja aceste lucruri au demarat, așa că noi vom face apel la opinia publică națională, la opinia publică internațională, dacă va fi cazul vom merge și în instituțiile internaționale de drept pentru a ne apăra votul și mandatele.”

Europa Liberă: Cât ține de organizarea alegerilor anticipate, Dvs. deja ați spus că nu ar fi prima opțiune a blocului ACUM, mai ales în condițiile acestui sistem electoral, dar dacă se perpetuează o criză în Parlament și nu se desemnează un premier care ar forma Executivul, oricum se poate ajunge la aceste anticipate. Sunteți pregătiți? Ce poziție aveți?

La alegeri anticipate am putea să mergem doar în cazul în care sistemul electoral va fi modificat...

Andrei Năstase: „Din punctul nostru de vedere, aceste alegeri au fost fraudate, iar faptul că nu s-au respectat recomandările Comisiei de la Veneția întărește această opinie a noastră. Noi considerăm că la alegeri anticipate am putea să mergem doar în cazul în care sistemul electoral va fi modificat și vom face toate demersurile în acest sens.

Am spus: vom iniția agenda noastră proprie pe care o s-o punem la dispoziție și o s-o ofertăm tuturor deputaților din Parlament, agendă legată de anticorupție, de reformarea justiției, de reformarea sistemului electoral, inclusiv revenirea la sistemul electoral proporțional. Sigur că în condițiile în care cele două partide oligarhice sau candidații acestor partide nu vor dori acest lucru și vor considera că trebuie să mergem la anticipate pe sistemul nou, vom decide împreună cu colegii noștri din blocul ACUM cum procedăm în continuare, pentru că nu putem să ne permitem încă o fraudă de o asemenea anvergură, de asemenea amploare cum s-a produs la ultimele alegeri parlamentare.”

Europa Liberă: E limpede că nu mergeți în coaliție cu nimeni, deși cineva sugera că ar fi bine blocul ACUM să coalizeze cu socialiștii, că ar putea să înceapă deturnarea sistemului.

Andrei Năstase: „Respect opinia oricărui cetățean din această țară și mai cu seamă a celor școliți, a celor citiți, doar vreau să fac o mică precizare: o bună parte dintre cei care astăzi ne cer o alianță cu Partidul Socialiștilor au făcut parte în permanență din societatea noastră civilă respectabilă și au tot respectul și prețuirea mea, în același timp, îi îndemn pe toți cei care ne solicită un asemenea exercițiu, o alianță cu Partidul Socialiștilor să răsfoiască niște file din recenta noastră istorie și să înțeleagă că poți să faci alianță cu oameni de încredere, cu oameni care nu trădează, cu oameni care respectă vocea populară, care respectă oamenii și nu cu acei care la un anumit moment, la o cotitură o iau exact în direcția opusă.

Noi am avut experiența anului 2016, atunci când la inițiativa Forului Civic protestele noastre au fost unite și în Piața Marii Adunări Naționale s-au regăsit toți cetățenii Republicii Moldova. Din păcate, stegarii unui segment important din societate – și vorbesc aici de Dodon și colegii săi socialiști – au acceptat târgul cu Plahotniuc pentru funcția de președinte, în detrimentul societății, în detrimentul poporului nostru și al țării noastre. În aceste condiții îi rog pe cei care fac asemenea demersuri sau asemenea propuneri să revadă încă o dată cum s-au produs lucrurile atunci și să înțeleagă că Republica Moldova nu mai poate fi supusă unor asemenea experimente, unor asemenea exerciții în condițiile în care partenerii de dialog nu sunt de încredere.

Nu avem încredere nici în Partidul Democrat, nici în partidul lui Dodon, și atunci nu ne rămâne decât să mergem pe propria agendă, agenda noastră comună cu a cetățenilor Republicii Moldova, dornici de schimbare, dornici de dreptate și de o viață mai bună la ei acasă.”

Europa Liberă: Și schimbarea asta ar însemna lupta pentru un interes național. Care ar fi acest interes național?

Andrei Năstase: „Interesul nostru comun, interesul public, interesul național este eliberarea statului din captivitate, întoarcerea țării și a statului cetățenilor, întărirea instituțiilor de drept și de reglementare, crearea tuturor condițiilor pentru edificarea statului de drept, instituțiilor democratice, crearea unei economii funcționale, care ar permite mai multe investiții din exterior, dar și ale concetățenilor noștri aflați în diasporă și, bineînțeles, revenirea tuturor acasă, acolo unde să găsești niște locuri de muncă bine plătite, să avem niște salarii bune, să avem niște pensii bune, niște burse bune, să avem regulă și calitate în medicină, să avem regulă și calitate în educație și într-o bună zi să putem accede și noi în rândul țărilor civilizate, în rândul țărilor europene, bineînțeles, implementând Acordul de Asociere, pe care îl are semnat Republica Moldova semnat cu Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: În presă se vehiculează ideea că blocul ACUM încearcă să decidă cum ar fi mai bine să fie prezent în Parlament: fracțiune formată din toți cei 26 de deputați sau împărțiți în trei și PAS rămâne cu formațiunea lor, PPDA – cu formațiunea lor și cei care au venit din mediul ONG-ist fac fracțiunea lor. Ce ați decis?

Andrei Năstase: „În primul rând, cred că este deja de notorietate faptul că personal și colegii mei din Platforma DA am militat împreună pentru unitate, iar unitatea ne-a făcut să câștigăm alegerile prezidențiale, care au fost furate, al căror rezultat a fost furat de către acești bandiți de la guvernare, unitatea noastră a făcut să avem un rezultat foarte bun, să câștigăm alegerile din municipiul Chișinău ca mai apoi și aceste alegeri să fie furate. Iată că unitatea noastră a făcut să avem un rezultat foarte bun în campania parlamentară, de aceea voi rămâne consecvent, voi rămâne coerent, voi rămâne pe aceeași linie de demers, unitatea noastră este esențială. Și eu, și colegii mei din Platforma DA vom milita în permanență pentru unitatea acestui bloc și în Parlament, dacă vor fi validate mandatele, bineînțeles, dacă vor fi recunoscute aceste alegeri, și păstrarea acestei unități și pentru viitor, pentru că doar așa putem să obținem un rezultat și mai bun, și mai eficient în viitor.

Oamenii ne-au trimis în Parlamentul Republicii Moldova inclusiv pentru faptul că am demonstrat în timp unitatea noastră, de asta e de datoria noastră să respectăm votul popular, să respectăm ceea ce ne-au cerut oamenii să facem și mai puțin să ținem cont de anumite opțiuni pe care ni le sugerează anumiți analiști politici sau anumite voci din societatea noastră.”

XS
SM
MD
LG