Banca Mondială (BM) îndeamnă guvernul de la Chişinău să nu lase alegerile să împiedice continuarea reformelor în sectorul financiar-bancar şi cel energetic. Apelul a fost lansat astăzi la Chişinău de experţii Băncii Mondiale, odată cu publicarea prognozelor instituţiei care indică la o creştere economică în 2017 de 3,5 la sută. Creşterea ulterioară a economiei ar putea fi zădărnicită, însă, dacă, influenţate de viitoarea campanie electorală, autorităţile vor opri reformele, au avertizat, totodată, experţii BM.
Your browser doesn’t support HTML5
Experţii Băncii Mondiale şi-au făcut publice prognozele economice pentru anul în curs după o întrevedere, în dimineaţa zilei, cu premierul Pavel Filip. Deşi trimestrul doi al anului nu arată tocmai bine, creşterea înregistrată fiind de doar 2,8%, economia moldoveană are toate şansele să se ridice până la 3,5% - creştere anuală, graţie a patru factori şi anume: recolta agricolă bună, consumul puternic, remitenţe şi retribuţii în creştere, au estimat analiştii BM.
„Consolidarea” acestei creşteri însă va depinde de „restructurarea sectorului financiar și energetic”, precum și „de eficiența finanțelor publice”, au atenţionat, pe de altă parte, experţii BM.
„Statul de drept slab și diverse interese ar putea în continuare stopa procesul de reformă”, au spus ei în raportul dat publicităţii astăzi.
La fel, „alegerile parlamentare, programate în 2018, pot afecta ritmul punerii în aplicare a agendei de reforme”, continuă raportul BM.
Guvernului i se solicită, de asemenea, să elimine preferinţele fiscale care, aşa cum a apreciat expertul BM, Marcel Chistruga, ar fi diverse şi ar împiedica concurenţa loială.
Experţii economici sugerează că, de fapt, Banca Mondială a transmis astăzi guvernului un mesaj mai dur decât poate părea la prima vedere. Reformele din energetică şi domeniul financiar nu se mişcă, spun ei, prin urmare, BM ar „anticipa”, deocamdată pe o notă constructivă, problemele care ar putea apărea ulterior din acest motiv în dialogul instituţiilor financiare internaţionale cu guvernul de la Chişinău.
La sfârşitul acestei luni autorităţile moldovene aşteaptă să fie vizitate şi de o misiune a Fondului Monetar Internaţional, o misiune de evaluarea căreia va depinde o nouă tranşă de credit promis de către FMI contra angajamentului guvernului că va face reforme. Experţii anticipează un dialog anevoios între autorităţile moldovene şi FMI, în principal din cauza problemelor din sectorul financiar-bancar, unde guvernul ar fi trebuit deja, dar nu a reuşit, să sfârşească să identifice proprietarii primelor trei bănci moldovene şi să ia în raport cu ele măsuri, astfel încât acestea să înceapă să fie guvernate onest şi profesionist.