Demisia lui Renato Usatîi - o mişcare tactică de pregătire a partidului său pentru alegerile parlamentare?

Renato Usatîi

La Bălţi ar urma să aibă loc alegeri anticipate pe 20 mai.

Primarul oraşului Bălţi, Renato Usatîi, care se află de mai mult de un an la Moscova, a anunţat că demisionează. Usatîi a fost dat în urmărire internațională în octombrie 2015 în dosarul tentativei de asasinat asupra bancherului rus Gherman Gorbunţov. Pentru a nu fi reţinut, el a părăsit Republica Moldova, invocând o pretinsă comandă politică a liderului democraţilor Vladimir Plahotniuc. De atunci, Usatîi a condus municipiul Bălţi de la distanţă. La sfârşitul anului trecut această reţetă a devenit nefuncţională. Intenţia lui Usatîi de a demisiona acum, provocând alegeri anticipate, este văzută de unii analişti drept o mişcare tactică în vederea pregătirii partidului pe care-l conduce pentru parlamentarele de la toamnă.

Your browser doesn’t support HTML5

Demisia lui Renato Usatîi

Pe data de 4 martie urma să aibă loc la Bălţi un referendum de revocare a edilului Renato Usatîi, provocat chiar de el în încercarea de a demonstra guvernării că se bucură de sprijinul locuitorilor municipiului. Acest plebiscit însă nu va mai avea loc deoarece reprezentanții Cancelariei de stat ar fi cerut revotarea în consiliul municipal a întrebării supuse consultării populare, a anunţat Renato Usatîi la TV 8.

Liderul formaţiunii Partidul Nostru consideră că această întorsătură ar fi o bătaie de joc la adresa sa, pentru a demonstra că el se ţine de funcţie. Şi ca răspuns a decis să-şi anunţe demisia. Astfel, la Bălţi ar urma să aibă loc alegeri anticipate pe 20 mai, iar formaţiunea pe care o conduce Usatîi va fi reprezentată de Nicolae Grigoriş, fost consilier care a devenit la sfârşitul săptămânii trecute viceprimar.

„Nu pot să revin acasă, am făcut tot ce am putut, dar oraşul are nevoie de un gospodar pe loc”, astfel a început Renato Usatîi să-şi facă bilanţul de activitate. Dacă demisiona la sfârşitul lunii aprilie, atunci alegeri locale nu puteau avea loc până în 2019. „Nu vreau ca la Bălţi Plahotniuc să facă ceea ce face cu Chişinăul”, a continuat el:

„Pentru mine sunt importante rezultatele pe care le-am obţinut la Bălţi în câţiva ani. Sunt performanțe uimitoare legate de starea de lucruri de la întreprinderile municipale. Au crescut veniturile de câteva ori. Am obținut mai multă transparență. Pentru mine recunoașterea partenerilor externi că Bălţiul este cea mai transparentă primărie din ţară (incluzând numirile în funcţii, achiziţiile, şi aşa mai departe) este cea mai bună notă. Oraşul rămâne cu bugetul plin, avem resurse economisite din anul trecut, noi nu lăsam oraşul fără resurse cum au făcut comuniştii. Eu las oraşul fără scheme de corupţie.”

De ce şi-a anunţat demisia abia acum, nu în urmă cu un an, bunăoară? Până la Anul Nou la Bălţi a fost ordine, după care atacurile şi şantajele la adresa funcționarilor locali din partea puterii centrale, în special al Partidului Democrat, ar fi crescut şi ar fi apărut probleme create artificial, precum cea cu gunoaiele, a spus primarul de Bălţi.

Nu e bine să dai vina pe altcineva atunci când nu eşti capabil să administrezi un oraş şi l-ai băgat într-o criză profundă de mai mulţi ani, a fost replica democratului Sergiu Sârbu.

Încheierea aventurii de primar a lui Renato Usatâi este văzută de unii analişti drept replierea de dinainte de alegerile parlamentare, necesară pentru organizarea formaţiunii.

„Usatîi e unul dintre elementele cu care Rusia lucrează în Republica Moldova”, a amintit analistul român Dan Dungaciu. Şi este evident că va încerca să intre în parlament, poziție mai influentă decât primăria unui municipiu, a continuat Dungaciu.

Mişcarea tactică ar urmări îmbunătățirea imaginii formaţiunii, în scădere în sondaje, remarcă şi analistul Ion Tăbârţă, iar alegerile de la Bălţi sunt văzute drept o repetiţie pentru scrutinul din toamnă. Desigur Usatîi doreşte să păstreze Bălţiul şi va forţa alegeri anticipate anume acum când formaţiunea lui mai deţine frâiele puterii.

Din puntul de vedere al lui Ion Tăbârţă, situaţia din Bălţi nu s-a schimbat faţă de anul 2015.

„Dumnealui practic deloc n-a fost primar în municipiul Bălţi la modul direct. A fost o scurtă perioadă, la început de mandat, dar mai degrabă s-a remarcat prin anumite acţiuni care arătau bine la public, însă ce fel de administrator, ce fel de manager este noi aşa şi nu l-am văzut. El a condus oraşul, chiar şi când era aici, în Republica Moldova, mai mult de la distanţă. Ne aducem aminte că dumnealui era mai mult la Chişinău într-un timp şi se ocupa de politică şi de formarea partidului său decât era în municipiul Bălţi. Toată lumea ştia că de fapt domnul Şeremet [fostul primar interimar – n.r.] este cel care conduce municipiul Bălţi.”

Renato Usatîi le-a transmis votanţilor săi că nu revine în ţară deoarece ar putea fi întemnițat în dosarul ce vizează tentativa de asasinat asupra bancherului Gherman Gorbunţov. Cândva foşti parteneri, Renato Usatîi şi Vladimir Plahotniuc se acuză reciproc, direct sau prin intermediari, că ar fi comanditarii asasinului care a tras în Gorbunţov.