În Duma de Stat a Federației Ruse este așteptată, mâine, examinarea unei declarații de protest față de legea moldoveană care va limita, de luna viitoare, retransmisiunea programelor rusești, ca măsură de luptă cu propaganda. Șeful Comisiei pentru legăturile cu CSI, Eurasia și compatrioții, Konstantin Zatulin, a spus că autoritățile ruse studiază cum pot continua transmisiile de emisiuni radio-tv pe teritoriul Republicii Moldova „în noile condiții de limitare a libertății de expresie”. Și la Chișinău, rămân multe semne de întrebare despre cum o să funcționeze restricția.
Your browser doesn’t support HTML5
La o dezbatere publică găzduită azi de agenția de presă IPN, expertul Ion Bunduchi, directorul executiv al Asociației Presei Electronice, a pus la îndoială șansele punerii în aplicare a legii anti-propagandă, din 12 februarie, atunci când ar urma sa intre în vigoare:
„Nu toţi radiodifuzorii şi furnizorii de servicii se vor ralia la noile prevederi, pentru că o lună de zile nu este suficient. Aceste programe ocupă un spaţiu masiv în fiecare grilă de emisie. Ele trebuie eliminate, ele trebuie cu ceva înlocuite. Dacă un cablist retransmite 100 de posturi şi 80 dintre ele sunt cu propagandă, cam cât i-ar trebui lui să negocieze 80 de contracte, cu ce să le înlocuiască? Pentru mine e ceva ireal.”
Pe de altă parte, deputatul Corneliu Mihalache din Partidului Democrat de guvernământ, formaţiune care a promovat legea anti-propagandă, se declară convins că noile reglementări vor funcţiona exact de la intrarea lor în vigoare:
„Nu cred că vor fi probleme mari. Vor fi probleme doar la cablişti cu câteva posturi de televiziune retransmise, posibil ele vor dispărea. În rest, dacă este vorba de retransmisiunea radiodifuzorilor aflaţi sub jurisdicţia Republicii Moldova, ei vor înlocui acest produs retransmis cu produs propriu.”
În urmă trei ani, pe când era deputat comunist, Mihalache critica orice intenţie de a interzice difuzarea unor emisiuni sau a canalelor ruseşti. Acum, în ipostaza-i de deputat democrat, el se declară convins că noile prevederi anti-propagandă sunt foarte necesare, inclusiv pentru ca autorităţile să probeze voinţa politică de a stăvili implicarea şi dominarea televiziunilor străine în spaţiul informaţional:
„Consider că Republica Moldova nu trebuie să fie ostatecă războiului informaţional pe care Federaţia Rusă îl duce cu toată lumea. Nu ar trebui să existe atâtea posturi retransmise în Moldova. Faptul că s-a parazitat pe posturile Federaţiei Ruse până în prezent, într-adevăr, e o problemă economică, oamenii nu investeau nimic şi făceau bani. Acum, problema, din una economică, s-a transformat în una politică - o problemă de influenţă a posturilor din alt stat asupra realităţilor din Moldova.”
În replică, socialistul Ion Ceban, tot el secretarul Președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, care a refuzat repetat să promulge această lege şi astfel s-a pomenit suspendat temporar din funcţie, a acuzat guvernarea democrată că a adoptat această lege ca să facă pe placul partenerilor occidentali, tensionând relaţiile cu Rusia. Ion Ceban a făcut trimitere la o foarte probabilă declaraţie de protest faţă de legea anti-propagandă, care ar urma să fie discutată miercuri în Duma de stat:
„Nu ştiu la ce o să se ajungă, dar nu cred că orice finalitate ar putea să fie bună pentru noi. De ce este nevoie să te cerţi cu cei cu care ai relaţii bine-merci, aceste relaţii au fost deblocate, exportul a fost reluat, lucruri bune făcute. De ce este nevoie? Numai să-i placi cuiva peste ocean. Oamenii oricum vor privi ceea ce vor dori. Vor intra pe internet. Va fi blocat pe internet - îşi vor pune antene parabolice. Până la urmă, toată chestia asta va funcţiona ca un bumerang, invers, pentru această guvernare. Iar dacă a vrut să placă cuiva în Occident, doar pentru că a tensiona relaţiile cu altcineva, - nu o să meargă, pentru că nu asta sunt modalităţile.”
Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) a decis săptămâna trecută că va monitoriza cum respectă noile prevederi radiodifuzorii şi că îi va penaliza pentru orice abatere de la normele legale. Până la 9 februarie, radiodifuzorii trebuie să prezinte - autorității de reglementare - noile servicii de programe audiovizuale și ofertele serviciilor de programe retransmise, a amintit membra CCA, Veronica Cojocaru, prezentă şi ea la dezbatere:
„Este prematur să vorbim despre faptul ce se va întâmpla ulterior. Mai întâi, haideţi să vedem ce oferte de servicii vor veni, ce concepţii generale vor veni. Atât radiodifuzorii, cât şi distribuitorii de servicii au posibilitate să negocieze, inclusiv cu televiziunile pe care le retransmit. Unele dintre ele au o variată internaţională care probabil cumva se încadrează în limitele legislaţiei în vigoare.”
Atât expertul media Ion Bunduchi, cât şi analistul politic Igor Boţan au menţionat că nu era nevoie de noile prevederi ca să se facă ordine în audiovizual, întrucât prevederile legale existente erau suficiente pentru ca autoritatea de reglementare să poată să-şi exercite atribuţiile şi să nu permită ca propaganda străină să facă ravagii pe teritoriul Republicii Moldova.
Bunduchi a subliniat că noile prevederi vor afecta nu atât consumatorii de media, cât radiodifuzorii şi furnizorii de servicii, care riscă amenzi - de la 40 de mii, până la 100 de mii de lei - pentru nerespectarea acestora:
„Teamă îmi e că aceste prevederi nu vor securiza spaţiul informaţional aşa cum ne-am dori. Majoritatea absolută a mesajelor cheie propagandistice pot fi transmise şi prin conţinut culinar. Ceea ce au demonstrat televiziunile rusești e că aceste mesaje se strecoară foarte uşor şi în programele nu neapărat informative, informativ analitice, politice sau militare.”
Iar analistul Igor Boţan a insistat că propaganda externă trebuie combătută deopotrivă cu cea internă, care începe să devină din ce în ce mai nocivă.