Cel puțin 5 televiziuni care retransmit emisiuni din Rusia şi mai multe posturi de radio vor fi afectate de interdicția împotriva propagandei prin presă promulgată miercuri de spicherul Andrian Candu. Candu a semnat legea în locul președintelui Dodon, care s-a opus și a fost suspendat. Interdicția va intra în vigoare la 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, care încă nu a avut loc. Ce prevede exact interdicția și ce schimbări va cauza?
Legea amendata de majoritatea guvernamentală de la Chişinău spune că programele informative, analitice, militare şi politice ce pot fi difuzate în R. Moldova trebuie să provină doar din statele UE, Canada şi SUA, plus ţările care au ratificat Convenția Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră.
Federaţia Rusă nu a ratificat acest document, ceea ce înseamnă că, în fapt, de la mijloc de februarie, când cel mai probabil actul normativ va intra în vigoare, programele produse în această ţară nu vor mai trebui să fie prezente în grilele televiziunilor şi posturilor de radio difuzate în Moldova.
Documentul instituie la fel sancţiuni mult mai drastice, faţă de cele existente până acum în Codul Audiovizual moldovenesc, în raport cu posturile TV şi radio ce nu vor respecta interdicţia. Este vorba despre amenzi între 40 şi 70 mii lei, la prima abatere, între 70 şi 100 de mii de lei – la o încălcare repetată, lanţul sancţiunilor sfârşindu-se cu retragerea licenţei de emisie.
Legea nu se referă, însă, la dezinformarea şi manipularea internă, ci doar la cea provenită din exterior, lucru ce rezultă clar din textul noilor amendamente: „se urmăreşte protecţia statului de tentative de dezinformare si manipulare din exterior şi neadmiterea provocărilor cu caracter mediatic îndreptate împotriva R. Moldova”.
Pe lângă televiziunea Prime TV ce difuzează postul considerat cel mai propagandistic al Federaţiei Ruse Pervîi Canal, televiziune aflată în Moldova în topul audienţelor şi deţinută de coordonatorul coaliţiei de guvernare, Vlad Plahotniuc, el şi iniţiatorul interdicţiei, legea va viza în mod clar şi NTV-ul deputatului socialist Corneliu Furculiţă. Socialiştii, în frunte cu preşedintele moldovean Igor Dodon, sunt cei mai aprigi critici ai noutăţii legislative. Iată, însă, ce ne-a spus astăzi Corneliu Furculiţă:
„Sigur că ne vom conforma şi vom înlocui cu ştiri proprii, cu produs propriu, dar canalele care redifuzau canale ruseşti vor suferi. Evident. Pentru că telespectatorul, în dorinţa de a găsi aceste informaţii, va apela la alte surse. El oricum va vrea aceste informaţii şi telecomunicaţiile de astăzi permit acest lucru. Deci, să zic că va fi afectat câmpul informaţional şi că aceste produse nu vor intra în câmpul informaţional moldovenesc, ar fi greşit.”
L-am întrebat şi pe preşedintele autorităţii audiovizuale, Dragoş Vicol, cum crede că va funcţiona schimbarea:
„Aşteptăm legea să apară în monitorul oficial. Din acel moment trebuie să treacă 30 de zile. Nu vom sta cu mâinile în sân în aceste 30 de zile, le vom trimite tuturor radiodifuzorilor scrisori în care le vom spune că au acest timp de graţie ca să-şi conformeze politica editorială noilor reguli. Ca în această perioadă de tranziţie ei să reuşească să excludă acele e misiuni care nu provin din respectivele jurisdicţii.”
La părerea expertului media Nicolae Damaschin, ex-vicepreședinte al CCA și unul dintre autorii amendamentelor, o primă schimbare reală va fi întărirea securităţii informaţionale, iar în perspectivă, televiziunile moldovene ar trebui să devină mai puternice:
„Fenomenul acesta pe care îl avem noi, când cineva încearcă să facă televiziune cu propriile forţe, iar altcineva preia o televiziune de top din altă parte, introduce două-trei buletine informative şi retransmite un content foarte scump care generează venituri groase la noi în ţară, este un viciu pentru audiovizualul autohton. Sper că odată cu introducerea acestor modificări, încet-încet el va dispare, iar radiodifuzorii vor începe să producă content propriu. Patronii acestor televiziuni niciodată nu vor avea mare dorinţă să scoată bani din portofel, dar pas cu pas, în lipsa de alternative, eu cred că vor trebui s-o facă.”
Şirul posturilor TV şi radio vizate de noutatea legislativă este lung, dar nu cuprinde şi posturile ce difuzează produsele mediatice ale Sputnik-ului rusesc, înregistrat în R. Moldova ca un studio local de producţie, şi nu ca un radiodifuzor în toată legea sau distribuitor de programe.