Linkuri accesibilitate

Sergiu Sârbu: „Securitatea naţională este mai presus de afacerile cuiva”


Interviul dimineții despre inițiativa legislativă de contracarare a propagandei ruse la TV.

Partidul Democrat, nava-amiral a guvernării de la Chișinău, a propus dezbaterea în Parlament, expres săptămâna aceasta, a unui proiect de lege prin care ar urma să fie interzise „emisiunile informaţional-analitice, politice și militare” din programul televiziunilor din Rusia retransmise în Republica Moldova. PDM și susținătorii acestuia susțin că astfel vor avea la îndemână un instrument de asigurare a securităţii informaţionale a statului. O convorbire la această temă cu deputatul democrat Sergiu Sîrbu.

Deputatul Sergiu Sîrbu
Deputatul Sergiu Sîrbu

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:15:34 0:00
Link direct

Europa Liberă: PDM a cerut, cu succes, ca proiectul Legii prin care ar urma să se combată „propaganda şi manipularea din exteriorul ţării, care poate aduce grave prejudicii securităţii informaţionale a statului şi cetăţenilor săi” să fie dezbătut săptămâna aceasta în Parlament. „Emisiunile informaţional-analitice, politice și militare” nu se vor mai regăsi, astfel, în programul televiziunilor retransmise în Republica Moldova din statele care nu au ratificat Convenţia europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră. De fapt, este vizată Rusia, înainte de toate. Mai întâi, domnule Sîrbu, de ce PDM a decis să promoveze acum o lege care, teoretic, ar putea să afecteze şi afacerile mediatice ale liderului său, Vlad Plahotniuc?

Sergiu Sîrbu: „Acest proiect de lege se discută de vreo doi ani deja. În 2015 am propus această iniţiativă. Atunci, cu părere de rău, nu a fost susţinută, am avut mai multe conferinţe internaţionale la subiect. S-a tărăgănat însă adoptarea acestei legi. Poate că este cam târziu, dar e bine totuşi că am găsit susţinere acum şi sperăm să fie votată în scurt timp această iniţiativă.

Chiar dacă ar afecta cumva interesele cuiva, cred că securitatea naţională este mai presus şi nu ar trebui să conteze la moment afacerile. Contează să securizăm spaţiul informaţional care este de zeci de ani intoxicat de informaţii manipulatorii, de dezinformări, de falsuri, iar autorităţile sunt în imposibilitate să reacţioneze adecvat la astfel de pericole. De aceea suntem nevoiţi să venim cu nişte restricţii mai dure, dar foarte necesare, restricţii care iată că pot fi luate nu numai de Moldova, dar şi de alte state din UE, SUA, deoarece acest război hibrid a căpătat o întorsătură nouă şi este tot mai avansat în lumea civilizată. Noi, ca o ţară mică, nu prea avem alte pârghii să luptăm cu această propagandă decât prin astfel de metode.”

Europa Liberă: Doar o precizare – faptul că la Moscova au început acţiunile cunoscute deja împotriva liderului democrat Vlad Plahotniuc este o simplă coincidenţă în apariţia acestui proiect pe agenda Parlamentului?

Sergiu Sîrbu: „Dacă este coincidență, atunci este una destul de stranie. Vreau să vă spun că imediat ce Moldova a început să lupte intens cu fenomenul spălării celor 22 de miliarde de dolari din Federaţia Rusă şi când am început să investigăm şi organele Procuraturii au început să avanseze pe acest dosar, relaţiile cu organele din Federaţia Rusă s-au înrăutățit dramatic.

Am avut parte, cu părere de rău, de multe acţiuni neprietenoase, atunci când erau arestaţi, erau reţinuţi, persecutați mulţi demnitari de-ai noştri care călătoreau în Federaţia Rusă. De atunci avem parte la multe acţiuni de acest gen. De ce anume acum a apărut şi această informaţie, nu ştiu dacă este o coincidență, dar probabil că nimic întâmplător nu există. Sperăm să se rezolve într-o bună zi. Este ceva neplăcut deoarece evident că sunt nişte informaţii absolut neadevărate despre liderul PD. Probabil este o campanie de denigrare, de presiune, de persecutare reieșind din ceea ce facem noi, probabil nu numai pe aspectul luptei împotriva propagandei, probabil şi pe alte domenii, direcţii începând cu fermitatea noastră în promovarea integrării europene şi terminând cu investigarea spălării banilor.”

Europa Liberă: Domnule Sîrbu, directorul Asociaţiei Presei Independente, Petru Macovei, ne spunea în ajun că nu crede în dorinţa sinceră a formaţiunii Dvs. de a contracara propaganda rusească. Vă propun în continuare să ascultăm un fragment doar din explicaţiile lui Petru Macovei.

Petru Macovei: „Sunt departe de gândul că se face lucrul acesta din dorinţa sinceră de a contracara propaganda rusească. Pentru că, dacă s-ar fi dorit, chiar preşedintele PD, încă acum câţiva ani, ar fi închis butonul şi oprit această propaganda.

Petru Macovei
Petru Macovei

Convingerea mea fermă este că trebuie să luptăm cu fenomenul propagandei în general, inclusiv cu cea internă, nu doar externă. Focusarea aceasta acum pe propaganda externă mi se pare o găselniţă a PD pentru a distrage atenţia de la propaganda internă masivă, care se face în interes politic şi de business al conducătorului acestui partid şi care este diseminată de holdingul pe care îl deţine. Şi celelalte holdinguri sunt pline de propaganda. Să ne uităm ce se întâmplă în holdingul deţinut prin interpuşi de Igor Dodon. Este de groază ...”

Europa Liberă: Aşadar, Petru Macovei spune că e doar o jumătate de măsură, pentru că propaganda rusă este înlocuită deja de propaganda masivă internă. Cu cea din urmă cum luptăm, domnule Sîrbu?

Sergiu Sîrbu: „Opinia domnului Macovei este cunoscută. Cu părere de rău, dumnealui are o idee preconcepută faţă de PD, o părere mai ostilă, dar noi respectăm opinia lui pur subiectivă. Sigur că nu are dreptate. Pot să-i demontez argumentele în doi timpi şi trei mișcări.

Ce ţine de lupta cu propaganda, vreau să vă spun că noi ne-am inspirat dintr-un studiu realizat la comanda Fundației Soros încă în 2016 de către experţi şi ONG-uri de media de la noi, ONG-uri care sunt foarte vestite şi experţi independenţi. În acel studiu s-a arătat despre pericolul propagandei externe. S-au dat anumite recomandări. Anume de acolo ne-am inspirat.

Păcat că atunci când vine o iniţiativă bună anume de la PD ea nu este percepută pozitiv doar din simplul motiv că este a PD şi nu că ar fi una rea. Dar asta este opinia domnului Macovei care puţin a deraiat. Vreau să vă spun că nu puteam noi, adică preşedintele partidului să renunţe anterior atât de simplu la un radiodifuzor din simplu motiv că ar putea avea consecinţe diverse. Renunţând la o licenţă de retransmisie astăzi, dacă nu ai un cadru legal bine chibzuit, acest post TV rusesc apare mâine la socialişti sau la Usatîi, sal la altcineva într-o formulă mult mai dură.

Era strict necesar să avem această modificare de legislaţie. Ce ţine de manipulările de ordin intern, acest proiect de lege nu are printre obiective de a reglementa pluralismul politic intern. Pe acest aspect noi deja avem pârghii eficiente. Toţi radiodifuzorii interni pot fi sancţionaţi destul de dur. În lunile aprilie, mai am majorat sancţiunile destul de dur pe intern până la retragerea licenţei. De aceea rog foarte mult CCA, care acum este incomplet, să fie completat cu membri noi şi să-şi facă bine treaba. Astăzi CCA are toate mecanismele să sancţioneze pentru orice derapaj de la principiile obiective.”

Europa Liberă: Cred că studiul Fundației Soros la care faceţi referinţă nu se referea la înlocuirea propagandei externe cu cea internă.

Sergiu Sîrbu: „Se referea doar la propaganda externă şi proiectul de lege este doar pe acest aspect.”

Europa Liberă: În iulie anul trecut pentru acest post de radio ziceați așadar că sunt critici față de intenția de interzicere a retransmisiunilor a ceea ce sunt prezentate ca emisiuni de informativ-analitice din țările care nu au ratificat Convenţia europeană privind televiziunea transfrontalieră. Nu mai sunt de luat în seamă acele critici de vreme ce s-a reluat acum această intenţie?

Sergiu Sîrbu: „Într-adevăr, în urmă cu un an, un an şi jumătate UE şi OSCE au dat un aviz negativ sau critic, cel puţin, la această intenţie. Între timp s-au schimbat puţin realităţile, inclusiv în UE. Nu mai există deja o reticenţă atât de semnificativă în privinţa acestei intenţii. Chiar dacă poate nu vom fi lăudaţi pentru această iniţiativă, cel puţin deja criticile sunt mult mai domoale din cauza că însăşi UE se confruntă enorm astăzi cu lupta împotriva propagandei străine. La nivelul UE, la nivelul Parlamentului European, Comisiei Europene sunt comandate studii, se fac dezbateri pentru a căuta soluţii împotriva acestei propagande.

Situaţia atât de mult s-a înrăutățit la nivel internațional, riscurile sunt atât de mari încât fiecare stat urmează să caute soluţii. Această problemă este mai gravă. Ne-a permis şi nouă să putem să căutăm soluţii. Suntem o ţară mică, dar o ţară suverană … ”

Europa Liberă: Vreţi să spuneţi că PD a fost vizionar oarecum acum un an şi jumătate, a anticipat unele reacţii ale UE?

Sergiu Sîrbu: „De ce nu?! Noi ne confruntăm de 20 de ani. UE abia acum a sesizat problema.”

Europa Liberă: Cât va dura în timp, potrivit estimărilor Dvs., până la aplicarea prevederilor proiectului respectiv de lege?

Sergiu Sîrbu: „Nu exclud că proiectul va fi votat chiar astăzi în Parlament. vom avea dificultăți la promulgarea lui. Preşedintele Dodon a declarat că nu-l va promulga. Probabil vom fi nevoiţi să revotăm această lege. Sper să reuşim acest lucru până la finele sesiunii. Intrarea în vigoare a legii este prevăzută în termen de 30 de zile de la publicare. Astfel intuiesc că începând cu luna februarie anul viitor legea va intra în vigoare şi toţi vor trebui să o respecte. În cazul în care nu o să o respecte, este prevăzut un mecanism de sancţionare până la 70 de mii de lei, 100 de mii de lei şi chiar retragerea licenței. Prin luna februarie sau martie, cred că ar trebui toţi deja să se conformeze.”

Europa Liberă: Inclusiv să se conformeze şi nemulţumiţii din rândurile telespectatorilor şi celor care sunt suporterii acestor televiziuni.

Sergiu Sîrbu: „Noi vrem să reiterăm faptul că posturile de televiziune nu se închid. Toate emisiunile de divertisment, filmele rămân. Doar ştirile şi emisiunile politice, militare vor trebui să fie înlocuite cu aceleaşi filme sau emisiuni de divertisment. Iar noi ar trebui să depunem efort maxim ca să creăm produse autohtone calitative, de ce nu şi ştiri din exterior, inclusiv din Federaţia Rusă, dar ştiri care să fie cât de cât obiective. Ucraina, Ţările Baltice demult au făcut chestia asta, cred că e timpul şi noi să o facem. Sunt sigur că consumatorii noştri vor fi înţelegători, iar noi vom găsi cum să înlocuim cu emisiuni calitative fie autohtone, fie europene.”

Europa Liberă: Aţi precizat că viitoarea lege presupune strict interdicția emisiunilor informativ-analitice și nu va afecta programele de divertisment. Aţi luat în calcul probabilitatea ca posturile respective TV să nu mai dorească în general să fie retransmise în aceste condiții și să desfacă contractele de retransmisiuni?

Sergiu Sîrbu: „Există astfel de riscuri, recunoaştem. Ar putea să nu dorească să retransmită. Până la urmă există şi alte mecanisme. Radiodifuzorii noştri ar putea să achiziţioneze produse de divertisment, filme inclusiv de la aceste posturi şi să le difuzeze pe bază comercială, contractuală astfel încât consumatorii să nu simtă o anumită diferență, în afară de acele ştiri pe care nu le vor privi. Sunt sigur că radiodifuzorii noştri vor găsi soluţii şi în acest sens. Cel puţin pe piaţa mediatică deja demult este dezvoltat acest serviciu de achiziţionare a produsului mediatic.”

XS
SM
MD
LG