Moldova își reafirmă sprijinul pentru Ucraina după o declarație derutantă a Ungariei

Dumitru Alaiba, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării și Péter Szijjártó, ministrul Afacerilor Externe și al Comerțului, la Budapesta, Ungaria, 4 octombrie.

Guvernul R. Moldova și-a reafirmat sprijinul pentru Ucraina și pentru victoria ei în războiul declanșat de F. Rusă, după ce șeful diplomației ungare a părut să sugereze că Budapesta și Chișinăul au poziții comune în această chestiune și vor în primul rând oprirea ostilităților.

La 4 octombrie, ministrul ungar de externe și al comerțului, Péter Szijjártó, l-a primit la Budapesta pe ministrul moldovean al economiei, Dumitru Alaiba.

Szijjártó a declarat apoi, la o conferință de presă comună, că niciuna din cele două țări, Ungaria și R. Moldova, nu poartă răspunderea pentru războiul din Ucraina, iar locuitorii lor nu au de ce să îi suporte efectele.

„Ambele țări ale noastre știu exact ce greu e să fii în vecinătatea războiului. Nu putem permite ca cetățenii noștri să plătească prețul unui război pentru care nu pot fi răspunzători”, a scris Szijjártó pe Facebook, deasupra unei fotografii în care dă mâna cu Alaiba.

Ungaria este singura țară din UE care se opune pe față ajutorului militar pentru Ucraina, spunând că el nu face decât să prelungească războiul, și menține relații bune cu Moscova după invazia din februarie 2022.

Cel puțin o publicație ungară (pro-guvernamentală) consemnează declarațiile lui Szijjártó în compania lui Alaiba din 4 octombrie ca pe o dovadă că Ungaria și Moldova au aceeași poziție față de războiul ucrainean. „Moldova și Ungaria au aceeași părere în această chestiune importantă”, titrează Hungarian Daily News.

Rugat de Europa Liberă să comenteze aceste remarci, Biroul de Presă al guvernului de la Chișinău ne-a declarat că poziția R. Moldova în privința „invaziei brutale a Rusiei” este „binecunoscută și vociferată sistematic”.

„Autoritățile susțin ferm victoria Ucrainei, pentru că atunci când Ucraina va fi victorioasă, lumea liberă va fi victorioasă. Acum, mai mult ca oricând, sprijinul pentru Ucraina nu trebuie să scadă, ci să continuăm să sprijinim Ucraina”.

Alaiba, precedat la Budapesta de Dodon

Cu o zi înainte să-l primească pe Dumitru Alaiba, Péter Szijjártó l-a primit la Budapesta pe fostul președinte moldovean, secretarul executiv al Partidului Socialiștilor, Igor Dodon.

Ex-președintele Igor Dodon și ministrul Afacerilor Externe al Ungariei, Péter Szijjártó, la Budapesta pe 3 octombrie.

Dodon a publicat la 3 octombrie fotografii în care Szijjártó îi strânge mâna în fața drapelelor moldovean și ungar, întocmai cum avea să facă cu Alaiba, o zi mai târziu.

Dodon nu spune cum a ajuns în vizită la Szijjártó, nici în ce calitate. Într-o postare din 3 octombrie pe Facebook, el precizează doar că a fost însoțit în „vizita de lucru” de candidatul PSRM la primăria Chișinăului, deputatul Adrian Albu.

Albu nu apare în fotografiile cu Dodon și Szijjártó în fața drapelelor celor două țări, dar este vizibil în altele, în care Dodon și ministrul ungur par să se afle pe faleza Dunării, lângă clădirea principală a Ministerul Comerțului.

Europa Liberă a întrebat în scris Ministerul de Externe de la Budapesta de ce a fost primit Dodon în acel cadru oficial, dar deocamdată nu a primit răspuns.

În postarea de după vizită, Dodon laudă Ungaria, în limbaj codificat, pentru că nu urmează linia occidentală în relațiile cu Ucraina și Rusia („Își menține cu fermitate pozițiile în chestiuni de principiu în cadrul UE”) și se opune extinderii drepturilor persoanelor LGBT+ („Păstrarea și protejarea valorilor noastre tradiționale și, în special, a familiei”).

Vizita lui Dodon, implicat în multiple dosare penale în țară, și până de curând oprit judiciar să călătorească în străinătate, nu este consemnată pe contul de Facebook al ministrului de externe ungur.

Ministerul Economiei: „Ne ghidăm de propria agendă”

Întrebat de Europa Liberă dacă ministrul Alaiba a știut de vizita lui Dodon, cu o zi mai înainte, la Budapesta, sau dacă ea a fost în vreun fel coordonată cu a ministrului, Serviciul de Presă al Ministerului Economiei a răspuns: „Ne ghidăm de propria agendă pentru stabilirea și consolidarea cooperării cu partenerii noștri economici.”

Ministerul Economiei a mai precizat că împărtășește poziția oficială a R. Moldova în privința războiului din Ucraina, condamnând „invazia brutală” a Rusiei și exprimându-și speranța că războiul se va încheia curând cu victoria Ucrainei.

La întrebarea dacă ministrul Alaiba a vorbit la Budapesta despre posibilitatea revenirii la Chișinău a companiei ungare aeriene Wizzair, care și-a suspendat zborurile în februarie 2023, invocând temeri de securitate pe fondul războiului din Ucraina, Ministerul Economiei a precizat că „atragerea unor noi companii aeriene în R. Moldova” este o „prioritate a guvernului” și a menționat începerea de curse noi de la Chișinău cu airBaltic sau Aegean Airlines.

Ciudata săptămână „ucraineană” a lui Péter Szijjártó

Luni, 2 octombrie, țările din Uniunea Europeană, într-un gest de solidaritate fără precedent cu Ucraina, au ținut o întâlnire a miniștrilor lor de externe la Kiev. Ungurul Péter Szijjártó a lipsit, și a trimis în loc un adjunct.

Reuniunea miniștrilor de externe ai țărilor Uniunii Europene cu participarea președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, Kiev, 2 octombrie 2023.

Absența șefului diplomației ungare a fost cu atât mai regretată, cu cât miniștrii europeni au încercat la Kiev, fără succes, deblocarea unui ajutor militar UE pentru Ucraina de jumătate de miliard de euro, „ținut în loc”, prin veto, de Ungaria.

Absent de la Kiev luni, Szijjártó a folosit conferința de presă cu Alaiba de miercuri ca să indice că Budapesta va continua să blocheze ajutorul militar pentru Ucraina în ciuda faptului că aceasta i-a îndeplinit deja condiția: scoaterea de pe lista „sponsorilor războiului rusesc” a celei mai mari bănci ungare, OTP.

Szijjártó a spus că decizia ucraineană, anunțată luni, este „un pas în direcția cea bună”, dar a adăugat că pentru a renunța la veto, Budapesta vrea garanții că asemenea gesturi ucrainene nu se vor repeta în viitor.

Ucraina pusese OTP pe lista „sponsorilor Rusiei” în mai, pentru că banca ungară (proprietara Mobiasbanca, în Moldova) a continuat să facă afaceri în Rusia după invazia din februarie 2022.

Budapesta a reacționat de atunci amenințând Ucraina pe mai multe fronturi: Szijjártó a avertizat, de pildă, că Ungaria nu doar nu va debloca ajutoare UE pentru Kiev, dar nici nu va accepta prelungirea sancțiunilor europene împotriva Rusiei.

Între timp, fără legătură directă cu „scandalul OTP”, premierul ungur Viktor Orbán a semnalat că ar putea bloca și aspirația de integrare a Ucrainei în UE, invocând atât problemele minorității maghiare din Ucraina, cât și securitatea precară a țării.

Politica ungurească față de Ucraina este unică în Uniunea Europeană și în vecinătatea ei.

La conferințele de presă comune cu ministrul Szijjártó, omologii săi se văd nevoiți în mod aproape ritualic să se distanțeze de declarațiile lui pe această temă, cum a făcut-o de pildă Nicu Popescu, când l-a primit pe demnitarul ungur la Chișinău în primăvară.

Agilitatea diplomatică a oficialilor din țările aspirante la aderarea la UE s-ar putea vedea pusă la încercare și mai mult odată ce avansează procesul extinderii, mai ales că Ungaria va avea președinția rotativă pe șase luni a blocului cu 27 de membri în a doua jumătate a anului viitor. Atunci, Szijjártó va fi peste tot.

### Vezi și... ### Extinderea UE: Ucraina vrea să fie membră cu drepturi depline, Ungaria îi pune bețe în roate