Premierul Pavel Filip și președintele Ucrainei, Petro Poroșenko au inaugurat controlul mixt, moldo-ucrainean, la punctul de trecere a frontierei Cuciurgan – Pervomaisk, un proiect realizat cu sprijinul Uniunii Europene. Organizarea controlului comun a fost criticată deja de regimul de la Tiraspol care a vorbit despre „instituirea unui blocaj economic”. Dar premierul Filip a ținut să precizeze, la o conferință de presă, că acest punct de trecere comun vine „în interesul confortului cetățenilor de rând și a agenților economici”, ceea ce face „bizară” afirmația liderilor de la Tiraspol despre blocadă.
Your browser doesn’t support HTML5
Accentul pe care l-a pus premierul moldovean este că introducerea controlului comun la punctul de graniță Cuciurgan-Pervomaisk nu va afecta cetăţenii şi agenţii economici din regiunea transnistreană, aşa cum „speculează” administrația de la Tiraspol. Pavel Filip a spus că, de acum încolo, agenţii economici îşi vor putea perfecta documentele de import şi export în acest punct aflat pe o arteră principală de transport a Tiraspolului:
„Acest lucru este foarte important, luând în considerație că 70% din volumul total al schimburilor comerciale din regiunea transnistreană aveau loc anume prin acest punct. Sună bizar speculaţiile precum că are loc o blocadă a regiunii transnistrene, declaraţii făcute de către liderii din Transnistria şi care nu corespund adevărului. Exporturile în Ucraina din regiunea transnistreană doar pe parcursul anului trecut au crescut cu peste 10 milioane de dolari. Despre care blocadă este vorba? Şi mai ales luând în considerație că 60% din mărfurile exportate din această regiune ţintesc piaţa UE. De aceea, acest eveniment poate nu este pe placul unor lideri din această regiune, dar cu certitudine este pe placul cetăţenilor noştri care locuiesc aici.”
Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a spus între altele că Misiunea EUBAM care a sprijinit în 2009 deschiderea acestui punct vamal va participa plenar în asigurarea acestui control comun pentru, a asigura securitate, transparenţă, o luptă eficientă cu contrabanda şi împotriva corupţiei, precum şi confort celor care traversează frontiera.
Controale comune similare ar urma să fie introduse şi în alte puncte vamale pe segmentul transnistrean, au declarat cei doi oficiali.
Pavel Filip şi Petro Poroşenko au anunţat că ar fi ajuns la înțelegeri pe teme controversate ca demarcarea frontierei comune și recunoașterea proprietăților moldovene. Premierul moldovean a promis că aceste probleme vor fi soluţionate până în noiembrie. În cadrul întrevederii, cei doi oficiali au convenit convocarea în septembrie a comisiei interguvernamentale moldo-ucrainene la care se va discuta inclusiv şi importul în Moldova a energiei electrice din Ucraina, a precizat Poroşenko.
Administraţia de la Tiraspol nu a comentat deocamdată inaugurarea oficială a controlului comun, pe care însă l-a criticat anterior spunând că ar fi „o blocadă din partea Chişinăului şi Kievului”. Site-ul aşa zisului minister de externe din Tiraspol publică pe prima pagină o analiză mai veche despre ceea ce numesc autorii „inadmisibilitatea controlului comun moldo-ucrainean la graniţă”. În analiză sunt prezentate presupuse consecinţe „nefaste” asupra economiei regiunii, dar şi asupra simplilor cetăţeni.
Moscova și Tiraspolul insistă de mai multă vreme pe convocarea formatului de negocieri 5+2 pentru a discuta subiectul controlului comun moldo-ucrainean. În același timp, Kievul și Chişinăul au spus de fiecare dată că problema frontierei ține strict de relațiile bilaterale.
La finele săptămânii trecute Ambasadorul moldovean la Moscova, Andrei Neguţă, a fost convocat la Ministerul rus de externe, unde a avut o întrevedere cu ministrul adjunct Grigori Karasin. Într-un comunicat de presă al diplomației moscovite se spune că au fost discutate, între altele, „tendințe îngrijorătoare” în relațiile bilaterale, care vizează în special rotația trupelor ruse de menținere a păcii din zona de securitate de pe Nistru. Cu o săptămână mai devreme, Duma de Stat de la Moscova a adoptat o declarație în care și-a exprimat îngrijorarea față de ceea ce a numit „tendințe negative în evoluția situației privind Transnistria”. Documentul deplânge, între altele, deschiderea „fără coordonarea cu Tiraspolul” a posturilor comune moldo-ucrainene de control vamal, ceea ce ar însemna, în viziunea deputaţilor ruşi, o „blocadă” a Transnistriei şi ar afecta activitatea agenților economici transnistreni, precum și libertatea de circulație, bunăstarea și securitatea celor peste 200 de mii de cetățeni ruși care locuiesc în regiunea separatistă. Declarația parlamentului rus a fost criticată aspru de autorităţile de la Chişinău.
Controlul în comun în punctul de trecere Pervomaisk-Cuciurgan se va desfășura în două etape. Pentru început, până la finele acestui an, colaboratorii Serviciului Vamal, împreună cu structurile omoloage ucrainene, vor efectua controlul în comun doar asupra operațiunilor de export și reexport de bunuri ale agenților economici din regiunea transnistreană. În cea de-a doua etapă, angajații autorităților vamale din Republica Moldova și Ucraina vor efectua controlul în comun asupra traficului de bunuri, atât la export, cât şi la import.