Moldovagaz are știri de la Gazprom despre gazele pentru noiembrie

Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, în timpul unui interviu în biroul Europei Libere din Chișinău, pe 6 septembrie, 2022

Concernul rus Gazprom a „confirmat” ce volum de gaze va livra Republicii Moldova în luna noiembrie, a anunțat șeful Moldovagaz, Vadim Ceban în seara de 28 octombrie într-o încercare de a aplana temerile privind o posibilă întrerupere a livrărilor de la 1 noiembrie.

Într-o postare pe canalul său din rețeaua Telegram, Ceban a spus că în confirmarea primită de la Moscova se spune că Gazprom va livra R. Moldova în luna noiembrie 5,7 milioane de metri cubi de gaze pe zi, ceea ce reprezintă 171 de milioane de metri cubi de gaze.

Într-o postare anterioară, Ceban scria că, în luna noiembrie, malul drept al Nistrului consumă 115-120 de milioane de metri cubi. Astfel, volumul „confirmat” de Gazprom ar acoperi integral consumul malului drept al Nistrului și consumul integral sau parțial al celui stâng.

Nu este limpede care poate fi consumul malului stâng și cum, se împarte între cel al gospodăriilor casnice și al întreprinderilor industriale, inclusiv al centralei de la Cuciurgan (MGRES). Aceasta produce și cea mai mare parte a energiei electrice consumate în Republica Moldova, pe ambele maluri ale Nistrului.

Anunțurile din 28 octombrie survin la câteva zile după ce autoritățile de la Chișinău s-au plâns că nu au primit vreun răspuns de la în ceea ce privește livrarea gazelor în noiembrie, deși au încercat de mai multe ori să ia legătura și să discute pe acest subiect.

Șeful Moldovagaz, care este deținută în proporție de 65% de Gazprom, a mai informat că „prețul preliminar” al gazelor rusești pentru noiembrie va fi de 821,58 de dolari pentru o mie de metri cubi.

Este un preț mai mic decât cel pentru luna octombrie, de aproximativ 1031 de dolari pentru o mie de metri cubi, și mult mai mic decât cel pentru luna septembrie, de 1880 de dolari.

Potrivit contractului de import între Moldovagaz și Gazprom, formula de calculare a prețului se schimbă, la 1 octombrie, astfel încât prețul scade în perioada rece a anului când se consumă un volum de gaze naturale mai mare.