Ce ar trebui să știe moldovenii înainte de a călători peste hotare

La vama Leușeni

Regulile de călătorie se schimbă mereu din cauza pandemiei de coronavirus. Mai multe țări europene au reintrodus recent restricții de intrare și tranzit pentru străinii fără reședință pe teritoriul lor sau pe teritoriul țării de destinație.

Cetățenii moldoveni care planifică o călătorie în afara țării sunt încurajați să se informeze din timp despre condițiile de intrare în fiecare din statele în care vor să ajungă. Și asta pentru că regulile de călătorie se modifică de la o zi la alta. Ministerul de Externe săptămânal prezintă o listă actualizată a condițiilor de ieșire în afara țării. Bunăoară, după ce la finele lunii trecute, România a decis să retragă Republica Moldova de pe lista țărilor cu risc sporit de infectare, chiar înainte de weekend acea hotărâre a fost anulată, intrând în vigoare obligația de a sta în autoizolare timp de zece zile, în cazul în care persoana are test negativ la COVID-19 sau 14 zile dacă nu prezintă un test.

Ucraina își menține în continuare decizia prin care a scos Moldova de pe așa numita listă a „țărilor roșii”, însă autoritățile moldovene atrag atenția că acest lucru nu presupune eliminarea condițiilor speciale de călătorie, cum ar fi prezentarea obligatorie a poliței de asigurare medicală, care să acopere costurile unui eventual tratament pentru COVID-19. Autoritățile din Italia interzic intrarea persoanele care nu au permis de muncă sau o urgență medicală.

Foarte mulți se interesează cum să iasă din situația dată, fiindcă Italia este „pe pântece”...
T.Nogailîc

Lidera asociației de moldoveni din Italia, Assomoldave Tatiana Nogailîc, spune că mulți cetățeni, deținători de pașapoarte biometrice, au renunțat la călătoriile înspre R. Moldova de frică că nu vor fi lăsați să revină în Italia. Chiar și cei care au rămas fără un loc de muncă evită să se întoarcă acasă, spune Tatiana Nogailîc, înțelegând că cel mai probabil o vor duce mai rău decât în străinătate:

„Foarte mulți au rămas fără muncă, mai ales în orașele turistice cum este Roma. Vă dați seama, femei care munceau în hoteluri, iar bărbații munceau în construcții sau alte ramuri care au suferit, deci, ei au rămas fără muncă practic. Mulți doresc să revină acasă, însă cu situația care este mai degrabă se uită spre Anglia, Germania, Canada sau SUA. Foarte mulți se interesează cum să iasă din situația dată, fiindcă Italia este „pe pântece”, mai ales că acum Guvernul a căzut. E o situație foarte, foarte complicată.”

Președinta Asociației Assomoldave mai spune că anul trecut, din cauză pandemiei de COVID-19, cei care nu aveau actele „la zi” în Italia, au avut ocazia să-și legalizeze șederea, autoritățile din peninsulă fiind mai receptive și dornice să țină evidența străinilor aflați pe teritoriul italian.

### Vezi și... ### Italia accelerează vaccinarea, multe țări europene prelungesc carantina

Și în Federația Rusă, cetățenii moldoveni pe care pandemia i-a prins cu actele expirate sau care nu au putut să și le perfecteze din cauza pandemiei au fost scutiți de amendă, spune Ludmila Korsun, președinta Organizației obștești „Autonomia Federală național culturală a moldovenilor din Rusia”. În prezent, spre Federația Rusă sunt organizate doar curse charter, iar permisiunea de a intra pe teritoriul țării au doar cetățenii care au rude apropiate, cetățeni ruși, sau dețin acte ce demonstrează necesitatea de a traversa frontiera. Ludmila Korsun spune că la începutul pandemiei, organizația pe care o reprezintă a oferit cazare temporară cetățenilor moldoveni care au rămas „pe drumuri” și i-a ajutat să revină acasă.

Acum lucrurile un pic s-au schimbat, cetățenii au început să revină în Federația Rusă...
L.Korsun

„În primele luni a fost foarte complicat, oamenii în mare parte plecau din țară. Acum lucrurile un pic s-au schimbat, cetățenii au început să revină în Federația Rusă. Vă pot confirma că angajatorii ruși caută cu disperare cetățeni moldoveni pe care să-i poată lua la muncă. În prezent, salariile pentru migranți ajunge la peste o sută de mii de ruble, adică peste 20 de mii de lei. Însă acum, din păcate, pot intra pe teritoriul Federației Ruse doar cei care au permis de ședere sau au rude apropiate aici.”

Tatiana Nogailîc din Italia și Ludmila Korsun din Federația Rusă spun că au auzit despre cazuri în care cetățenii moldoveni mai inventivi din fire încearcă să ocolească restricțiile de călătorie. Dar aceste cazuri reprezintă mai curând o excepție, pentru că posibilitățile de altă dată de a călători fără opreliști rămân a fi incerte.