Cum se vede la ştiri egalitatea de gen

O monitorizare a Centrului pentru Jurnalism Independent arată că bărbații sunt dominanţi în subiectele politice, pe când femeile apar mai ales în relatări sociale.

Un nou raport de monitorizare al Centrului pentru Jurnalism Independent în care sunt vizate zece instituții de presă arată că asigurarea echilibrului între bărbați și femei nu este neapărat o preocupare a jurnaliștilor. Autorii constată că bărbații dețin o poziție dominantă în subiectele politice, în timp ce femeile sunt citate cu precădere în materialele ce reflectă domeniul educației. Experții semnalează totodată lipsa femeilor în cadrul talk-show-urile social-politice.

Opiniile femeilor sunt neglijate în dezbateri pe subiecte economice, administrative, ce vizează politica externă sau reforma electorală. Raportul arată că în știri, cea mai înaltă pondere de prezență a femeilor a fost atestată în materialele semnate de jurnaliștii portalului diez.md, urmat de posturile de televiziune Prime și Canal 2. În clasamentul de vizibilitate a femeilor în buletinele de știri urmează postul public de televiziune Moldova 1, NTV Moldova, PRO TV, Jurnal TV, după care portalurile Agora.md, Deschide.md și Unimedia.info.

Autoarea studiului, Mariana Onceanu-Hadârcă, atrage atenția că prezența femeilor și bărbaților este neuniformă nu doar sub aspectul tematicii subiectelor, dar și din perspectiva împuternicirilor ce permit luarea de decizii:

Mariana Onceanu

„Cei mai mulți bărbați sunt în știrile cu caracter politic, 23 de procente din tot ansamblul sunt bărbați și cei mai mulți, 20 la sută, au putere de decizie. Și doar șase procente din femei sunt în știrile politice și aproape cinci procente sunt cu putere de decizie. Cele mai multe femei, de fapt, sunt repartizate în știrile sociale - 21 de procente, dintre care jumătate sunt cu putere de decizie.”

Studiul arată că unele instituții media realizează sporadic materiale cu o intenție declarată de a promova femeile care reușesc în domenii considerate exclusiv pentru bărbați sau prezintă realizările celor care fac afaceri sau se implică în campanii sociale.

Alteori însă, atrage atenția Mariana Onceanu-Hadârcă, jurnaliștii nu fac altceva decât să răspândească anumite stereotipuri, pe care se zice că ar vrea să le combată:

„Un material - La sfat cu pediatrul Komarovski s-a numit la Canal 2, iar la Prime a și fost titrată intenția de a combate stereotipul rolul tatălui în educarea copilului este crucial. Foarte bine, splendid, doar că dintre toți s-a găsit un singur bărbat și întrebându-l de ce vine și de ce consideră că trebuie și tatăl să se implice, el a formulat un stereotip clasic, foarte popular: „Pentru că mama nu poate să dea întotdeauna un sfat obiectiv, iar tatăl este mai sever.” Și iată așa s-a dus de râpă toată știrea pozitivă.”

Autoarea studiului le-a recomandat jurnaliștilor să trateze cu mai multă atenție subiectele în care apar bărbați și femei victime, în situații jenante sau în stare de ebrietate, pentru că uneori simpla prezentare a unui eveniment nu aduce un plus de informație publicului, dar poate dăuna celor vizați în material.

Sociologul Vitalie Sprânceană crede că egalitatea de gen nu e încetățenită încă în societatea moldovenească, de asta mass-media ar trebui să-și asume, în opinia sa, nu doar sarcina de informare a publicului:

Vitalie Sprînceană

„Mass-media nu trebuie să se mulțumească doar cu reflectarea realității, pentru că atunci când reflectăm, reflectăm ce, un ocean de sexism, de dominație patriarhală și de violență. Mass-media are și un rol pe care de foarte multe ori cumva jurnaliștii îl ignoră, acela de a educa publicul. De asta e foarte important ca egalitatea de gen să o înțelegem ca pe un fenomen complex și atunci când ne întrebăm de ce nu sunt femei în politică, de ce nu sunt femei în spațiul public, trebuie să înțelegem că ele s-au pierdut pe drum. Și lupta pentru egalitatea de gen urmărește să elimine anume barierele astea intermediare, pe drum.”

Monitorizarea Centrului pentru Jurnalism Independent mai arată că deși instituțiile de presă realizează materiale ample în care promovează echilibrul de șanse, acestea sunt difuzate mai degrabă în orele matinale, în care se atestă o audiență scăzută. Autoarea, Mariana Onceanu-Hadârcă constată că dacă în multe alte domenii atingerea egalității de gen este încă zădărnicită de lipsa resurselor umane și alteori de deficitul de fonduri, jurnaliștii nu au cum justifica lipsa de acuratețe și perspicacitate, după ce că tuturor celorlalți actanți le cer pe un ton ultimativ să aibă aceste calități.