În capitală a fost lansat astăzi Indicele egalității de gen, o nouă ediție a unui studiu anual care cercetează printre altele locul femeii în societate, economie și politică, la nivel de statistică și de percepție. Autorii studiului au spus astăzi, la o conferință de presă, că situația femeilor moldovene s-a îmbunătățit în ultimii ani, însă foarte puțin.
Republica Moldova este la jumătate de cale atunci când este vorba de asigurarea egalității de gen, spun autorii studiului care au constatat că deși au existat progrese anul trecut în acest domeniu, rămân încă multe lucruri de făcut. Se amintește reducerea diferențelor de salarizare, gradul de reprezentativitate în funcțiile de conducere, dar și îmbunătățirea echilibrului dintre viața profesională și cea personală.
În primul rând, experții sugerează că domeniul politic este sectorul cu cel mai mic nivel al egalității. Adică, femeile continuă să rămână subreprezentate în funcțiile de conducere, iar situația riscă să se înrăutățească, mai spun autorii studiului.
Ei observă că deși după mai mulți ani de așteptare, în 2016 Parlamentul a adoptat un proiect de lege care presupune asigurarea egalității de gen în sferele vieții publice și private, printre care și asigurarea unei cote de 40 la sută de reprezentate a femeilor la întocmirea listelor electorale, această prevedere riscă să rămână doar pe hârtie.
Potrivit Alinei Andronache, militantă pentru egalitate de gen, dacă se va trece la votul uninominal, propunere făcută de Partidul Democrat, reprezentativitatea femeilor în politică va fi diminuată:
„Republica Moldova fiind un stat tributar unui tip patriarhal în care rolul femeii în societate și în familie este dictat și influențat foarte mult de stereotipuri și prejudecăți, iar femeile fiind limitate și întâlnind foarte multe împiedimente în accesul la funcțiile de conducere, considerăm că atunci când sunt discutate astfel de inițiative, ar trebui să fie analizate și din perspectiva principiului egalității de gen și a reprezentării echitabile dintre femei și bărbați.”
Asigurarea egalității de gen este unul dintre angajamentele asumate în Acordul de Asociere, dar și în mai multe convenții internaționale, la care Republica Moldova este parte. Solicitată de Europa Liberă, președinta organizației de femei a PDM, Valentina Buliga a răspuns următoarele:
„Orice formulă electorală care va fi găsită trebuie să țină cont de acest indice, de acest criteriu. [...] Sunt sigură că indiferent de sistemul electoral pe care-l avem sunt femei care pot candida inclusiv și într-o circumscripție uninominală.”
Europa Liberă: Inclusiv într-o societate patriarhală, așa cum arată sondajele?
Valentina Buliga: „Da, s-au învățat bărbații moldoveni ca să considere că femeia trebuie să fie doar la bucătărie, lângă bucătărie și la biserică. [...] Da, trebuie ulterior să ne gândim în caz că Parlamentul va susține și vom avea susținere a acestei reforme, și sunt sigură că femeile vor avea succes.”
Europa Liberă: Deci, deocamdată o formulă nu a fost discutată?
Valentina Buliga: „Nu, nu a fost discutată.”
Autorii studiului au analizat stereotipurile și percepțiile în privința rolurilor de gen. Rezultatele au arătat că jumătate dintre respondenți cred că „de gospodărie ar trebui să se ocupe femeia”, iar „bărbatul să aducă banii în casă”. Totodată, jumătate din participanții la sondaj cred că „femeia nu are ce căuta în politică” și este „mai puțin potrivită să ocupe funcții de conducere”.
Directorul executiv al Centrului „Parteneriat pentru dezvoltare”, Alexei Buzu avertizează că într-un astfel de context șansele femeii pe segmentul politic sunt minimalizate, și sugerează autorităților să nu neglijeze acest lucru atunci când se discută despre schimbarea sistemului electoral:
„Un politician nu poate să scape basma curată plină de clișee lirice, vizavi de faptul că fără femei ne-am pierde, și că în situații dificile femeile sunt cele care ne-au încurajat. Ei sunt decidenții, ei trebuie să decidă, ei trebuie să pună în practică politici care trebuie să avanseze, să protejeze drepturile atât a femeilor cât și a bărbaților, astfel încât să avem un progres mult mai semnificativ.”
În ceea ce privește piața muncii, potrivit studiului, se observă o tendință pozitivă în ceea ce privește ponderea femeilor în fruntea companiilor din Republica Moldova. Totuși, domeniul rămâne în continuare „neprietenos” față de mame, spun autorii cercetării, iar printre cauze s-ar regăsi și accesul limitat la serviciile de creșă, iar părinții nu au oportunități și nu sunt încurajați în mod egal să beneficieze de concedii de creștere a copiilor. Concediile îndelungate din Republica Moldova, în comparație cu statele europene, influențează asupra carierei mămicilor și a gradului lor de ocupare, a spus Rodica Ivaşcu, de la Centrul „Parteneriat pentru dezvoltare”. Datele prezentate astăzi mai arată că situația din acest domeniu nu s-a schimbat din 2009.