„Suntem dispuși către colaborarea cu organele puterii alese democratic în Moldova în vederea restabilirii relațiilor moldo-ruse reciproc-avantajoase în diferite sfere în conformitate cu prevederile Acordului de prietenie și colaborare din anul 2001”, se spune într-o declarație publicată pe site-ul ministerului rus de Externe.
Această intenție a fost confirmată și de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care le-a spus luni jurnaliștilor la Moscova că declarația ministerului de Externe reprezintă poziția oficială a Rusiei.
Moscova și-a precizat poziția după trei zile de tensiuni la Chișinău, unde blocul pro-european ACUM și Partidul Socialiștilor cu vederi pro-ruse au format o nouă coaliție de guvernare.
Vechiul guvern al Partidului Democrat, care a avut relații tensionate cu Moscova în ultimii ani, refuză să transfere puterea către coaliția formată sâmbătă, decretând dizolvarea parlamentului ales pe 24 februarie și convocarea de alegeri anticipate.
Duminică, Statele Unite au spus că rezultatele alegerilor parlamentare din 24 februarie trebuie respectate, iar Uniunea Europeană – că este gata să colaboreze cu guvernul „legitimat democratic” de la Chișinău.
În declarația de astăzi a ministerului rus de Externe, formarea noii alianțe de guvernământ la Chișinău este salutată deschis.
### Vezi și... ### Departamentul de Stat american cere partidelor moldovene să „manifeste reținere și găsească o cale de a avansa prin dialog politic”Moscova „mizează pe normalizarea grabnică a situației din țară în interesul tuturor cetățenilor moldoveni și pe dezvoltarea stabilă a țării (...). Singura cale posibilă de rezolvare a crizei politice interne din Moldova este dialogul între toate forțele politice responsabile în conformitate cu principiile democratice general acceptate”, se mai spune în declarația ministerului rus de Externe.
Duminică, emisarul Kremlinului pentru R. Moldova, Dmitri Kozak, a criticat aspru refuzul Partidului Democrat să transfere puterea către noul guvern. Într-o declarație citată de agenția rusă Taas, Kozak care a fost la Chișinău cu o săptămână în urmă pentru discuții pe marginea crizei politice a mai lăudat blocul ACUM și PSRM pentru „curajul și pragmatismul” de care au dat dovadă.
„Curajul și pragmatismul” de care au dat dovadă...
Și-au depășit „divergențele politice cu scopul creării de condiții pentru rezolvarea civilizată în viitor a neînțelegerilor dintre ele pe calea exprimării reale a voinței populare”.
„Aș vrea să menționez cu satisfacție faptul că această poziție este sprijinită de Uniunea Europeană și Statele Unite”, a mai spus oficialul rus, sugerând că cele trei părți ar fi interacționat în criza moldoveană.
„Chiar dacă este un fapt nesemnificativ în plan geopolitic, acesta confirmă încă o dată nevoia interacțiunii și posibilitatea de a ne înțelege în chestiuni principiale ale ordinii mondiale actuale, pe baza unei platforme civilizaționale”, a mai spus Dmitri Kozak.
Uniunea Europeană și Statele Unite nu au confirmat însă existența vreunei interacțiuni cu Rusia în criza politică moldoveană.