Măsuri pentru ieșirea din criză

Prim-ministrul României, Florin Cîțu

Încă nu știm cu precizie, în momentul de față, cum va arăta ansamblul de măsuri menite să limiteze anul acesta deficitul bugetar la maximum 7-7,1%.

Your browser doesn’t support HTML5

Măsuri pentru ieșirea din criză

Guvernul a dezvăluit totuși câteva din deciziile pe care speră să le poată pune în practică. O țintă ar fi numeroasele sporuri pe care le primesc diferite categorii de bugetari. Unele din aceste sporuri sunt ridicole (sporul pentru gestionarea informațiilor clasificate, sporul pentru izolare etc.), altele au devenit anacronice, cum ar fi sporul pentru lucrul pe calculator, astăzi când toată lumea folosește calculatorul. Dar cum e greu să te descurci în hățișul acestor sporuri, e posibil ca guvernul să amâne operațiunea, până când va avea o imagine mai clară. În categoria privilegiilor de care nu se vor mai bucura bugetarii intră și voucherele de vacanță. Sigur, cei care lucrează în sectorul privat erau discriminați dar, pe de altă parte, hotelierii și restauratorii protestează, deoarece aceste vouchere i-ar fi ajutat să se redreseze după lunile de criză severă. Nici studenții nu vor mai putea călători gratis, nelimitat, în tot timpul anului pe calea ferată; vor avea, totuși, posibilitatea să achite numai 50% din costul biletelor.

### Vezi și... ### România: Între oglinzi strâmbe, dar paralele

Măsura care stârnește cele mai vehemente reacții de nemulțumire este înghețarea pensiilor. E o situație pe care pensionarii o acceptă cu greu, după ce au fost amăgiți cu iresponsabila promisiune făcută de Partidul Social-Democrat, care preconiza o mărire a pensiilor cu 40%. În toamna trecută, guvernul Orban a decis o mărire substanțială, dar în limite rezonabile. Situația de acum este mană cerească pentru opoziție, care nu contenește să atace coaliția de la guvernare.

Sindicatele și-au redescoperit și ele, brusc, vocația contestatară. Grupuri de sindicaliști, puțin numeroase dar zgomotoase, protestează zilnic în fața guvernului sau a sediilor unor ministere. Simplul anunț al prim-ministrului că va trimite corpul de control la Metrorex a dus instantaneu la mobilizarea sindicatului de acolo, făcându-ne să credem că cei de la Metroul București au într-adevăr ceva de ascuns. Nu e un fapt singular: și Clotilde Armand, primarul sectorului 1 bucureștean, se luptă cu o firmă de salubritate ce pare să se caracterizeze prin practici mafiote.

Îi rămân guvernului destule alte probleme dificile a căror rezolvare e tot mai presantă: pensiile speciale, desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție – pentru a nu menționa decât două dintre subiectele la care opinia publică este în chip deosebit sensibilă. Întreg anul acesta va fi pentru guvernul Cîțu o foarte dură cursă cu obstacole.