Guvernul va urmări îndeaproape evoluția prețurilor și va interveni pentru a opri specula, a declarant premierul Natalia Gavrilița, după ședința de guvern de miercuri, relatează Moldpres.
„Vom face analizele de rigoare și vom preveni creșterile de prețuri în urma deciziilor speculative ale agenților economici”, a declarat Natalia Gavrilița.
Marți, ANRE a aprobat o nouă majorare a prețului la gaze, cu peste 30%. În schimb s-a anunțat că prin reînnoirea contractului direct cu centrala de la Cuciurgan, prețul la electricitate, în iunie, rămâne neschimbat.
Între timp, comisia parlamentară de economie, buget-finanțe a aprobat crearea a două comisii speciale, care vor analiza modul cum se aplică reglementările în sectorul petrolier și măsurile luate pentru a combate inflația în ultimul an și jumătate.
În ultimele șase luni, prețurile la benzină au crescut cu peste 56%, la motorină, cu peste 61%.
Potrivit Băncii Naționale, în ultimele 12 luni, prețurile medii de consum au crescut cu 27%. Alimentele s-au scumpit în această perioadă cu 30%, mărfurile nealimentare cu peste 19% iar serviciile cu peste 34%.
La mijlocul lunii mai, guvernatorul Băncii Naționale, Octavian Armașu avertiza că rata inflației ar putea ajunge până la sfârșitul anului la 31%.
La nivel internațional, prețul petrolului a atins noi cote record, după ce liderii Uniunii Europene au convenit luni seară asupra unui embargo treptat pe importurile de țiței din Rusia. Țițeiul Brent a trecut marți de 123 de dolari pe baril, cel mai ridicat nivel din ultimele două luni. Prețurile la petrol și gaze au crescut în ultimele luni, parțial din cauza războiului purtat de Rusia în Ucraina. În ultimul an, țițeiul Brent s-a scumpit cu peste 70%. În prezent, Rusia furnizează 27% din petrol și 40% din gazele importate de Uniunea Europeană.