Linkuri accesibilitate

BNM: rata inflației continuă să crească în R. Moldova


Rata inflației continuă să crească în R. Moldova, putând ajunge până la sfârșitul anului la 31%, a declarat guvernatorul Băncii Naționale, Octavian Armașu. La sfârșitul lunii aprilie, rata inflației a depășit 27%. Pentru anul 2022, BNM se așteaptă la o rată a inflației de 27,3%, care ar urma însă să scadă la circa 16,5% în 2023.

Prețurile din R. Moldova au crescut semnificativ, a mai spus Armașu, ca urmare a exploziei prețurilor la carburanți și energie pe piața mondială, dar și a prețului la alimente, fenomene accelerate de războiul declanșat de Rusia din Ucraina.

„Toate economiile se confruntă acum cu o inflație în creștere ca urmare a crizei pandemice și a războiului din Ucraina” a afirmat guvernatorul BNM, precizând că în aceste condiții Banca centrală de la Chișinău trebuie să adopte o politică monetară restrictivă. Au fost deja scumpite creditele și s-au luat măsuri pentru a reduce masa monetară în circulație, măsuri salutate joi de conducerea Fondului Monetar Internațional, care a anunțat un sprijin financiar suplimentar pertru R. Moldova de peste 260 de milioane de dolari.

Potrivit Băncii Naționale, în ultimele 12 luni, prețurile medii de consum au crescut cu 27%. Alimentele s-au scumpit în această perioadă cu 30%, mărfurile nealimentare cu peste 19% iar serviciile cu peste 34%.

XS
SM
MD
LG