Natalia Gavrilița: Trebuie să ne pregătim de o iarnă complicată

Natalia Gavrilița

„Trebuie să ne pregătim de o iarnă complicată, pentru că provocările continuă, războiul nu s-a încheiat”, a declarat luni seară premierul Natalia Gavrilița, pe fundalul creșterii semnificative a prețurilor pentru gaze, electricitate și carburanți, un fenomen care se face resimțit în toată Europa.

### Vezi și... ### Noi nori negri deasupra bugetului casnic al moldovenilor: s-a cerut scumpirea electricității

Premierul Gavrilița a explicat că lunar, guvernul negociază cu centrala Termoelectrică de la Cuciurgan, de pe malul strâng al Nistrului, dar si cu furnizori din Ucraina, pentru a obține „cel mai bun preț la energia electrică pentru cetățenii țării”.

În cadrul emisiunii „ÎnProfunzime” de la Pro TV, premierul a declarat că firmele ucrainene ar fi dispuse să încheie contracte „pe termen mediu”, adică pe mai multe luni, dar nu și centrala de la Cuciurgan, care furnizează în acest moment, 70% din electricitatea importată.

Acceptând aceste condiții, guvernul poate însă asigura prețuri relativ stabile, a argumentat premierul: „Ați observat că în ultimele trei luni am reușit să menținem prețul la nivelul care exista anterior”, a declarat Natalia Gavrilița.

La începutul lunii iunie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat o majorare a tarifelor la electricitate cu până la 20%.

Anterior, într-un interviu cu TV8, și președinta Maia Sandu explica și ea că marja de manevră a guvernului este mică, R. Moldova fiind dependentă total de energia importată. Timp de mai bine de 30 ani, a declarat președinta, „nimeni nu s-a ocupat de securitatea energetică a țării”, o problema care a devenit și mai acută, odată cu invazia Rusiei în Ucraina.

### Vezi și... ### ANRE a publicat propriile calcule de majorare a prețului energiei de la Premier Energy și RED Nord