Linkuri accesibilitate

Noi scumpiri la carburanți| Portul Giurgiulești va procesa, cu prioritate, importurile pentru piața internă


Comisia pentru Situații Excepționale a decis că portul internațional liber de la Giurgiulești va da prioritate importurilor de produse petroliere, destinate consumului în R. Moldova. Prin această măsură, autoritățile încearcă să plafoneze scumpirea carburanților, datorată atât exploziei prețurilor pe piața internațională, cât și problemelor care au apărut în lanțul de aprovizionare ca urmare a războiului din Ucraina.

Titularii de licență vor depune o solicitare scrisă către administrația terminalului, cu cel puțin 48 ore în avans, în care vor indica exact cantitățile ce urmează să fie importate pentru a fi comercializate în R. Moldova, relatează Agora.md.

Între timp, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) anunță că vineri, 10 iunie, benzina se scumpește din nou, cu 30 de bani, iar motorina, cu 53 de bani. Astfel, un litru de benzină cu cifra octanică A 95 va costa 33 de lei și 23 de bani, iar un litru de motorină va costa 30 de lei și 40 de bani.

Tot joi, 9 iunie, ANRE a lansat controale inopinate la companiile petroliere din Republica Moldova, după dispariția motorinei la unele benzinării zilele trecute.

Într-un comunicat difuzat de ANRE joi, 9 iunie, se spune că inspectorii vor „să contrapună informațiile obținute de la stațiile de alimentare cu datele privind stocurile de la depozitele companiilor petroliere”. Scopul este de a găsi cauzele deficitului, în condițiile în care stocurile de motorină ar fi suficiente.

Inițiativa ANRE vine după ce motorina, care s-a scumpit semnificativ în ultimele luni, a fost de negăsit zilele trecute în unele benzinării, iar o comisie parlamentară special creată pentru a analiza piața carburanților a semnalat că ia în calcul și un comportament abuziv al operatorilor.

Motorina a dispărut din mai multe benzinării. Comercianții nu spun de ce
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:03 0:00

„În Ucraina, motorina costă 37 de lei, în timp ce în Moldova - 29 de lei, și suspectez că unele companii petroliere duc mai multă motorină spre Ucraina, pentru că le e mai convenabil”, a spus miercuri Europei Libere șeful comisiei parlamentare, deputatul PAS, Radu Marian.

Ultimele prețuri la carburanți, stabilite de ANRE în baza celor mai recente scumpiri de pe piața internațională, sunt de 33,23 lei pentru un litru de benzină și de 30,40 lei pentru un litru de motorină.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG