NATO își reconfirmă angajamentul față de R. Moldova | Interpreta Valeria Pașa contestă rezultatele Selecției Naționale Eurovision 2024

Mircea Geoană (centru), secretarul general adjunct al NATO, la întâlnirea cu Mihai Popșoi, ministrul Afacerilor Externe a Republicii Moldova.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineață de la Europa Liberă.
  • Poliția de Frontieră informează că, în urma unor acțiuni desfășurate la locul căderii fragmentelor de dronă (în apropierea localității Etulia Nouă, raionul Vulcănești, n.red.), s-a constatat că nu există exploziv și zona respectivă nu prezintă niciun risc pentru comunitate. Totodată, conform unui comunicat al instituției, zona în care au fost depistate fragmentele de dronă a fost complet curățată, notează Ziarul de Gardă.
  • Moldova 1 scrie că miniștrii moldoveni - de Externe, Mihai Popșoi, și al Apărării, Anatolie Nosatîi, au avut o întânire cu secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană. Acesta a reconfirmat angajamentul Alianței pentru parteneriatul cu Republica Moldova, respectându-se suveranitatea, integritatea teritorială și statutul de neutralitate al țării. Mircea Geoană a exprimat disponibilitatea de a susține în continuare procesele de reformare și modernizare a Republica Moldova.
  • În satul Ivancea, Orhei, o femeie de 37 de ani, a pierdut controlul automobilului și s-a tamponat în gardul unei gospodării, transmite TVR Moldova. În mașină se afla și un copil de 2 ani care nu era asigurat cu un scăunel special. În timpul discuției cu femeia, polițiștii au simțit un miros puternic de alcool. Șoferița a fost testată cu aparatul Drager, iar rezultatul a indicat o concentrație de 1,23 mg/l vapori de alcool în aerul expirat. Pe caz a fost pornit un proces penal.
  • Cântăreața Valeria Pașa a anunțat că va contesta rezultatele Selecției Naționale Eurovision 2024. „Noi nu încercăm să învinovățim echipa Nataliei Barbu, însă noi ne dorim transparență”, a spus Valeria Pașa, citată de Jurnal.md. Interpreta Natalia Barbu, cu piesa „In the Middle”, a fost desemnată câștigătoarea Selecției Naționale Eurovision 2024. Artista a fost preferata juriului, reușind să obțină cele mai multe puncte din partea comisiei de jurați. Totuși, preferata publicului și cea care a acumulat de două ori mai multe puncte de la telespectatori decât Natalia Barbu a fost Valeria Pașa.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Instagram este populară postarea Nokta.md despre sportivul din Comrat, Andrei Avramov, care a câștigat cupa europeană la kickboxing.
  • Pe Facebook a trezit interesul internaților un reportaj distribuit de Știri.md despre un tânăr de 26 de ani, Ion Rudeacenco, de meserie brutar. Acesta a adunat bani, aici, în Republica Moldova, ca să-și împlinească un vis - să deschidă o cafenea.