Linkuri accesibilitate

Fiscul a blocat conturi bancare deținute de Șor, Platon, Andronachi și Kalinin | Nou șef la Moldexpo


Zinaida Popa, consilieră municipală în Chișinău din partea partidului PAS, va asigura interimatul funcției de director general al Centrului Internațional de Expoziții „Moldexpo”.
Zinaida Popa, consilieră municipală în Chișinău din partea partidului PAS, va asigura interimatul funcției de director general al Centrului Internațional de Expoziții „Moldexpo”.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineață de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Serviciul Fiscal de Stat (SFS) a decis blocarea fondurilor/resurselor economice deținute de patru persoane, foști sau actuali cetățeni ai Republicii Moldova, având la bază sesizarea băncii Moldindconbank, scrie Mold-street.com. Este vorba de șase conturi bancare ale oligarhului fugar Ilan Șor, patru conturi ale lui Alexandr Kalinin (cetățenia căruia a fost retrasă de către președinta Maia Sandu), trei conturi bancare ale lui Veaceslav Platon și un cont bancar deținut de Vladimir Andronachi.
  • Centrul Internațional de Expoziții „Moldexpo” are un nou director general. Consiliera municipală PAS, Zinaida Popa, va asigura interimatul funcției, după ce Carolina Chiper a demisionat. Anunțul a fost făcut de Agenția Proprietății Publice (APP), citată de TV8. Popa va fi administratoarea Moldexpo pentru o perioadă de tranziție, până la anunțarea unui concurs public, iar legea prevede pentru asta un termen de cel mult nouă luni.
  • Până în vara acestui an urmează să fie finalizate lucrările de construcție a magistralei ce va permite conectarea la sursă de apă potabilă pentru 13 localități din raioanele Nisporeni și Ungheni, informează Moldpres. Proiectul cuprinde construcția unui apeduct magistral pe o lungime totală de circa 30 km, conectând râul Prut la localitățile din raioanele Nisporeni și Ungheni. De asemenea, este prevăzută construcția rețelelor interioare în localitățile Boldurești și Chilișoaia, pe o lungime totală de 24,3 km, precum și patru stații de pompare, zece castele și șase rezervoare de apă.
  • Peste 60 de soldați moldoveni participă la exercițiul „KFOR 33 Mission Rehearsal Exercise”, care se desfășoară în perioada 26 ianuarie -14 februarie, la Centrul de instruire militară din Hohenfels, Germania. Alături de contingentul moldovenesc, la modulele de instruire participă militari din Albania, Armenia, Letonia, România, Italia, Macedonia de Nord, Slovenia și Statele Unite ale Americii. Informațiile au fost confirmate de Ministerul Apărării pentru jurnaliștii Newsmaker. Scopul exercițiului este pregătirea contingentelor militare a țârilor participante pentru ulterioara detașare în misiunea de menținere a păcii din Kosovo.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Cea mai virală postare de pe Facebook este reportajul Europei Libere despre terapia cu cai. Aceasta este recomandată pentru reabilitarea copiilor cu paralizie cerebrală, Sindromul Down, tulburare de spectru autist, dar și a adulților, după un infarct miocardic sau atac cerebral.
  • Pe Instagram, internauții au avut un interes sporit pentru postarea TV8 despre cum fostul președinte al Mongoliei, Tsakhia Elbegdorj, l-a ironizat pe președintele rus, Vladimir Putin, și accentul pus de acesta pe istorie pentru a încerca să justifice invazia sa în Ucraina. Elbegdorj a publicat o hartă a defunctului Imperiu Mongol, care nu numai că era mai mare decât Rusia, dar conținea și teritoriile Rusiei actuale.
XS
SM
MD
LG