Știrile presei moldovene
- Republica Moldova va fi scutită de plata contribuțiilor financiare la programele Uniunii Europene. Ratificarea Acordului-cadrul cu Comisia Europeană în acest sens a fost aprobată de Guvern, scrie TVR Moldova. Acordul suspendă obligația Moldovei de „plăti contribuția financiară anuală începând cu anul 2021 și anii următori, în cadrul financiar multianual 2021-2027, pentru participarea R. Moldova la programele Uniunii Europene precum Fiscalis, Customs, Single Market Programme, EU4Health, LIFE, Horizon Europe și alte programe importante pentru Republica Moldova”, a declarat ministrul finanțelor, Petru Rotaru. Acordul-cadru, încheiat prin schimb de scrisori, dintre Republica Moldova și Comisia Europeană, a fost semnat pe 23 ianuarie 2024 la Chișinău.
- În primăvara anului curent, 622 de comunități rurale vor primi resurse agricole, cum ar fi seturi de semințe pentru legume, tuberculi de cartofi pentru sămânță și furaje pentru bovine, transmite IPN. Este vorba despre o nouă etapă de asistență agricolă de urgență pentru fermierii mici și gospodăriile rurale vulnerabile care se confruntă cu efectele secetei din 2022 și ale crizei din regiune. Asistența este inițiată de către Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) în Republica Moldova, în colaborare cu Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA), unitatea operațională a Cooperării Austriece pentru Dezvoltare, Guvernul Japoniei și Guvernul Elveției.
- Apartamentele debranșate de la sistemul centralizat de încălzire pot primi compensații pentru facturile la agentul termic, în conformitate cu gradul de vulnerabilitate energetică acordat, scrie tv8.md. Compensațiile vor fi achitate pentru întregul sezonul de încălzire 2023-2024, anunță Ministerul Energiei. În cazul consumatorilor înregistrați pe platforma compensatii.gov.md, dar care nu au introdus numărul locului de consum (NLC) pentru energia termică, modificările vor fi efectuate automat de sistemul informațional, iar beneficiarii vor primi retroactiv compensații la agentul termic. Cei care nu s-au înscris pe platformă pot primi compensații doar după completarea cererii și acordarea gradului de vulnerabilitate, începând cu luna din care s-au înregistrat pe platformă.
- Newsmaker.md scrie că veteranii și transportatorii ies în stradă, din nou. Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) anunță că va organiza un nou protest, în centrul capitalei, joi, 15 februarie. În aceeași zi, în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) urmează să desfășoare un protest inclusiv și veteranii de război. Președintele APOTA, Oleg Alexa, susține că transportatorii va începe să își parcheze mijloacele de transport în centrul capitalei, începând cu ora 10:20, după ce veteranii de război vor încheia marșul preconizat.
Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore
- Pe Instagram este populară postarea Ziarului de Gardă cu un citat al poetului Grigore Vieru, născut la 14 februarie - zi în care în R. Moldova este marcată Ziua Națională a Lecturii. Ocazie cu care jurnaliștii zdg.md au vorbit cu fiul lui Grigore Vieru, Călin. Acesta își amintește că în biroul tatălui său erau mereu câteva cărți de folclor. „Alte cărți pe care le citea le culegea de pe rafturi, din biblioteca din biroul său și, într-o ierarhie, era mai întâi literatura română, apoi cea universală”, povestește fiul poetului.
- Pe Facebook a trezit interesul internaților un reportaj Jurnal TV despre soții Elvira și Veaceslav Cebotari din orașul Glodeni, care au deschis un muzeu al fierarului, în care sunt și obiecte ce depășesc o sută de ani.