Miniștrii Apărării din statele NATO vor discuta sprijinul personalizat pentru R. Moldova la următoarea întrunire, care se va ține în februarie, i-a spus secretarul general adjunct al Alianței Nord-Atlantice, Mircea Geoană, șefei Guvernului moldovean, Natalia Gavrilița.
Cei doi s-au întâlnit la Cartierul General NATO la Bruxelles, unde pe 7 februarie a avut loc Consiliul de Asociere Uniunea Europeană - R. Moldova.
Potrivit unui comunicat, Mircea Geoană a reafirmat angajamentul NATO de a aprofunda parteneriatul cu R. Moldova „respectându-i în totalitate independența, suveranitatea și integritatea teritorială”. El a mulțumit R. Moldova pentru contribuția sa la misiunile de pacificare din Kosovo și pentru eforturile continue de a-și reforma și moderniza forțele armate. De asemenea, Geoană a apreciat asistența oferită de R. Moldova refugiaților ucraineni și Turciei, care a fost afectată de cutremure devastatoare.
### Vezi și... ### NATO sau „abatorul rusesc”?Într-un briefing comun, secretarul general adjunct al NATO a spus că invazia brutală a Rusiei „a determinat aliații și partenerii să-și revizuiască și să-și consolideze politicile de securitate și apărare”, remarcând că rachetele rusești care țintesc Ucraina sunt o „amenințare directă pentru securitatea R. Moldova”.
El a reamintit că la summit-ul NATO de la Madrid, de anul trecut, membrii NATO au convenit să-și intensifice sprijinul pentru ca R. Moldova să-și consolideze reziliența și pregătirea civilă, în domenii ca distrugerea pesticidelor periculoase, fortificarea securității cibernetice și îmbunătățirea bunei guvernări în forțele armate.
Natalia Gavrilița a spus că R. Moldova contează pe sprijinul și expertiza NATO în consolidarea apărării sale civile și a domeniilor care asigură pacea și stabilitatea în R. Moldova și în regiune.
R. Moldova colaborează cu NATO de 30 de ani. Autoritățile de la Chișinău reamintesc frecvent în discursurile lor publice că R. Moldova este o țară neutră, dar pledează pentru o aprofundare a relațiilor cu NATO, inclusiv pentru a-și întări capacitățile de apărare.
În luna ianuarie, președinta Maia Sandu a cerut Occidentului sisteme de supraveghere și apărare aeriană, în contextul războiului din Ucraina vecină. Rusia, prin vocea șefului diplomației sale, Serghei Lavrov, a amenințat cu urmări și a acuzat-o pe șefa statului că vrea ca R. Moldova să adere la NATO, declarații condamnate ulterior de Chișinău.
### Vezi și... ### Anatolie Nosatîi: „Narativele de neutralitate și de demilitarizare nu mai sunt actuale”