Ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase, spune într-un interviu în exclusivitate pentru Europa Liberă că în cazul omului de afaceri Iurie Luncașu, găsit împușcat în seara zilei de 17 august, a fost deschis un dosar penal în baza art. 145 din Codul Penal - omor intenționat, și că „sunt luate în calcul toate ipotezele”. Presa de investigație a scris că Luncașu era un apropiat al fostului lider democrat Vladimir Plahotniuc și că în ultimii ani a câștigat licitații de milioane cu statul. Ce se cunoaște până acum despre acest caz?
Your browser doesn’t support HTML5
Știrile despre moartea omului de afaceri Iurie Luncașu, care a fost găsit împușcat în seara zilei de sâmbătă, 17 august, pe traseul dintre localitățile Ialoveni-Durlești, nu conțin prea multe amănunte. Poliția ar fi aflat despre cele întâmplate de la șoferul acestuia. El ar fi informat oamenii legii că Luncașu și-ar fi pus capăt zilelor folosind o armă asupra căreia avea drept de portarmă. Niciun fel de repere de natură să sugereze cronica întâmplării nu au apărut în spațiul public. Iar trimiterea la un bilet pe care l-ar fi dictat înainte de moarte Luncașu nu fac decât să amplifice presupunerile cele mai fanteziste.
Ministrul de interne, Andrei Năstase, a declarat pentru postul nostru de radio că acest caz este cercetat inclusiv de Procuratură:
„Este cunoscut faptul că cel care a decedat face parte din anturajul apropiat al lui Vladimir Plahotniuc. (…) Niciuna din ipotezele posibile nu este exclusă. A fost intentat un dosar penal în baza art. 145, Cod Penal, astfel încât permite examinarea sub toate aspectele a acestui caz care ridică mai multe semne de întrebare, iarăși, prin prisma faptului că nu este un personaj oarecare”.
### Vezi și... ### Andrei Năstase: „Am venit să depolitizez Ministerul de Interne, nu să-l epurez” (VIDEO)Săptămânalul de investigații „Ziarul de Gardă” l-a descris pe Iurii Luncașu ca fiind un prosper și discret om de afaceri, care în anii 2000 ar fi fost apropiat de fostul președinte Vladimir Voronin. În 2014, RISE Moldova a publicat mai multe fotografii în care Luncașu apărea însoțindu-l pe Vladimir Plahotniuc într-o călătorie în Franța.
### Vezi și... ### Principala ipoteză în cazul omului de afaceri Iuri Luncașu, găsit împușcat în cap în seara zilei de 17 august, este sinucidereaRedactorul-șef adjunct de la „Ziarul de Gardă”, Victor Moșneag, spune că Iurie Luncașu deținea acțiuni în mai multe firme de construcții, import de mobilă, export de vinuri și produse de tutungerie, și că avea un stil de viață discret:
„El era prezentat ca fiind un apropiat al familiei Voronin în acea perioadă și s-a menținut prin preajma puterii și după ce comuniștii au plecat, fiind un apropiat, deja, al lui Vladimir Plahotniuc. Din ce mi-au spus persoane care îl cunoșteau, se spune că el era legătura în relația care s-a creat în ultima perioadă între Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc, el fiind implicat în mai multe tranzacții în care erau atât numele lui Ilan Șor, cât și a lui Vladimir Plahotniuc.
Cea mai importantă tranzacție, deja toată lumea știe, e acea Casă Albă din parcul Valea Morilor, pe care Luncașu ar fi cumpărat-o în 2017 și care era atribuită lui Vlad Plahotniuc. El era reprezentantul companiei din Cipru care a cumpărat acea casă, reprezentantul companiei în Republica Moldova”.
Presa de la Chișinău scrie că în Registrul de stat al armelor, Luncașu figura ca posesorul a cel puțin șase arme. În ce privește decesul acestuia, se cunoaște doar ipoteza șoferului care, potrivit Poliției, a fost audiat în calitate de martor. Din informațiile provenite de la surse polițienești rezultă că pe traseul Ialoveni-Durlești omul de afaceri i-ar fi cerut să oprească automobilul în care se aflau ambii, apoi Luncașu i-ar fi cerut să scrie pe o foaie de hartie cele nouă cuvinte alăturate în stil telegrafic: „Căsuță albă am cumpărat în 2017 am fost investitor”. Ulterior, Luncașu ar fi ieșit din mașină și s-ar fi împușcat, afirmă șoferul citat de surse de la Poliție.
Jurnalistul Victor Moșneag, la fel ca și alți reporteri de investigație, au mai multe nedumeriri decât răspunsuri la întrebările pe care le-a stârnit vestea despre moartea omului de afaceri.
Cu siguranță nu a fost un act în care să fie implicat doar Luncașu. El știa foarte multe lucruri și foarte multă lume cu care a colaborat...
„Am vorbit cu oamenii care au făcut anchetă penală mai mulți ani și ei spun că nu așa procedează un sinucigaș. Deci, o persoană care dorește să se sinucidă sau care are în plan asta scrie altceva într-un bilețel de adio și nu îl lasă pe șoferul său să-l scrie. De asta mie îmi vine greu să cred că a fost sinucidere. Cu siguranță nu a fost un act în care să fie implicat doar Luncașu. El știa foarte multe lucruri și foarte multă lume cu care a colaborat. Probabil, dacă el ar fi decis vreodată să vorbească, foarte multă lume ar fi avut de suferit”.
Într-o postare pe Facebook, jurnalistul Artur Efremov, președinte al Clubului de presă „Rezonanța socială”, susține că l-a cunoscut pe Luncașu la mijlocul anilor 2000. Îl prezintă ca fiind „un KGB-ist școlit în URSS”, iată de ce Artur Efremov pune la îndoială că omul de afaceri putea să se sinucidă și, mai mult, să lase și, citez, „un prostesc bilețel de adio cu un text care nu spune mare lucru”.
Am stat și eu de vorbă cu doi experți care mi-au atras atenția că asemenea tragedii, cu cât sunt mai ferite de atenția publicului pe durata investigațiilor, cu atât mai multe versiuni fanteziste generează, versiuni în ale căror vârtejuri sunt atrase nume de personaje ce alteori nu au legătură cu întâmplarea mediatizată, dar mai ales nu contribuie la elucidarea cazului.