Maia Sandu a acumulat peste 57 la sută din sufragii, în timp ce contracandidatul său, Igor Dodon, susținut de PSRM, a obținut 42.53 din voturi . Lidera PAS, Maia Sandu, a declarat după închiderea secțiilor de votare: „Am fost martorii unei mobilizări extraordinare a moldovenilor. În pofida crizei, în pofida neîncrederii față de instituții, în pofida unei campanii murdare, oamenii au ieșit la vot într-un număr foarte mare. Și aici în țară, și în diaspora, oamenii au ieșit la vot, pentru că le pasă, oamenii vor ca vocea lor să fie auzită; oamenii vor ca să fie respectați; oamenii vor ca puterea să le ofere soluții la problemele lor. Oamenii noștri au demonstrat că, oricât de departe ar ajunge, le pasă de țara lor, le pasă de rude, le pasă de casa lor.” Despre rezultatele alegerilor, discutăm cu analistul politic Nicolae Negru.
Europa Liberă: Dle Negru, dacă ați face o ierarhie a motivelor care au dus la un decalaj de voturi între Igor Dodon și Maia Sandu, care ar fi? Ce motive ați pune în această ierarhie?
### Vezi și... ### Maia Sandu, primele declaraţii după închiderea secţiilor de votareNicolae Negru: „Bine, primul motiv eu l-aș pune imaginile cu punga de bani pe care a acceptat-o Dodon de la Plahotniuc, imagini care au circulat și le-a văzut aproape fiecare cetățean al Republicii Moldova. Pe urmă, desigur că agresivitatea dlui Dodon, încercarea de a manipula cetățenii, de a-i porni o parte de cetățeni împotriva altei părți de cetățeni. Mă refer, de pildă, la declarațiile lui de după primul tur că cei din afara Republicii Moldova s-ar afla într-o lume paralelă, că nu ar fi la curent cu ceea ce se întâmplă în Republica Moldova. Eu cred că această declarație nefericită i-a mobilizat pe cetățenii din afara Republicii Moldova să iasă la vot și s-a văzut lucrul acesta. Dacă în primul tur au ieșit 150 de mii de alegători peste hotarele Republicii Moldova, acum peste 262 de mii au votat și majoritatea dintre ei, așa cum arată numărătoarea, au votat împotriva lui Igor Dodon. Și desigur că mai punem aici și așa-zisa politică externă echilibrată, cu care se laudă dl Dodon, dar care, de fapt, este o politică de vasalitate față de Rusia. Disponibilitatea lui de a testa vaccinul „Sputnik V”, fabricat în Rusia, desigur că i-a jenat și pe unii cetățeni de etnie rusă, cunosc lucrul acesta nu din auzite. Cred că acestea sunt motivele principale din care a pierdut dl Dodon.”
Europa Liberă: Dacă ne referim la electorat, ce moștenire i-a rămas Maiei Sandu, cât de divizat este electoratul după acest scrutin electoral?
Nicolae Negru: „Electoratul este într-adevăr divizat, dar nu chiar atât de divizat. Maia Sandu a obținut o victorie convingătoare, acum diferența de voturi dintre ea și Dodon e de peste 240 de mii (n.r. - după numărarea a 99,49% din voturi). Eu cred că o să ajungă la peste 260 de mii de voturi. Maia Sandu a câștigat mai cu seamă la Chișinău. Trebuie să luăm în calcul că nu demult socialiștii câștigaseră Chișinăul, mă refer la primarul socialist, Ion Ceban, și acum în Chișinău dl Dodon a pierdut lamentabil, putem să spunem, a pierdut chiar și acolo unde câștigase în primul tur. În sectorul Botanica, de exemplu, în primul tur dl Dodon a luat mai multe voturi decât Maia Sandu, acum și acolo a pierdut dl Dodon. E un semnal că ceea ce făcea dl Dodon nu era apreciat nici de minorități, nu era apreciat nici de cei care se numărau printre simpatizanții săi. Și lucrul acesta s-a văzut, de altfel, și vinerea trecută, atunci când el i-a chemat pe chișinăuieni, pe simpatizanți să se adune la miting în susținerea candidaturii sale și în loc de 20 de mii, câți au fost anunțați, au venit o treime. Chiar și posturile de televiziune din Rusia au semnalat această slabă reacție a chișinăuienilor la apelurile lui Dodon.”
Acum în Chișinău dl Dodon a pierdut lamentabil...
Europa Liberă: Dle Negru, vă invit să ascultăm și declarația candidatului Igor Dodon, susținut de PSRM, la scurt timp după încheierea scrutinului electoral.
Igor Dodon: „Gata, alegerile s-au finalizat. În afară de faptul cine va obține cel mai mare număr de voturi în această campanie prezidențială, contează foarte mult ce se va întâmpla în Republica Moldova, ce facem în Parlament. Și eu, în calitate de lider al celui mai mare partid din Republica Moldova, cu cea mai mare prezență în Parlamentul Republicii Moldova, mă refer la socialiști, și ca politician responsabil vreau să vă spun că cu toții trebuie să ne concentrăm asupra acestor așteptări ale oamenilor. Prea tare s-a divizat societatea în aceste o lună și jumătate, două de campanie electorală. Eu sunt gata să trag linie, sunt gata să fiu în dialog cu toți, absolut cu toți din parlament care sunt partide responsabile pentru a lua decizia cum ne mișcăm mai departe. Totul va fi bine.”
Europa Liberă: Așadar, dle Negru, o observație din declarația dlui Dodon: a subliniat că rămâne liderul celui mai mare partid, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova și, între altele, într-un interviu oferit pentru Europa Liberă între cele două campanii electorale, domnia sa a menționat că, de fapt, președintele este o funcție fără putere. Ce mesaje, din punctul Dvs. de vedere, putem citi între aceste declarați?
### Vezi și... ### Președintele Igor Dodon declară că va „apăra în justiție” votul alegătorilor săiNicolae Negru: „În primul rând, am impresia că e o apucare de prăjină. Ura și ceea ce vorbea el, divizarea din societate este contribuția domniei sale. El ar fi trebuit să-și asume acest rol de divizator al cetățenilor Republicii Moldova. Pe urmă, probabil, el face anumite aluzii la o nouă alianță sau o nouă majoritate parlamentară despre care el vorbea și până la alegeri și cred că vrea să-i spună Maiei Sandu că îi va fi dificil să guverneze, neavând ea o majoritate parlamentară și că în continuare va depinde de Partidul Socialiștilor. Iarăși, dl Dodon și înainte de alegeri spunea că Maia Sandu sau fostul Bloc ACUM ar trebui să formeze o alianță cu socialiștii. Nu cred că PAS-ul sau ceilalți deputați de la PPDA vor accepta un asemenea mariaj postelectoral. Lucrurile sunt destul de complicate, partea grea abia începe pentru Maia Sandu. Ea a făcut anumite promisiuni care depind de o conlucrare eficientă cu parlamentul, nu știu dacă în condițiile în care Dodon vrea să rămână în continuare principala figură politică în Republica Moldova, nu știu dacă Maia Sandu va reuși ceva și, probabil, până la urmă va trebui să-și îndeplinească promisiunea de a dizolva acest parlament.”
Ura și ceea ce vorbea el, divizarea din societate este contribuția domniei sale...
Europa Liberă: Tocmai asta voiam să vă întreb. Colegul meu, scriitorul Iulian Ciocan, constata în această dimineață că „lupta pentru fotoliul prezidenţial e doar o bătălie, o etapă spre marea confruntare pentru parlament”. Cum vă așteptați să evolueze lucrurile și, da, mă refer la așteptarea legată de alegerile anticipate pe care a insistat inclusiv și insistă primarul de Bălți, Renato Usatîi? Credeți că există acest scenariu, are vreo șansă?
Nicolae Negru: „Desigur, presiunea cetățenilor contează. S-a văzut, de altfel, că o parte din electoratul lui Renato Usatîi a votat cu Maia Sandu. S-a văzut lucrul acesta, de exemplu, la Bălți. Dacă în turul întâi Maia Sandu obținuse la Bălți puțin peste 15%, în turul doi a luat peste 38 la sută, aproape 39 la sută. Același lucru este în Fălești, în Glodeni, în toate raioanele nordice și, prin urmare, va avea Maia Sandu un anumit sprijin din partea populației, dar contează ce vor face deputații. În această privință eu nu sunt sigur că deputații din Partidul Democrat, acum chiar deputații din Partidul Socialiștilor n-au să dorească alegeri anticipate, cum spuneau mai înainte sau cum spunea Dodon mai înainte, fiindcă se vede că popularitatea lui Dodon e în creștere foarte mare, iar noi știm că în alegerile parlamentare depinde foarte mult de cine este liderul, că de obicei se votează mai mult liderul decât, să zicem, o anumită doctrină, o anumită ideologie, anumite promisiuni, așa că, da, e o mare necunoscută ce se va întâmpla în continuare în Parlamentul Republicii Moldova. Toată lupta din stradă, toată lupta de pe teritoriul Republicii Moldova se mută acum în parlament.”
Europa Liberă: Dle Negru, și pentru ultima întrebare vreau să trecem de hotarul Republicii Moldova. Dna Maia Sandu a promis să ducă o politică externă echilibrată, astfel cumva să împace alegătorii care își îndreaptă privirea spre Est și cei care au simpatii pentru Vest. Vă imaginați că acest lucru este posibil?
### Vezi și... ### Maia Sandu promite relansarea relațiilor cu România și UcrainaNicolae Negru: „Trebuie să spunem că aceste alegeri au fost și un fel de referendum pentru așa-zisa politică externă echilibrată a președintelui Igor Dodon. Ea, după cum am spus mai înainte, nu a fost echilibrată, dimpotrivă a fost o politică de vasalitate față de Rusia și o politică de izolare față de Uniunea Europeană, față de Occident, în general.”
Europa Liberă: Tocmai de asta întreb dacă e posibilă una veritabilă.
Nicolae Negru: „Da, eu cred că Maia Sandu, în primul rând, poate rupe acest cerc al izolării. De acum reprezentanți ai Occidentului și-au exprimat disponibilitatea de conlucrare cu noua președinție a Republicii Moldova și, în al doilea rând, eu cred că și Federația Rusă își va revizui sau va fi nevoită sub această presiune a rezultatelor electorale să-și revizuiască atitudinea față de Republica Moldova, să nu mizeze doar pe o singură persoană, cum a fost până acum, doar pe Igor Dodon, și să-și reseteze, reconstruiască relațiile cu Republica Moldova, așa cum o fac toate statele lumii, să recunoască suveranitatea și independența Republicii Moldova, să renunțe la planurile ei de atragere a Republicii Moldova în sfera ei de influență. Lucrul acesta va fi greu, dar sper că spre asta ne vom mișca, fiindcă dacă nu va renunța Rusia, atunci, nu știu, Maia Sandu nu va reuși să meargă pe puntea cea pe care mergea Igor Dodon, dar lucrul acesta nu va fi din vina ei.”