Republica Moldova nu țintește să fie membră NATO, a declarat șeful diplomației moldovene Nicu Popescu, vorbindu-le jurnaliștilor la reuniunea miniștrilor de Externe ai Alianței Nord Atlantice de la București.
El a menționat că statutul de neutralitate al Moldovei este prevăzut în Constituție, adăugând însă că neutralitatea nu înseamnă autoizolare, demilitarizare, sau indiferență față de ce se întâmplă în lume.
„Moldova este interesată să-și fortifice reziliența inclusiv prin NATO”, a declarat Popescu, afirmând că Moldova este prezentă la întâlnirea ministerială NATO pentru a fi mai vizibilă pe arena internațională și pentr a-și face parteneriate cu acele țări și organizații care susțin libertatea R. Moldovei, integritatea teritorială și democrația.
„Pe arena internațională trăim într-o regiune dificilă, afectată de agresiunea brutală a Rusiei împotriva Ucrainei, fapt care are consecințe dramatice pentru țara noastră”, a mai declarat Popescu enumerând că spațiul aerian al R. Moldova a fost de survolat rachete rusești care ținteau Ucraina, o rachetă a căzut pe teritoriu moldovean și că Moldova a rămas în beznă deja de două ori din cauza bombardamentelor rusești asupra infrastructurii energetice din Ucraina.
Miniștrii de externe din NATO au promis în cadrul reuniunii un „sprijin individualizat” mai puternic pentru Republica Moldova și alte două „țări partenere”, pe care le găzduiesc la București, în zilele de 29-30 noiembrie.
La reuniune axată pe sprijinul pentru Ucraina invadată de Rusia, R. Moldova a fost invitată ca țară parteneră a Alianței Nord Atlantice, alături de Georgia și Bosnia-Herțegovina, iar o sesiune specială dedicată acestora este programată pentru 30 noiembrie.
### Vezi și... ### NATO promite „sprijin individualizat” Moldovei și altor țări partenere