Nicu Popescu se declară sceptic cu privire la șansele ca R. Moldova să primească creditul agreat la Moscova

Nicu Popescu în studioul Europei Libere. 15 octombrie 2019

Nicu Popescu, fostul ministru de externe în guvernul condus de Maia Sandu, se declară sceptic cu privire la șansele ca R. Moldova realmente să primească un credit avantajos de câteva sute de milioane de dolari (se vorbește de 300 până la 500 de milioane de dolari) din partea Rusiei pentru că „Federația Rusă nu este un partener foarte generos nici măcar pentru aliații săi. Uitați-vă la ce spune președintele Lukașenko despre Federația Rusă, uitați-vă ce spune fostul președinte Nazarbaiev despre relația cu Federația Rusă. Toți sunt foarte frustrați, pentru că Federația Rusă nu este un partener foarte generos, spre deosebire de Uniunea Europeană sau Statele Unite”.

Într-un interviu cu Europa Liberă, Nicu Popescu aduce ca argument faptul că: „Federația Rusă anul trecut a reprezentat sub 10 la sută din exporturile Republicii Moldova comparativ cu aproape 70 la sută din exporturile Republicii Moldova care merg pe piața europeană. De ce se întâmplă acest lucru? Pentru că piața europeană este mult mai deschisă și pentru că Rusia deliberat de aproape 15 ani nu își dorește ca Republica Moldova să exporte mai mult pe piața Federației Ruse. Aceste politici ale Federației Ruse s-au aplicat și față de președintele Voronin, și în ultimii 10 ani și în deja peste 3 ani de președinție a președintelui Dodon, Federația Rusă nu face concesii serioase nici în plan comercial și nici în plan financiar.”

Creditul rusesc, menționat în cursul primei vizite la Moscova făcută de noul premier Ion Chicu, ar urma să fie folosit pentru investiții în modernizarea infrastructurii rutiere.

Interviul integral cu fostul ministru de externe Nicu Popescu va fi publicat duminică, 26 ianuarie pe pagina de internet a Europei Libere și în emisiunea „Dis de dimineață cu Europa Liberă” de luni, 27 ianuarie, ora 6.30 am.