Noi fortificații în apropierea unei presupuse tabere Wagner din Belarus (foto satelit)

Belarus - Imagine din titlu. Construcția de fortificații pe terenul de instrucție militară „Repișcia" de lângă Asipovici, nu departe de lagărul Wagner. 31 iulie 2023

Fortificațiile sunt construite în ritm alert lângă tabăra grupului privat de mercenari Wagner din satul Țel din estul Belarusului.

Acela este locul unde se crede că s-au stabilit trupele companiei lui Evgheni Prigojin, după revolta ratată organizată în Rusia, la sfârșitul lunii iunie.

### Vezi și... ### Observatorii militari spun că mii de mercenari Wagner au ajuns în Belarus după rebeliune

Imaginile captate de serviciul Planet Labs obținute de RFE/RL arată, după ce se pare, niște tranșee săpate pe poligonul militar de la Repișcia, la 15 kilometri de presupusul lagăr Wagner. În apropierea șantierelor pot fi văzute buldozere și microbuze.

Imaginile anterioare de la Planet Labs au arătat acumularea unui număr tot mai mare de echipamente, camioane și alte tipuri de vehicule în Țel.

La sfârșitul săptămânii trecute, Ministerul Apărării din Belarus a declarat că intenționează să efectueze exerciții militare cu o brigadă de artilerie la Repișcia care vor fi monitorizate de instructori de la Wagner. În manevre vor fi implicate și drone.

În ultimele zile, Wagner a publicat un videoclip cu ceea ce a numit „construirea taberei sale fortificate într-o pădure”. Tranșeele din videoclip erau echipate cu dispozitive de încălzire pentru utilizare pe timp de iarnă. Nu se poate ști cu exactitate în ce loc a fost filmat videoclipul.

Luna trecută, Prigojin, fondatorul și liderul lui Wagner, părea să fie în Belarus într-un videoclip în care își întâmpina luptătorii și spunea că vor ajuta la transformarea armata țării în a doua cea mai bună din lume.

### Vezi și... ### Africa sau moartea? Este puțin probabil ca Prigojin să rămână mult timp în Belarus

Soarta lui Prigojin și a trupelor sale este neclară după scurta revoltă din 23-24 iunie, cea mai mare amenințare din cei 23 de ani la putere ai președintelui rus Vladimir Putin.

Conducătorul Belarusului și aliatul apropiat al lui Putin, autoritarul Aleksandr Lukașenko, a fost implicat în negocieri care au pus capăt revoltei prin acordul cu Prigojin și Putin care prevedea ca trupele Wagner și liderul lor să plece în Belarus, să demisioneze sau să semneze contractul cu Ministerul Apărării.

Prigojin a fost văzut de atunci în Rusia și se crede că face naveta între cele două țări. La câteva zile după declarația lui Lukașenko, în Țel a început să apară o tabără.

### Vezi și... ### Belarus desființează trei tabere de antrenament ale armatei ruse (imagini din satelit)

Trupele Wagner au jucat un rol-cheie în invazia Ucrainei de către Rusia, ajutând la ocuparea unei mari părți a orașului Bahmut după aproape 10 luni de lupte intense. Prigojin afirma că, în timpul luptelor pentru Bahmut, a pierdut 20 de mii de oameni.