Mii de mercenari ai grupului Wagner din Rusia au sosit în Belarus după scurta rebeliune a grupului, a anunțat luni un grup militar de monitorizare.
Între 3.450 și 3.650 de soldați au ajuns într-o tabără din apropiere de Asipovici, localitate situată la 230 de kilometri nord de granița cu Ucraina, potrivit Belaruski Hajun, un grup activist care urmărește mișcările trupelor în interiorul țării.
Președintele belarus Alexandru Lukașenko a salutat venirea forțelor Wagner în țară după ce a intermediat luna trecută un acord între Kremlin și șeful mercenarului Evgheni Prigojin, punând capăt revoltei eșuate a grupului împotriva liderilor militari ruși.
Șeful Wagner a numit revolta un „marș al justiției” care intenționa să-i înlăture pe liderii militari din fruntea armatei ruse. Mercenarii s-au confruntat cu puțină rezistență și au doborât cel puțin șase elicoptere militare și o aeronavă, ucigând mai mulți militari.
Revolta a reprezentat cea mai serioasă amenințare pentru președintele rus Vladimir Putin din cei 23 de ani de guvernare, erodându-i autoritatea și expunând slăbiciunea guvernului.
Imaginile din satelit arată că mercenarii Wagner au adus cu ei în Belarus aproximativ 700 de vehicule și echipamente de construcții, informează Belaruski Hajun. Prigojin a înregistrat o „companie de administrare imobiliară” în Belarus săptămâna trecută sub numele Concord Management and Consulting. Documentele analizate de instituția media independentă din Belarus reform.by au arătat că adresa înregistrată a companiei se afla în aceeași localitate cu tabăra de mercenari Wagner.
Între timp, oficialii locali au declarat luni că mercenarii continuă să antreneze trupele belaruse, inclusiv pe terenurile de antrenament din apropierea graniței cu Polonia. „Luptătorii Wagner care au fost implicați directîn lupte își transmit valoroasele informații și experiența militarilor noștri”, a declarat Ministerul Apărării din Belarus într-un comunicat.
Întâlnindu-se duminică cu președintele rus, Lukașenko a spus că trupele lui Wagner „l-au presat” să-i lase să facă „o excursie” în Polonia.
Remarcile au fost în mare parte contrazise de experți. Institutul American pentru Studiul Războiului susține că trupele Wagner din Belarus nu pot reprezenta o primejdie pentru Ucraina și Polonia.
„Nu există nicio indicație că luptătorii Wagner din Belarus au armamentul greu necesar pentru a lansa o ofensivă serioasă împotriva Ucrainei sau Poloniei fără o reînarmare semnificativă”, a declarat grupul de reflecție într-o declarație duminică.
De asemenea, șeful adjunct al Direcției principale de informații a Ucrainei, Vadim Skibițki, a declarat că nu există nicio „amenințare directă” din partea mercenarilor ruși din Belarus, dar că Kievul va fi cu ochii pe luptătorii Wagner.
„Evaluarea noastră este foarte simplă: astăzi nu există nicio amenințare directă (din Belarus), dar suntem pregătiți. Monitorizăm tot ce are legătură cu așa-numitul sistem de apărare antirachetă Wagner”, a spus el jurnaliştilor, potrivit canalului Telegram al direcţiei.