Un eveniment organizat în Parlamentul European sub patronajul unui europarlamentar estonian de la grupul PPE, unde alături de oficiali europeni au participat și experți ruși și ucrainieni, a tras încă o dată semnalul de alarmă cu privire la controversatul proiect energetic Nord Stream 2, o co-producție ruso-germană. „Pune în pericol nu doar securitatea energetică a UE, siguranța energetică și economică a Ucrainei, dar însăși securitatea continentului”, au declarat o serie de experți. Este și părerea deputatei ucrainiene Olga Bielkova, expert în energie și fost vicepreședinte al Comisiei pentru energie din Rada de la Kiev. În cazul în care Nord Stream 2 va fi pus în funcțiune, Ucraina nu va garanta furnizarea de gaz în situații de blocaj sau de incapacitate a Nord Stream 2, spune Bielkova într-un interviu cu Europa Liberă.
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Doamnă Bielkova, de ce este Nord Steam 2 periculos pentru Ucraina și pentru UE?
Olga Bielkova: „Multă lume spune că Nord Stream 2 este periculos pentru Ucraina și sunt de acord 100% cu asta. Nu doar că ne taie o parte substanțială din PIB, dar ne pune în pericol securitatea militară. Conducta de gaz rusesc care traversează Ucraina este garanția noastră suplimentară că, în interdependența dintre Rusia și Europa, Rusia are nevoie să livreze gaz Europei prin această conductă. Dar o dată ce Nord Stream 2 va fi funcțională, capacitatea tuturor conductelor existente deja, Nord Stream 1, Turkish stream, va face prezența Ucrainei în acest peisaj inutilă. Noi nu va mai trebui să transportăm nimic.
Your browser doesn’t support HTML5
Ucraina însă nu dorește să fie doar o opțiune de rezervă, doar pentru situații de criză. Este vorba de un sistem pe care trebuie să îl menținem funcțional și eficient, peste 10 000 de oameni lucrează în acest sistem. Rușii spun că vor face ei optimizarea sistemului, și spun asta cât se poate de public. Ideea este că din clipa în care nu vor mai avea nevoie de noi vor folosi forța militară pentru a intra și mai mult în teritoriul Ucrainei. Au anexat deja Crimea, au provocat și mențin conflictul din Donbas. De aceea, Ucraina percepe proiectul Nord Stream 2 ca pe o amenințare directa la securitatea sa.
Mai mult, dacă ne uităm ce se întâmplă în Marea Baltică, înțelegem că aceste proiecte, Nord Stream 1 şi 2 au devenit de o importanță strategică pentru Rusia. De aceea rușii și-au întărit prezența militară acolo.”
Europa Liberă: Germania are însă altă părere.
Olga Bielkova: „Politicienii germani par să nu înțeleagă amenințările care vin cu acest proiect, și nu vorbim doar de amenințări la adresa Ucrainei, ci și la adresa Germaniei și a UE. Am văzut și în timpul vizitelor mele la Berlin: fie nu sunt interesați să le vorbim despre amenințările potențiale, fie văd într-o cheie pozitivă proiectul, fie găsesc o explicație.
Aș vrea să explic amenințările. În primul rând, aș începe prin a aminti că Uniunea Sovietică avea un sistem sigur de livrare a gazelor. A livrat la timp şi întocmai contractelor cu partenerii de atunci. Dar să nu uităm că asta s-a bazat pe tranzitul frățesc care funcționa atunci cu Ucraina Sovietică. Pentru că este vorba de un tranzit prin intermediul unei conducte terestre, este foarte simplu să rezolvăm, să reparam problemele care apar. Este total diferit pentru conducta din Marea Baltică, unde problemele care apar sunt foarte dificil de abordat şi reparat. Este nevoie de mai mult timp și mai multe resurse de toate tipurile. Strict tehnic dacă vorbim, asta înseamnă că trebuie să existe o opțiune de rezervă.
Dacă sistemul nostru este doar o opțiune de rezervă, nu este profitabil pentru noi să îl menținem...
Dar dacă sistemul nostru este doar o opțiune de rezervă, nu este profitabil pentru noi să îl menținem. Ceea ce înseamnă că cel mai probabil va trebui să anticipăm schimbările de care am discutat mai devreme, ceea ce pune sub risc întregul tranzit de gaz care vine din Rusia către Germania. Dacă vor fi întreruperi, nu va fi nicio garanție că există o capacitate de gaz adițională disponibilă. Pe scurt, există acest risc al posibilelor întreruperi, căci Ucraina nu va accepta să fie doar opțiunea de rezervă care să ofere gaz doar în astfel de situații.”
Europa Liberă: Înțeleg că Ucraina dorește să își diversifice mixul energetic cu gaz lichefiat (LNG) din Statele Unite.
Olga Bielkova: „Ne aflăm într-o reală revoluție globală a resurselor de energie. Vedem China cumpărând LNG (gaz lichefiat) și sunt și alte țări care încearcă să își extindă rezervele de LNG.
Ucraina privește LNG-ul ca un aspect al diversificării. Ucraina se află în acest moment în procesul de întocmire a studiilor de fezabilitate pentru a vedea dacă poate sau nu profita de această adevărată revoluție a LNG. Lucrăm cu partenerii noștri americani pentru a vedea dacă este posibil, viabil și posibil tehnic să avem LNG în Ucraina. Unii dintre vecinii noștri, Lituania, Letonia și Polonia, consideră că LNG poate ajuta la diversificarea energetică și garanta libertatea alegerii partenerilor care să le furnizeze gaz.”
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Și ce așteptați de la UE?
Olga Bielkova: „Particip la astfel de reuniuni pentru a prezenta colegilor europeni pericolele potențiale ale unor astfel de proiecte ca Nord Stream 2. Parlamentul European a adoptat mai multe rezoluții în domeniul energetic și vom continua să încercăm să îi convingem să modernizeze pachetul energetic pentru diminuarea posibilității de a exista monopol energetic în UE. Ucraina face propriile ei reforme în domeniul energetic, facem totul pentru a respecta Pachetul energetic 3 al UE și aşteptăm ca aceleași reguli să fie aplicate și pentru Nord Stream 2”.