Noul coronavirus ar putea anula Olimpiada de la Tokyo

Un trecător purtând o mască chirurgicală trece pe lângă un afiș al Olimpiadei de la Tokyo

Îngrijorarea, spun corespondenții Reuters, se naște din faptul că visul Japoniei de a găzdui Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020 ar putea fi compromis de posibilitatea ca acest eveniment să fie un factor de risc al răspândirii noului coronavirus pe scară largă. Este o posibilitate care-i frământă peste poate pe organizatori, sponsori, firmele media care au cheltuit miliarde de dolari în derulare, ba chiar și pe turiști.

Thomas Bach

Președintele Comitetului Internațional Olimpic (CIO), Thomas Bach, a declarat la sfârșitul lunii trecute că organismul pe care-l conduce este „pe deplin decis” să organizeze 24 iulie, jocurile programate, iar un oficial japonez senior a declarat pentru Reuters că nu există un „Plan B". Așadar, organizarea Olimpiadei merge înainte în ciuda riscurilor reprezentate de noul coronavirus.

Dar care sunt factorii financiari și economici de risc?

Să vedem, mai întâi, costurile organizării

Organizatorii au spus, în decembrie, că jocurile ar putea costa aproximativ 1,35 trilioane de yeni (12,35 miliarde de dolari), sumă care nu includea însă alte aproximativ trei miliarde de yeni pentru strămutarea maratonului și a altor evenimente de atletism din Tokyo în orașul nordic Sapporo pentru a evita căldura verii.

Bugetul Olimpiadei Tokyo 2020 este împărțit între comitetul de organizare și guvernele locale și naționale; CIO a contribuit cu peste 800 de milioane de dolari.

Organizatorii spun că guvernul național va fi plătit aproximativ 150 de miliarde de yeni - în principal pentru finanțarea unui nou stadion național.

Cu toate acestea, Consiliul de audit al Japoniei evaluase diferit cheltuielile guvernamentale între oferta din 2013 și 2018 la 1,06 trilioane de yeni (9,81 miliarde de dolari), discrepanță pe care organizatorii au pus-o pe seama înțelesului dat cheltuielilor „legate de jocuri”.

Care este opinia sponsorilor despre posibilitatea anulării?

### Vezi și... ### UE: pericolul coronavirusului a fost reevaluat de la „mediu” la „ridicat”


În ceea ce privește cheltuielile sponsorilor, Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020 au generat venituri record de peste trei miliarde de dolari. În această sumă nu sunt incluse parteneriatele cu companiile japoneze Toyota, Bridgestone și Panasonic, precum și altele precum Samsung din Coreea de Sud, care printr-un program de sponsori TOP, au tranzacții separate cu CIO în valoare de sute de milioane de dolari.

Asigurările ar putea înregistra ceva pierderi. Asigurătorii la nivel mondial se confruntă cu o factură stufoasă și costisitoare, dacă coronavirusul forțează anularea Jocurilor, estimările privind costul asigurării întregului spectacol sportiv fiind de miliarde de dolari.

Costul asigurat al Olimpiadei 2020 este estimat la două miliarde de dolari


CIO beneficiază de aproximativ 800 de milioane de dolari pentru fiecare ediție a Jocurilor Olimpice de vară, care acoperă cea mai mare parte a investiției de aproximativ un miliard de dolari pe care o realizează orașele gazdă. Sursele din domeniul asigurărilor au estimat că se va plăti o primă de aproximativ 2-3%, oferind o poliță de până la 24 de milioane de dolari pentru a asigura evenimentul de la Tokyo. Experții firmei de analiză și servicii financiare Jefferies estimează costul asigurat al Olimpiadei 2020 la două miliarde de dolari, inclusiv drepturile TV și sponsorizare, la care se adaugă 600 de milioane de dolari pentru protocol.

Câți bani vor câștiga/investi mass-media în Olimpiada de la Tokyo?

Certamente, nu puțini! NBC Universal anunța în decembrie că a vândut deja spații publicitare de peste un miliard de dolari în transmisiile Jocurilor pe teritoriul SUA și că va depăși cu siguranță 1,2 miliarde de dolari, informează Variety. Compania-mamă, Comcast, a fost de acord să plătească 4,38 miliarde de dolari pentru drepturile DE transmisiune pe continentul nord-american pentru patru olimpiade din 2014 până în 2020, adaugă reporterii de la Variety.

Discovery Communications, compania proprietară a canalului de televiziune Eurosport, a fost de acord să plătească 1,3 miliarde de euro (1,4 miliarde de dolari) pentru transmiterea Jocurilor Olimpice din 2018 până în 2024 în toată Europa.

### Vezi și... ### Banca Centrală a Chinei injectează bani în economie pentru lupta cu coronavirusul ucigaș

Economia niponă ar putea continua trendul negativ

Anularea Olimpiadei ar avea cel mai semnificativ impact asupra economiei nipone. Previzibil, nu? Cea mai mare parte a cheltuielilor interne pentru olimpiadă a fost făcută. Un studiu al Băncii Japoniei, estima în 2016, că cheltuielile legate de jocuri vor ajunge la 0,6% din produsul intern brut (PIB) în 2018 și că vor fi sub 0,2% din PIB în 2020.

Turismul, care a contribuit enorm la recenta creștere economică a Japoniei și ar putea aduce beneficii și în acest an, deși economiștii au avertizat asupra riscul reprezentat de pericolul răspândirii coronavirusului. Anul trecut, Japonia a avut 31,9 milioane de vizitatori străini, care au cheltuit aproape 4,81 trilioane de yeni (43,1 miliarde de dolari). Nomura Securities prevede că turismul legat de Olimpiadă ar putea atrage de 240 de miliarde de yeni, sumă care s-ar putea volatiliza dacă Olimpiadele ar fi anulate.

Călători cu metroul în stația Marunouchi


Economistul Kiichi Murashima de la Citigroup Global le-a spus jurnaliștilor de la Reuters că o reducere a numărului de turiști care vine pentru aceste evenimente sportive ar reduce cu 0,2 puncte procentuale creșterea PIB în trimestrul iulie-septembrie față de trimestrul anterior. Dar el a adăugat că înfricoșătorul impact al virusului asupra unei economii japoneze care gâfâie deja și asupra creșterii globale, dacă răspândirea nu se va opri, ci va continua, va fi că PIB-ul Japoniei ar putea avea o creștere zero sau chiar negativă în trimestrul iulie-septembrie. Deci va continua trendul negativ.

Dacă virusul nu va fi controlat, scenariul care miza pe recuperarea economiei japoneză după două trimestre de creștere negativă până în martie va eșua, a spus Jesper Koll, consilier principal la WisdomTree.

### Vezi și... ### În Japonia, un tradițional turneu de sumo se va desfășura fără spectatori

The show must go on!
Organizatorii niponi au o soluție. Contractul Comitetului olimpic de la Tokyo cu Comitetul Olimpic Internațional permite amânarea jocurilor până la sfârșitul anului, a spus vineri ministrul olimpic al Japoniei, pentru a răspunde îngrijorării politicienilor că focarul de coronavirus ar putea obliga CIO să anuleze Olimpiada. „Contractul solicită ca jocurile să aibă loc în 2020. Acest lucru ar putea fi interpretat ca permițând amânarea", a spus Seiko Hashimoto, ca răspuns la o sesizare parlamentară. Conform acordului de găzduire, dreptul de a anula organizarea jocurilor aparține CIO. Thomas Bach, președintele CIO, declara săptămâna trecută că organizația sa a fost „pe deplin decisă” să organizeze Olimpiada de la Tokyo conform programului, în ciuda răspândirii coronavirusului. Hashimoto a spus că guvernul Japoniei și Tokyo sunt încă decise să găzduiască evenimentul sportiv care ar urma să înceapă pe 24 iulie.