Nu este exclusă o nouă criză a gazelor (Mold-street)

RUSSIA-UKRAINE/GAS-ROUTES

„Nu este exclusă repetarea unor situații de criză ca cele din octombrie și noiembrie” legate de plata livrărilor de gaz către Gazprom, ținând cont de faptul că prețul gazului pe piața europeană continuă să crească vertiginos. Marți s-a înregistrat o nouă creștere de 30%.

Ion Preașcă, redactorul publicații Mold-street.com și expert în energetică, a declarat Europei Libere că „avem un preț de achiziție care e cu 200 de dolari mai mare decât prețul inclus în tarif, respectiv nu este clar cum o să fie în stare Moldovagaz să achite livrările de gaz de la Gazprom, iar diferența care apare este foarte mare. Dacă nu era această componentă spot, lucrurile erau mai previzibile, pentru că prețurile la produsele petroliere rămân relativ stabile în ultimele luni. Dar așa cum stau lucrurile, problema scumpirilor și a riscului rămânerii fără gaze nu a fost încă depășită.”

Noul acord pe cinci ani, încheiat în octombrie cu Gazprom nu a fost publicat, dar există totuși informații neoficiale că prețul din el s-ar baza pe o formulă care depinde în proporție de 70 la sută vara și 30 la sută iarna de cotațiile internaționale la prețul gazelor (prețul spot).

### Vezi și... ### Ce capcane ascund înțelegerile Chișinăului cu Gazprom-ul (Aura Săbăduș, ICIS)

Asta ar însemna că ori de câte ori sunt înregistrate creșteri pe piața internațională, crește și prețul de achiziție pentru Moldovagaz. În acest moment, se estimează că prețul gazului livrat de Gazprom în ianuarie s-ar putea ridica cu 100 de dolari, la 647 față de 550 de dolari în decembrie 2021.

În noiembrie 2021, R. Moldova a fost la pas de a pierde livrările de gaze pentru că nu achitase consumul curent față de Gazprom.

Se adaugă problema unei datorii istorice a malului drept, estimată de Gazprom la peste 700 de milioane de dolari – sumă contestată la Chisinău. Datoria va face obiectul unei expertize externe (unui audit).