Linkuri accesibilitate

Autoritățile se așteaptă la o nouă criză energetică


Prețul gazelor naturale pe piața europeană a continuat să urce și miercuri, 5 ianuarie, după o creștere explozivă de 30% înregistrată cu o zi mai devreme, pe fundalul tensiunilor geopolitice între Rusia, principalul furnizor, și Occident.

Autoritățile se așteaptă la o nouă criză energetică
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:55 0:00

Scumpirile de după Anul Nou sunt puse pe nervozitatea cumpărătorilor îngrijorați de faptul că, în timp ce consumul pe timp de iarnă este ridicat, livrările de gaze rusești prin Ucraina sunt mici. Iar soarta gazoductului Nord-Stream II prin Marea Baltică pe care l-a construit Rusia pentru a-și dubla exportul direct către Germania rămâne incertă. În cazul R. Moldova, care primește gaze de la concernul rus de stat Gazprom conform unui contract nou, încheiat în noiembrie, prețul nu fluctuează atât de tare. Dar se crede că formula de calcul, care nu a fost făcută publică, este influențată de evoluția prețului pe piață. Așa încât unii experți au calculat că pentru luna ianuarie gazul se poate scumpi cu încă 100 de dolari mia de metri cubi.

Calculele, făcute publice de site-ul cu profil economic de la Chișinău mold-street.com, rezultă dintr-o prognoză pe care o face Gazprom lunar pentru luna viitoare. Astfel, pentru ianuarie, prețul prognozat la care Gazprom ar putea livra R. Moldova gaze se va ridica la 647 de dolari pentru mia de metri cubi, a comunicat pentru publicația moldoveană compania - fiică de la Chișinău a Gazpromului, Moldovagaz.

Luna trecută, acest preț a fost de 550, adică cu 100 de dolari mai puțin. Când a calculat ultima dată tarifele, în noiembrie, agenția națională pentru reglementări în energetică de la Chișinău s-a raportat, însă, în general la un preț mediu de achiziție de doar 430 de dolari, ceea ce înseamnă că dacă prognozele de preț ale Gazprom se vor adeveri, achizițiile vor fi în această lună deja cu tocmai 200 de dolari mai scumpe decât prețul prevăzut în tarife.

Pe fundalul îngrijorărilor legate de viitoare dificultăți de plată cu care este foarte probabil să se confrunte Moldovagaz deja din 20 ianuarie – data limită de plată lunară a consumului curent către furnizorul rus - președinta Maia Sandu a convocat de urgență marți consiliul suprem de securitate. Președinția a fost atentă în declarațiile pe care le-a făcut ulterior acestei ședințe, spunând doar într-un comunicat că s-au dezbătut căi de prevenire a unei noi “potențiale crize energetice” și că guvernul trebuie să se gândească la soluții.

R. Moldova s-a confruntat deja o data cu o astfel de criză mai întâi în octombrie, când Gazprom i-a redus cu o treime livrările, iar guvernul s-a văzut nevoit să procure gaze la prețuri mari, de piața, de la furnizori internaționali, doar ca să poată să-și asigure presiune suficientă în gazoducte, dar și ulterior în noiembrie, când guvernul a trebuit să aloce din buget 74 de milioane de lei, pentru a plăti consumul curent către Gazprom-ul, care o amenințase cu sistarea livrărilor în caz de neplată.

O concluzie pe care o formulează și articolul de azi din mold-street.com pe marginea situației curente e că „nu este exclusă repetarea unor situații de criză ca cele din octombrie și noiembrie”, iar redactorul acestei publicații, jurnalistul și expertul în energetică, Ion Prească, ne-a explicat astfel premisele acestei constatări:

„Pentru că avem un preț de achiziție care e cu 200 de dolari mai mare decât prețul inclus în tarif, respectiv nu este clar cum o să fie în stare Moldovagaz să achite livrările de gaz de la Gazprom, iar diferența care apare este foarte mare. Dacă nu era această componentă spot, lucrurile erau mai previzibile, pentru că prețurile la produsele petroliere rămân relativ stabile în ultimele luni. Dar așa cum stau lucrurile, problema scumpirilor și a riscului rămânerii fără gaze nu a fost încă depășită.”

Acordul din noiembrie cu Gazprom, încheiat după lungi și complicate negocieri conduse din partea Chișinăului de vice-premierul Andrei Spînu, nu a fost publicat, dar există totuși informații neoficiale că prețul din el s-ar baza pe o formulă care depinde în proporție de 70 la sută vara și 30 la sută iarna de cotațiile internaționale la prețul gazelor. Asta ar însemna că ori de câte ori sunt înregistrate creșteri pe piața internațională, crește și prețul de achiziție pentru Moldovagaz. În aceste condiții, așa cum estimează observatorii, opțiunile sunt puține și toate proaste pentru guvernul de la Chișinău. Din nou Ion Preașcă:

„Soluții ideale nu sunt: ori să majoreze tariful, ceea ce ar fi un pas privit foarte negativ de populație, ori să aloce din bugetul de stat bani, cum s-a procedat în noiembrie, pentru a acoperi această diferență. O soluție ar mai fi ca să încerce să negocieze cu Gazprom plata eșalonată a acestei datorii, dar Gazprom iarăși cred că o să ceară anumite lucruri. Moscova, așa cum a și demonstrat, nu e deloc cea care se ocupă de binefaceri.”

Guvernul abia urmează să comunice public ce soluție va aplica în situația de acum. O ajustare de tarife din partea ANRE ar trebui să se producă la fel ulterior, în această lună, așa cum anticipase anterior agenția, dar și vice-premierul responsabil cu infrastructura, Andrei Spînu.

XS
SM
MD
LG