Numărarea voturilor se apropie de sfârșit. La fel și incertitudinile

Numărarea voturilor din alegerile prezidențiale americane se apropie de sfârșit.

A venit momentul în care se poate spune că, după toate probabilitățile – și fără să existe până acum o confirmare oficială – Joe Biden va reuși că, pe baza votului, să-și adjudece suficienți delegați pentru a deveni președintele ales al Statelor Unite.

Your browser doesn’t support HTML5

Numărarea voturilor se apropie de sfârșit. La fel și incertitudinile

Biden conduce în toate statele încă considerate cheie – Pennsylvania, Georgia, Nevada și Arizona – și judecând în funcție de un unic criteriu, proveniență geografică a voturilor care încă nu au fost numărate, în Pennsylvania, după toate probabilitățile se va menține în frunte și doar acel stat îi este suficient pentru a cîștigă scrutinul. În condițiile în care rezultatele nu sunt încă oficiale și toate voturile trebuie numărate, va trebui așteptată confirmarea.

### Vezi și... ### Joe Biden cu un pas mai aproape de victorie: l-a depășit pe Donald Trump în voturile primite în Georgia

Dacă așa vor sta lucrurile însă, întrebarea următoare este legată de reacția președintelui Trump. În apariția sa publică de ieri, șeful executivului american a spus că, dacă se numără ceea ce a caracterizat drept „voturile legale”, el câștigă. Trump a afirmat că alegerile ar fi fost fraudate, fără să prezinte dovezi pentru această gravă acuzație. Și a lăsat să se înțeleagă că va apela la justiție. Numeroși observatori politici au caracterizat intervenția candidatului republican drept dezinformare și o încercare de a submina, în ochii susțînătorilor săi, sistemul electoral, unul dintre fundamentele democrației americane.

Nu se știe dacă Donald Trump va continuă pe aceași linie și după anunțarea rezultatelor. Dar ce se urmărește cu mare atenție este reacția partidului sau și a presei conservatoare. Unii dintre susținătorii președintelui și familia sau s-au făcut ecoul acuzațiilor îndemnând la lupta, pe un ton agresiv. Alții – între care și vicepreședintele Pence și liderul majorității republicane din Senat, Mitch McConnell - au spus că voturile legale trebuie numărate, folosind cuvântul „legale”, dar nefăcându-se ecoul apelului președintelui că numărătoarea să fie sistată, acolo unde ieri conducea. Alți republicani au criticat acuzațiile de fraudă, spunând că, dacă campania președintelui are dovezi, va trebui să le prezinte de îndată, implicația fiind că dacă nu are să se ferească de o retorică incendiară, care riscă să degenereze în exacerbarea conflictelor în societate sau chiar violență.

### Vezi și... ### SUA: numărătoarea voturilor continuă în „statele-cheie”

Testul acestei dinamici va fi acest sfârșit de săptămână. Echipa președintelui a pierdut până acum toate cazurile în instanța, cu excepția unuia care a dus la un aranjament cu privire la prezența observatorilor in Pennsylvania. Nu există până acum dovezi care să indice fraudarea alegerilor și care să dea speranțe că tribunalele ar putea întoarce rezultatul. Dar, firește, dacă republicanii optează pentru contestații in tribunale au dreptul să o facă, integritatea procesului și imaginea sunt foarte importante.