„Capitolul despre perioada dintre anii 1970 până în anii 2000 a fost complet rescris”, a declarat Vladimir Medinski, consilier naționalist al președintelui Vladimir Putin, care a ocupat funcția de ministru al Culturii între 2012-20 și este unul dintre autorii noului manual, la o prezentare pe 8 august.
El a spus că „a fost adăugat un capitol care acoperă perioada din 2014 până în prezent”, perioada, cu alte cuvinte, în care Rusia a anexat abuziv Crimeea, a provocat războiul secesionist din estul Ucrainei, urmat de invazia din februarie 2022.
„Include multe micro-istorii și fapte interesante. Multe ilustrații noi... Și, desigur, există un capitol separat dedicat „operațiunii militare speciale", a adăugat Medinsky, folosind eufemismul Kremlinului, consacrat prin lege, pentru a descrie invazia și războiul din Ucraina, care durează de 18 luni.
Criticii spun că noul manual nu are prea mult de-a face cu istoria, ci mai degrabă este o întoarcere la practicile de îndoctrinare ideologică în stil sovietic, care vizează tinerii care ar putea fi în curând recruții armatei. Cu unele excepții, la 18 ani, băieții sunt obligați să facă un an de armată.
### Vezi și... ### Françoise Thom, expertă în istoria URSS: „Prin propagandă, Putin și-a creat un popor pe măsur㔄Noul manual de istorie este o carte adresată băieților în prag de a fi recrutați și prietenelor lor”, a scris Aleksei Makarkin, șef adjunct al Centrului pentru Tehnologii Politice, pe Telegram. „Guvernul are puține canale eficiente de a comunica cu tinerii. Tinerii nu se uită la televizor și nu există nicio modalitate de a-i forța”.
„Istoria este transformată într-un instrument pentru a-i face pe elevi să se supună”, a declarat profesorul rus Dima Zitser pentru RFE/RL.
„Manipulare ieftină”
Europa Liberă nu a avut încă acces la manualul tipărit. La începutul lunii august, instituția de presă RBK a publicat fotografii cu ceea ce spunea că este manualul, inclusiv cuprinsul și câteva pagini despre războiul din Ucraina și relațiile Rusiei cu Occidentul.
Formularea din paginile prezentate în fotografiile publicate de RBK repetă tezele președintelui Vladimir Putin că Ucraina este un stat „ultranaționalist” și „neo-nazist”; că Kievul este controlat de Occident, care încearcă să dezmembreze Rusia și să-i fure resursele naturale; că experți NATO au împins Kievul să „atace Donbasul” în 2020; că Statele Unite, „în secret total”, au înființat „bio-laboratoare” în Ucraina; că Kievul a căutat „agresiv” să obțină arme nucleare, și multe altele.
Sancțiunile occidentale impuse Rusiei după anexarea Crimeei în 2014 și lansarea războiului hibrid din estul Ucrainei, precum și în urma invaziei din 2022, sunt descrise drept acte „absolut ilegale” care „ încalcă toate normele dreptului internațional”.
Potrivit fotografiilor publicate de RBK, manualul estimează, fără dovezi, că sancțiunile occidentale au dus la ceea ce este numit „furtul” a 300 de miliarde de dolari din proprietate privată și de stat rusă și susține în mod fals că acțiunile Occidentului „nu sunt diferite în esență” de jefuirea muzeelor sovietice de către forțele naziste în al Doilea Război Mondial.
„Principalul beneficiar al conflictului din Ucraina au fost Statele Unite”, se mai spune într-un paragraf în care războiul din Ucraina este pus la timpul trecut.
### Vezi și... ### Rusia lansează un manual de istorie cu o secțiune despre războiul din UcrainaTextul prezentat în fotografii îi avertizează pe elevi despre activitatea pretins nefastă a „agenților străini”, denumire care subsumează mulți activiști, instituții media și organizații ale societății civile care au fost închise sau sunt sub o presiune enormă în temeiul legislației privind „agenții străini”, adoptată în 2012 și care a fost extinsă an de an.
Le cere „să fie vigilenți”, să se apere de influența „opozanților”, a „liderilor de opinie” și a „bloggerilor populari”, ca să nu cadă pradă „manipulării ieftine”.
Textul include scurte schițe biografice ale soldaților ruși uciși în războiul din Ucraina.
„Există fotografii cu eroi”, a spus Medinsky la prezentarea din 8 august. „Totul a fost aprobat de comandanți și familii. De copiii eroilor. De soții și văduve."
„Istoria este crucială pentru noi”
Vladimir Medinsky, cel mai proeminent dintre autorii noului manual, este un istoric cu o reputație îndoielnică. Este autorul a numeroase cărți, printre care și o serie numită „Mituri”, în care încearcă să demonteze ceea ce susține că sunt stereotipuri pe care străinii le-au inventat pentru a discredita Rusia și pe ruși. Cartea sa „Război: Mituri ale U.R.S.S. 1939-45” a fost descris de istoricul Aleksei Isayev drept „agitprop” și „prostii”.
La prezentarea noului manualul de istorie în august, ministrul Educației, Serghei Kravtsov, l-a descris drept „parte a unei programe școlare integrate de literatură, studii sociale și istorie”.
„Subiectul istoriei este crucial pentru noi”, a spus el. „Președintele nostru a spus în repetate rânduri că nu ne putem distorsiona memoria istorică și că este important ca faptele obiective să fie predate în școli. Am adăugat în manuale, în special acesta pentru clasa a XI-a, faptele cele mai importante, relevante astăzi.”
### Vezi și... ### „Pregătire de luptă”: Școlile din Rusia continuă marșul spre militarizare„Fără logică și absurd din punct de vedere istoric”
Noul manual este cea mai recentă manifestare a programului de „educație patriotică” care a fost o trăsătură definitorie a celor peste două decenii ale „regimului Putin”. Anul trecut, Rusia a introdus o activitate școlară numită „Conversații importante”. Sunt ședințe săptămânale, la care profesorii „discută” teme patriotice și prezintă variantele Kremlinului despre subiecte de politică internă și internațională.
„Orice dictatură, în special cea care poartă un război agresiv în străinătate, are nevoie de acest lucru”, a spus fostul membru al parlamentului rus Aleksandr Osovțov, un critic al Kremlinului, care locuiește acum în străinătate. „În secolul XXI nu există altă modalitate de a justifica agresiunea străină decât prin mituri”.
„Regimul nu poate justifica, fie și superficial, ce face decât printr-un cocktail de mituri, fără logică și absurd din punct de vedere istoric, combinându-i pe Petru cel Mare, Ecaterina cea Mare, Lenin, Stalin și toți cei care pot fi cumva prezentați drept „creatori” ai pământurilor rusești”, a adăugat el.
„O țară cu un trecut imprevizibil”
Analistul politic rus Dmitri Oreșkin a spus că atitudinea guvernului Putin față de istorie se întoarce la practica sovietică în care „istoria nu are nicio legătură cu realitatea, are numai rolul de a oferi baza ideologică pentru întărirea autorităților”.
### Vezi și... ### Legitimitatea comparațiilor între totalitarismeIstoricul marxist Mihail Pokrovsky, care a supravegheat predarea istoriei în anii de după lovitura de stat bolșevică din 1917, a spus că „istoria este politică proiectată în trecut”, a remarcat Oreșkin.
„Adică, istoria se schimbă în funcție de interesele partidului de guvernământ”, a adăugat el. „De aceea Rusia sovietică a fost întotdeauna o țară cu un trecut imprevizibil”.
(Text tradus/editat de Ileana Giurchescu)