Your browser doesn’t support HTML5
La începutul acestei săptămâni, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică anunța o nouă majorare a prețurilor la carburanți, care a ridicat la peste un leu scumpirea din ultima lună. Decizia a stârnit mai multe critici, fiind preconizată și o acțiune de protest a unui grup de automobiliști.
A urmat însă intervenția premierului Pavel Filip, care a cerut ANRE-ului să-și suspende proaspăta decizie, iar autoritatea de reglementare în energetică a executat, remarcă jurnalistul specializat pe teme economice, Ion Preașca. În opinia lui, faptul că regulatorul energetic și-a anulat propria decizie pune la îndoială independența acestei instituții:
„Autoritățile nu înțeleg rolul acestei agenții și când văd că există un risc politic pentru ele, intervin în activitatea acestei autorități. Faptul principal este că ANRE a ascultat, nu a zis că o să analizeze sau o să facă ședință cu petroliștii ca să adopte o decizie mai clară. Deci avem o situație care se repetă frecvent și astfel de intervenții scad încrederea în această instituție. S-au făcut anumiți pași în anii trecuți pentru a asigura independența acestei instituții, dar însuși faptul că au acceptat să execute imediat, denotă că acei conducători de acolo sunt numiți pe criterii politice, nu profesionale.”
Jurnalistul mai atrage atenția că nu este pentru prima dată când autoritățile intervin pe subiectul tarifelor, lucru care în opinia sa generează și anumite riscuri:
Eu înțeleg, sunt consumatori, șoferi afectați, dar în principiu, toate aceste prețuri nu trebuie să depindă, nu trebuie să depindă de ciclurile electorale, trebuie să țină de logica economică...
„Fără o instituție independentă n-o să vină nici investitorii în sectorul energetic, al gazelor și produselor petroliere. Există o lege a pieței produselor petroliere, există o metodologie de calculare a prețurilor și faptul că un premier spune că prețurile trebuie să scadă, anulează toată această legislație, rezultă că specialiștii de la ANRE ori nu cunosc, nu fac calcule corecte sau sunt ignorate aceste prevederi ale legislației. Eu înțeleg, sunt consumatori, șoferi afectați, dar în principiu, toate aceste prețuri nu trebuie să depindă, nu trebuie să depindă de ciclurile electorale, trebuie să țină de logica economică.”
Dezbateri aprinse a provocat în această săptămână și știrea despre decesul unui tânăr, în urma unei bătăi cu implicarea unor luptători K1, tineri despre care presa a scris că ar fi apropiați ai deputatului democrat Constantin Țutu, care a practicat același gen de sport.
Jurnalistul de investigație de la Ziarul de Gardă Victor Moșneag spune că până la un moment acest caz se aseamănă cu cel al tânărului Andrei Brăguța, decedat în custodia statului. Acum ca și atunci, autoritățile au reacționat doar după ce cazul a ajuns în atenția publică și în continuare există multe semne de întrebare:
„În cazul acesta au fost reținute doar două persoane și o persoană este dată în căutare deși martorii care au fost acolo au spus că în acea bătaie au fost implicați șase, șapte sportivi sau chiar mai mulți. Pentru mine rămâne un semn de întrebare dacă doar două, trei persoane au fost implicate în această bătaie și dacă nu cumva, prin faptul că procuratura spune că nu există imagini video din momentul în care se bat cele două grupări, se încearcă cumva protejarea altor persoane care au fost în acea noapte acolo. Din câte am văzut din niște imagini publicate de un portal de știri, în preajma acelui local în care a fost această bătaie soldată cu deces, erau mult mai multe persoane și cred că este aproape imposibil ca să nu existe imagini video. Concluzia este că, de fapt, în Republica Moldova încă organele de drept mai au de lucru și că pentru ca ele să încerce să-și facă meseria corect, este nevoie de presiune din partea societății. Și nu știu dacă lucrul acesta este corect.”