Linkuri accesibilitate

Cum s-a ajuns de la o încăierare într-un club la o crimă?


Imagine simbol
Imagine simbol

Fostul boxer de performanţă Octavian Ţîcu sugerează că R. Moldova s-a întors în urmă cu câteva decenii, când cei mai mulţi luptători K1 ar fi făcut parte din lumea interlopă.

La Chişinău, de curând, corului de voci ce au condamnat crima de acum zece zile din faţa unui club de noapte din capitală, soldată cu moartea unui om, i s-a adăugat una de calibru – cea a fostului ministru al tineretului şi sportului, Octavian Ţîcu, fost boxer de performanţă. Acesta a pus responsabilitatea pentru omorul comis în acea noapte pe autorităţile democrate şi a avertizat asupra posibilităţii muşamalizării cazului. Critici, deja din partea unei asociaţii de profesionişti media, şi-a atras şi un site care a părut să sugereze ideea că victima nu ar fi chiar imaculată. Care e motivul acestei agitaţii?

Mai întâi într-un articol, iar apoi în două emisiuni televizate, Octavian Ţîcu a pretins că Republica Moldova s-a întors în urmă cu câteva decenii, când cei mai mulţi boxeri de performanţă ar fi făcut de fapt parte din lumea interlopă.

Cei la care se referă acum fostul ministru sunt kickboxerii din Asociaţia FEA (Fighting & Entertainment Association of Moldova ), condusă de Dorin Damir, el şi fin al preşedintelui PD, Vlad Plahotniuc, care antrenează luptători K1.

Doi dintre ei - foşti sau actuali, deocamdată nu e clar - sunt suspectaţi de implicarea în cazul din 19 mai. Când, la o săptămână de la bătaie, s-a aflat despre moartea unuia dintre participanţi, Damir a negat apartenenţa celor doi sportivi la FEA, dar presa a publicat numeroase poze ale lor ce ar susţine ipoteza că cel puţin au trecut prin acea comunitate de sportivi.

„Timpurile anilor 1990 s-au întors, iar cel care se face responsabil de acest fapt este Plahotniuc și guvernarea „pro-europeană” a PDM”, a afirmat fostul ministru. El a acuzat Asociaţia FEA că ar juca rol de „commando” în reglări de conturi în beneficiul Partidului Democrat, iar în legătură cu cazul din clubul de noapte a avertizat că puterea ar putea să-i scoată nevinovaţi pe sportivi, la fel, aşa cum afirmă Ţîcu, l-ar fi spălat de păcate pe Constantin Ţuţu, un alt luptător K1 care a ajuns deputat după ce a figurat într-un dosar de omor.

Nici Partidul Democrat, nici personal Vlad Plahotniuc nu au comentat aceste alegaţii.

Un site de ştiri, deschide.md, le-a făcut un deserviciu organelor de anchetă, publicînd înregistrări video de la locul crimei ce ar putea proveni din dosar...

Un deserviciu organelor de anchetă, însă, le-a făcut un site de ştiri, deschide.md, care a publicat înregistrări video de la locul crimei ce ar putea proveni din dosar, iar Centrul de Jurnalism Independent a spus că acest fapt ar putea încălca deontologia media. CJI a numit ca abateri deontologice mai multe elemente folosite în articol, inclusiv publicarea, aparent în urma unei scurgeri de informaţii din anchetă, şi a cazierului juridic al persoanei decedate, cazier ce a părut să fie folosit de publicaţie pentru a sugera că nici victima nu ar fi lipsită de păcate.

Tânărul Sergiu Bejenari a ajuns la spital în comă după ce a fost bătut cu bestialitate în fața unui club de noapte din centrul capitalei. Pe acest caz au fost deschise trei cauze penale, iar doi sportivi care l-ar fi bătut pe Serghei au primit mandat de arest pentru 30 de zile.

Previous Next

XS
SM
MD
LG