Oamenii vor mai multă democrație – sondaj de opinie

Imagine generică

Majoritatea europenilor sunt de părere că băncile și alte instituții financiare au un impact negativ asupra democrației din țările lor.

Numai jumătate din populația globului crede că țara în care trăiește este în prezent democratică, arată rezultatele unui sondaj de opinie publicat marți, 25 iunie, care mai sugerează printre altele că mulți vest-europeni consideră băncile și rețelele de socializare drept amenințări la adresa democrației.

Sondajul privind starea democrației în lume a avut peste 150.000 de respondenți din 57 de țări, fiind realizat de firma germană de consultare a opiniei publice Dalia Research și de Alliance of Democracies Foundation. Cercetarea constată că până și în țările democratice, 38% din oameni sunt nemulțumiți de starea actuală de lucruri.

„În momentul de față, cel mai mare risc pentru democrații este că publicul nu le mai percepe ca fiind democratice”, a spus Nico Jaspers, șeful Dalia Research, într-o declarație citată de Reuters.

Știrea bună adusă de sondaj este că oamenii vor mai multă democrație, crezând cu tărie că este forma cea mai bună de guvernare.

Cei chestionați în Statele Unite, unde lumea se pregătește de alegerile prezidențiale din 2020, sunt divizați în ce privește caracterul democratic al țării lor – 46% o consideră democratică, iar 40% cred că nu este destul de democratică.

### Vezi și... ### Igor Munteanu: „Există un fel de ofensivă a forțelor ostile valorilor democratice”

Peste jumătate din americanii chestionați au spus că Statele Unite au un impact pozitiv asupra democrației în lume, deși în alte țări occidentale, cum sunt Canada sau statele europene, impactul este perceput ca negativ.

În fruntea optimiștilor privind starea democrației în țara lor sunt elvețienii, cu un procentaj de 78%. La polul opus se află cei din Venezuela, țară aflată într-o criză economică și politică prelungită – numai 20% cred că țara este democratică.

În Europa, 52% din respondenți și-au exprimat opinia că UE nu acționează în interesul majorității europenilor, criticile cele mai aspre venind din Italia, Franța și Grecia.

Sondajul a fost publicat cu puține zile înainte ca liderii celor 28 de țări din UE să decidă cine va ocupa posturile de conducere ale blocului, într-un proces criticat de unii ca nefiind suficient de democratic.

În Italia, unde partidele eurosceptice au câștigat alegerile anul trecut, fiind acum la guvernare, 69% din cei chestionați au spus că deciziile UE nu corespund intereselor populației.

Majoritatea europenilor sunt de părere că băncile și alte instituții financiare au un impact negativ asupra democrației din țările lor. Grecii sunt cei mai critici în această privință, la zece ani după criza datoriilor care le-a afectat multora grav nivelul de trei.

### Vezi și... ### „Trolii guvernului” de la Chișinău blocați de Facebook înainte de alegeri

Pe plan global, 52% din cei chestionați se îndoiesc că țările lor sunt pregătite pentru o eventuală nouă criză financiară.

Peste 40% din cei chestionați în țări ca Statele Unite, Canada sau Austria sunt de părere că platformele de socializare ca Facebook sau Twitter au un impact negativ asupra democrației.